-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 09 24 /15:26

Dėl 3,7 mln. litų žalos kaltinamas Nacionalinio kraujo centro direktorius Vytenis Kalibatas: „Džiaugiuosi, kad po ketverių su puse metų tąsymo byla pagaliau teisme!“

Teismas Vilniuje pagaliau pradėjo nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje Nacionalinio kraujo centro direktorius Vytenis Kalibatas kaltinamas piktnaudžiavimu ir tarnybos pareigų neatlikimu bei įspūdingos žalos valstybei padarymu. Savo pareigas iki šiol einantis kaltinamasis viliasi įrodyti nekaltumą ir džiaugiasi, kad po itin ilgo ikiteisminio tyrimo pagaliau turės progą tai padaryti teisme.
Vytenis Kalibatas
Vytenis Kalibatas / Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr.

Antradienio popietę Vilniaus miesto apylinkės teismas pradėjo nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje viešosios įstaigos Nacionalinio kraujo centro direktorius Vytenis Kalibatas (gim. 1970 m.) kaltinamas piktnaudžiavimu ir tarnybos pareigų neatlikimu, kai išvežus į Vokietiją perdirbti iš Lietuvos donorų gautą žmogaus kraujo plazmą į kraujo preparatus, valstybei buvo padaryta daugiau nei 3,7 mln. Lt žala.

V.Kalibatas 15min.lt antradienį sakė, kategoriškai neigiantis jam pareikštus kaltinimus ir viliasi teisminio proceso metu įrodyti savo nekaltumą.

„Džiaugiuosi, kad po puspenkerių metų tąsymo byla pagaliau teisme!“ – sakė V.Kalibatas, iki šiol vadovaujantis Nacionaliniam kraujo centrui.

Paklaustas, ar dėl jam iškeltos bylos nejaučia spaudimo trauktis iš pareigų, V.Kalibatas sakė nenorintis to komentuoti.

Išvežta apie 40 tonų kraujo plazmos

Prokuratūros ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos duomenimis, ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad Nacionalinis kraujo centras sudarė sutartis su dviem Vokietijos gamyklomis, kurios Lietuvos donorų žmogaus kraujo plazmą turėjo perdirbti į keturis vaistinius preparatus. 2005–2009 metais iš Lietuvos buvo išvežta apie 40 tonų kraujo plazmos. Išaiškinta, kad V.Kalibatas vadovaujama įstaiga Vokietijos gamyklose iš keturių sutartyse numatytų vaistinių preparatų užsakė pagaminti tik vieną, kuriuo aprūpino sveikatos priežiūros įstaigas Lietuvoje.

2005–2009 metais iš Lietuvos buvo išvežta apie 40 tonų kraujo plazmos.

Kiti trys vaistiniai preparatai buvo registruoti pavėluotai, kai jų naudojimo  terminas buvo pasibaigęs, nespėjus jais aprūpinti Lietuvos ligoninių.

Atliekant ikiteisminį tyrimą išaiškinta, kad viešosios įstaigos vadovas V.Kalibatas piktnaudžiavo tarnybine padėtimi ir veikė priešingai savo vadovaujamos įstaigos tikslams ir uždaviniams, kadangi neaprūpinus Lietuvos ligoninių kraujo preparatais, plazmos dalis (frakcijas) pardavė Vokietijos gamyklai, neužsakęs pagaminti sutartyje numatytų kraujo preparatų.

V.Kalibatui netinkamai organizavus Lietuvoje surinktos plazmos eksportą, perdirbimą ir taip pat netinkamai aprūpinus kraujo komponentais šalies ligonines, valstybė patyrė 3,7 mln. Lt nuostolių, kadangi už kraują buvo apmokėta iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšų. Nacionalinis kraujo centras, gavęs lėšas už plazmos paruošimą ir perdirbimą į keturis vaistinius preparatus, iš jų pagamino tik vieną, o likę trys nebuvo užsakyti arba sunaikinti, pasibaigus jų naudojimo terminui.

Apklausė vyr. finansininkę

Antradienio posėdyje nutarta dar negarsinti kaltinamojo akto, o tik apklausti vienintelę iš trijų kviestų į teismą atvykusią liudytoją – Nacionalinio kraujo centro vyriausiosios finansininkės pareigas einančią Violetą Šlepikienę.

„Aš dirbau su dokumentais, su sąskaitomis. Kas buvo parduota, kas išvežta, pinigai yra gauti“, – tikino liudytoja ir pridūrė nelabai žinanti, ką dar konkretesnio galėtų papasakoti teismui apie bylos esmę.

Bylą nagrinėjanti teisėja Aiva Survilienė pasiūlė pagarsinti ikiteisminio tyrimo metu V.Šlepikienės duotus parodymus, kuriuose užfiksuota kur kas detalesnė informacija.

Apklausos policijoje metu buhalterė buvo minėjusi, kad Nacionalinis kraujo centras pardavė 4 255,65 litro šviežiai šaldytos plazmos po 21 eurą už litrą.

Tai esą buvo visos plazmos likutis, kurio dėl mažo kiekio nebebuvo galimybės perdirbti.

Tiek teisiamasis, tiek jį ginantis advokatas Rimas Andrikis pareikalavo liudytjos pasakyti, kuo remdamasi ji taip teigė.

„Ar pardavė plazmą, ar gavo kompensaciją už nepagamintą albuminą?“ – akcentuodamas esminį skirtumą, liudytojos teiravosi V.Kalibatas.

V.Šlepikienė teigė praėjus keleriems metams neatsimenanti visų dokumentų turinio, nenorinti nieko klaidinti, todėl tiesaus atsakymo išvengė.

„Ar galite patvirtinti nors vieną atvejį, kai Vytenis Kalibatas jums būtų liepęs išrašyti dokumentą, neatitinkantį tikrovės?“ – klausė kaltinamojo gynėjas.

Liudytoja kalbėjo apie tai, kad nepakankamai moka angliškai. Jei dokumentai būdavo rengiami užsienio kompanijoms, centro vadovas V.Kalibatas, anot finansininkės, jai parašydavo, kaip tai turėtų skambėti angliškai.

Liudyti į šią bylą bus kviečiamos dar penkios liudytojos. Visų jų laukiama jau kitame teismo posėdyje spalio 8 dieną.

Kaltinamasis irgi sutinka duoti parodymus teismui, bet tik proceso pabaigoje, po visų apklausų.

Už įvykdytas nusikalstamas veikas viešosios įstaigos Nacionalinio kraujo centro vadovui gresia maksimali iki 5 m. laisvės atėmimo bausmė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius