Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 01 09 /16:32

Dėl Danielio Lupshitzo elgesio sinagogoje teko kviesti policiją

Lietuvos žydų bendruomenė savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje pirmadienį pranešė, kad tos dienos rytinių mišias Vilniaus Choralinėje sinagogoje sutrikdė Vilniaus mero padėjėjas Danielis Lupshitzas. Dėl incidento buvo iškviesti policijos pareigūnai. Pranešime taip pat rašoma, kad tokius veiksmus tenka atlikti jau ne pirmą kartą.
Daniel Lupshitz
Daniel Lupshitz / D.Pancerovo nuotr.

„Susirinkusiems melstis ir skaityti Torą, šiurkščiai pažeisdamas sinagogos rimtį ir viešąją tvarką, vartodamas necenzūrinius žodžius ir įžeidimus, trukdė Vilniaus m. savivaldybės mero patarėjas Danielis Lupshitzas“, – skelbiama Lietuvos žydų bendruomenės „Facebook“ paskyros pranešime.

Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė tvirtina, kad kategoriškai atsiriboja ir smerkia sąmoningas provokacijas tikinčiųjų atžvilgiu, o toks elgesys maldos namuose yra netoleruotinas, nepagarbus. Bendruomenė tikisi, kad teisėsaugos institucijos deramai įvertins įvykį.

Rabiną pavadino šiukšle

Pats D.Lupshitzas savo „Facebook“ paskyroje aiškina, kad incidentas kilo dėl to, kad jis rabiną pavadino šiukšle. Vyras tai argumentuoja teigdamas, kad sinagogoje kildavo muštynės, kuriose dalyvaudavo šis rabinas. Anot D.Lupshitzo, muštynės sinagogoje – ne kartą filmuotos ir vaizdo įrašai buvo talpinami internete, o per praėjusį pusmetį buvo priimti ir atleisti keturi rabinai.

„Priminsiu, kad tik praėjusį šabą anie susimušė tarpusavy sinagogoje, dėl nepasidalino degtinės butelio (tikra istorija), o tą rabiną, kurį dabar jie su tokiu užsidegimu „gina“ – jie patys visus metus neįleido melstis. Sinagoga iki šiol yra apjuosta spygliuota viela, kad ano vaikai neperlipinėtų tvoros“, – „Facebook“ paskyroje rašo D.Lupshitzas.

Žydų bendruomenės atsakymas

Anot Vilniaus žydų religinės bendruomenės pirmininko Simo Levino, D.Lupshitzo chuliganiškai pradėjo po to, kai Toros skaitymas vyko ne tokia tvarka, kokia jis norėjo. Be to, jis užgauliojo ir atvykusius policijos pareigūnus. Tiesa, savo „Facebook“ paskyroje D.Lupshitzas teigia, kad išvengė baudos. Tačiau toks jo elgesys sinagojoje yra ne vienakartinis.

„D.Lupshitzas sinagogoje chuliganiškai elgėsi ne pirmą kartą – jo agresyvią gestikuliaciją visada lydi ir užgaulūs žodžiai. Vienas tokių šio asmens netinkamo elgesio pavyzdžių – sutrikdyta Chanukos šventė prieš kelis metus. Mes kategoriškai atsiribojame nuo tokių provokacijų ir apgailestaujame, kad įžeidimai bendruomenėms nariams nesiliauja ir kitose erdvėse. Suprantame, kad tokie incidentai yra nemalonūs abiems pusėms, tačiau negalime toleruoti viešosios tvarkos trikdymo ir užgauliojimų maldos namuose“, – 15min komentuoja S.Levinas.

Jis taip pat pridūrė, kad pernai sinagogoje pareigas vykdė du rabinai. Paklaustas apie galimas muštynes maldos namuose, S.Levinas atsakė, kad nors sinagogos patalpos stebimos visą parą, tačiau apie tokius incidentus apsaugos darbuotojai neinformavo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius