Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 02 26 /14:50

D.Gineikaitės „Listerine“ spektaklis teisme baigtas: liko be vairuotojo pažymėjimo

Be darbo, suteršta reputacija ir be galimybės vairuoti. Kauno apylinkės teismas penktadienį paskelbė sprendimą buvusios Nacionalinės žemės tarnybos vadovės Daivos Gineikaitės administracinio teisės pažeidimo byloje. Teisėja nepatikėjo kaltinamosios versija, jog alkotesterio parodymus galėjo iškraipyti vartotas burnos skalavimo skystis, ir skyrė 1300 eurų baudą bei atėmė vairavimo teisę 3,5 metų.

D.Gineikaitei byla iškelta dėl Kelių eismo taisyklių pažeidimo, nulėmusio turto sugadinimą. Avarija įvyko gruodžio 19 dieną Kaune, policijos pareigūnai jai nustatė vidutinį girtumą. D.Gineikaitė savo kaltę dėl neblaivumo teisme neigė ir tvirtino, kad eismo įvykio metu ji buvo blaivi, o alkotesterio rezultatus galėjo paveikti jos vartotas burnos skalavimo skystis.

Teisėjos tokia versija neįtikino. D.Gineikaitė avariją padarė būdama neblaivi. Jai skirta 1300 eurų administracinė nuobauda su teisės vairuoti transporto priemones atėmimu 3 metams ir 6 mėnesiams.

Jai skirta 1300 eurų bauda bei atimta vairavimo teisė 3 metams bei 6 mėnesiams.

Teismo sprendime nurodoma, kad byloje kilo ginčas dėl alkotesterio parodymų, kuriuos užfiksavo policijos pareigūnai.

„Daiva Gineikaitė nurodė, kad tai galėjo būti jos pavartoto burnos skalavimo skysčio pasekmė. Teismas tai vertina tik kaip gynybinę poziciją, siekiant sušvelninti neigiamas pasekmes“, – teigė teisėja Audronė Levinskienė.

Pasak jos, atmestini D.Gineikaitės atstovo argumentai, jog policijos pareigūnai parodymus galėjo duoti paveikti savo vadovo, atstovavusio Kelių policijos tarnybai teisme. Jų išdėstytos aplinkybės, pasak teismo, sutampa su kitomis byloje nustatytomis aplinkybėmis.

Jokių kaltinamosios kaltę lengvinančių aplinkybių teisėja nenustatė.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Teisėja Audronė Levinskienė
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Teisėja Audronė Levinskienė

D.Gineikaitė anksčiau yra bausta administracine tvarka. Sunkinančia aplinkybe pripažinta tai, kad ji jau buvo padariusi panašų administracinės teisės pažeidimą (viršijo leistiną greitį). Teismas atkreipė dėmesį į tai, kad ji ne tik nesigailėjo, bet ir aktyviai siekė išvengti nuobaudos. Be to, ji eismo įvykio metu buvo valstybės tarnautoja, todėl jai taikomi aukštesni moraliniai reikalavimai.

Teisėja pažymėjo, jog D.Gineikaitės padarytas pažeidimas yra vienas iš pavojingiausių administracinių teisės pažeidimų ir yra priskiriamas prie šiurkščių, padaromų tik tyčiniais veiksmais. Transporto priemonės vairavimas esant neblaiviu kelia grėsmę ne tik vairuotojo, bet ir kitų žmonių gyvybei ir saugumui.

Nutarimas per 20 dienų nuo nutarimo paskelbimo dienos gali būti skundžiamas Kauno apygardos teismui per Kauno apylinkės teismą.

Pati D.Gineikaitė posėdyje nepasirodė. Kaip ir jos advokatas. 

Dėl to, kad sėdo prie vairo išgėrusi ir sukėlė avariją, atleistai iš darbo buvusiai NŽT vadovei grėsė solidi bauda (arba areštas nuo 15 iki 30 parų) ir vairuotojos teisių atėmimas mažiausiai trejiems metams (maksimali galima bausmė – penkeriems metams).

15min primena įvykių chronologiją:

  • 2015 metų gruodžio 19 dieną D.Gineikaitė Kauno Savanorių prospekte sukėlė avariją: persirikiuodama savo vairuojamu „Nissan Qashqai“, atsitrenkė į greta ta pačia kryptimi važiuojantį automobilį „Mitsubishi Outlander“. Suabejojęs D.Gineikaitės blaivumu, „Mitsubishi“ vairuotojas iškvietė policiją. Alkotesteris parodė 1,66 promilės girtumą.
  • Netikėdama jo parodymais ir tvirtindama, esanti blaivi, D.Gineikaitė po 3–4 valandų (pagal įstatymus privalu pasitikrinti per valandą) kreipėsi į Kauno klinikinę ligoninę, kur jai buvo atliktas kraujo tyrimas.
  • Reaguodama į įvykius, Žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė tuometę NŽT vadovę išleido nemokamų atostogų.
  • Gruodžio 21-ąją, savojo ikiteisminio tyrimo, kuris tęsiasi iki šiol, imasi ir STT. Įtariamas piktnaudžiavimas tarnyba ir dokumentų klastojimas bei galimas bandymas Kauno klinikinėje ligoninėje nuslėpti D.Gineikaitės neblaivumą. Kaip specialioji liudytoja šiame tyrime apklausta ir pati įtariamoji.
  • Gavus signalus iš STT, pradėti patikrinimai ir Žemės ūkio ministerijoje (tarnybinis) bei Kauno klinikinėje ligoninėje (vidinis). V.Baltraitienė dėl D.Gineikaitės atleidimo nutaria nuspręsti, kai bus gauti kraujo tyrimų rezultatai bei Kauno apylinkės teismo sprendimas.
  • Sausio 11 dieną STT gauna Valstybinės teismo medicinos tarnybos ekspertų išvadas, kurios patvirtina įtarimus, kad buvo siekiama nuslėpti galimą NŽT direktorės girtumą. Atlikdami ikiteisminį tyrimą STT pareigūnai Kauno klinikinėje ligoninėje rado ir paėmė du kraujo mėginius, iš kurių viename ekspertai nustatė daugiau kaip vieną alkoholio promilę, o kitame alkoholio nerasta.
  • Sausio 12 dieną, iki tol buvusi nemokamų atostogų ir pačioje metų pabaigoje pranešusi apie norą atsistatydinti, D.Gineikaitė atleidžiama iš NŽT direktorės pareigų. Tarnybinis patikrinimas toliau tęsiamas.
  • Sausio 20 dieną Kauno apylinkės teisme imta nagrinėti byla dėl D.Gineikaitės gruodžio 19 dieną sukelto eismo įvykio. D.Gineikaitė savo kaltę dėl neblaivumo neigė ir tvirtino, kad eismo įvykio metu ji buvo blaivi, o alkotesterio rezultatus galėjo paveikti jos vartotas burnos skalavimo skystis „Listerine“.
  • Teismo posėdžiuose liudiję policijos pareigūnai bei vairuotojas, į kurio automobilį D.Gineikaitė atsitrenkė, teigė, kad jiems nekilo abejonių dėl jos neblaivumo eismo įvykio metu: esą jai trūko koordinacijos, nuo jos sklido alkoholio kvapas.
VIDEO: D.Gineikaitę nuteisusi teisėja: „Nuoširdaus gailėjimosi teismas nematė“
VIDEO: Daiva Gineikaitė atsisakė kalbėtis su žurnalistais

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius