Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dedamas taškas Tytuvėnų vienuolyno gaisro byloje: trys valstybės tarnautojai – kalti

Ketvirtadienį Šiaulių apygardos teismas paskelbė nutartį apeliacine tvarka išnagrinėtoje baudžiamojoje byloje, kurioje Plungės rajono gyventojas, 63 m. Vytautas Liubinas, kaunietė, 64 m. Regina Tumpienė, ir Šiaulių rajono gyventojas, 66 m. Voldemaras Motiekaitis, buvo pripažinti kaltais ir nuteisti dėl gaisro Tytuvėnų bažnyčioje ir vienuolyne
Gaisras Tytuvėnuose
Gaisras Tytuvėnuose / Įvykio liudytojo nuotr.

Didelio atgarsio visuomenėje sulaukęs gaisras Tytuvėnų bažnyčios ir vienuolyno komplekse kilo 2012 m. sausio 26 d. naktį.

Liepsna sugadino pastatus, sunaikino ir sugadino didelę kultūrinę reikšmę turinčias vertybes. Gaisro padaryta žala valstybei ir parapijai siekė apie 1,8 mln. eurų.

Per ikiteisminį tyrimą buvo nustatyta, kad Tytuvėnų Bernardinų vienuolyno ansamblyje įrengiant dūmtraukius buvo nukrypta nuo pagrindinio projekto normų.

Atsiradę projektiniai pakeitimai nebuvo įforminti dokumentuose, taip pat neatlikti atitinkami nauji apskaičiavimai. Atliekant rekonstrukcijos darbus V.Liubinas buvo paskirtas statinio statybos techniniu prižiūrėtoju, R.Tumpienė – projekto vadove ir projekto priežiūros vadove, V.Motiekaitis – statybos vadovu. Visi trys buvo valstybės tarnautojams prilygintais asmenimis. Jiems buvo pareikšti kaltinimai dėl tarnybos pareigų neatlikimo, turto sunaikinimo ar sugadinimo dėl neatsargumo.

Bylą išnagrinėjęs pirmosios instancijos teismas konstatavo, jog gaisras bažnyčios ir vienuolyno ansamblyje kilo dėl padarytų klaidų įrengiant ir eksploatuojant kūrenimo įrangą.

Teismas nurodė, jog kaltinamieji netinkamai atlikdami tarnybos pareigas ne tik padarė didelę žalą valstybei ir juridiniam asmeniui, bet kartu ir pažeisdami teisės aktų nustatytas specialias elgesio saugumo taisykles dėl neatsargumo sugadino ir sunaikino svetimą turtą, padarydami nukentėjusiems asmenims didelę turtinę žalą, taip pat sunaikino ir sugadino didelę kultūrinę reikšmę turinčias vertybes.

Už padarytą nusikaltimą visi trys buvo pripažinti kaltais, kiekvienam skirtos 1 metų laisvės atėmimo bausmės, jų vykdymą atidedant vieniems metams šešiems mėnesiams. Nuteistieji nuosprendį apskundė.

Šiaulių apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjų kolegija, išnagrinėjusi nuteistųjų apeliacinius skundus, konstatavo, jog pirmosios instancijos teismas spręsdamas, ar nėra suėjęs apkaltinamojo nuosprendžio priėmimo senaties terminas, pagrįstai nusprendė, kad nuteistųjų padarytų veikų, numatytų BK 188 straipsnio 2 dalyje ir BK 229 straipsnyje, padarymas siejamas su veikos pasekmėmis, nes minėtų straipsnių dispozicijoje yra numatytas nusikalstamą veiką kvalifikuojantis požymis – didelė turtinė žala.

Atsižvelgęs į tai, kad gaisras, kurio metu buvo sunaikintos ir sugadintos didelę kultūrinę reikšmę turinčios vertybės ir dėl kurio Lietuvos valstybė ir Tytuvėnų parapija patyrė didelę žalą, kilo 2012 m. sausio 25–26 d., teismas pagrįstai senaties termino pradžią skaičiavo nuo padarinių atsiradimo momento. Teismas nuteistųjų apeliacinius skundus atmetė.

2017 metais dėl gaisro Tytuvėnų bažnyčios ir vienuolyno ansamblyje kaltu buvo pripažintas ir nuteistas ir ketvirtas kaltinamasis, Tytuvėnų piligrimų centro vadovui P.J. už tarnybos pareigų neatlikimą, turto sunaikinimą ar sugadinimą dėl neatsargumo skirta 1 metų laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymą atidedant 1 metams 6 mėnesiams.

Pareikšti civiliniai ieškiniai nagrinėjami civiline tvarka, informuoja Šiaulių apygardos teismas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius