Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Dėl dingusio telefono jaunuolį peiliu subadęs radviliškietis už grotų praleis 10 metų

Ketvirtadienį Šiaulių apygardos teismas paskelbė nuosprendį baudžiamojoje byloje, kurioje 38 metų Radviliškio miesto gyventojas Sigitas Zubavičius buvo kaltinamas nužudymu. Anksčiau Lietuvoje neteistas radviliškietis pripažintas kaltu.
Smurtas
Asociatyvi iliustracija / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 2 Nužudymas Smurtas

Nusikaltimas padarytas vėlų 2019 metų gruodžio 20-osios vakarą Radviliškyje, Maironio gatvėje. S.Zubavičius, būdamas apsvaigęs nuo alkoholio, konflikto metu tris kartus peiliu dūrė 27 m. radviliškiečiui M.J., pastarasis nuo patirtų sužalojimų mirė įvykio vietoje.

Konfliktas kilo neva dėl dingusio mobiliojo ryšio telefono. Kaltinamasis savo kaltės nepripažino, praneša Šiaulių apygardos teismas.

Radviliškietis anksčiau Lietuvoje neteistas. Tačiau jis prisidirbęs užsienyje - 2010 metų sausio 21 d. Italijos Lečeros teismo nuosprendžiu pripažintas kaltu už neteisėtą laisvės atėmimą ir grupinį išžaginimą. 2011 metų lapkritį Italijos Bario Apeliacinio teismo atleistas nuo bausmės.

Valstybės kaltintoja teigė, jog byloje surinkti duomenys rodo, kad jaunas vyras mirė nuo S.Zubavičiaus padarytų veiksmų, anot prokurorės, jokių kitokių aplinkybių šioje byloje nenustatyta. Prokurorė teismui siūlė kaltinamąjį pripažinti kaltu ir skirti jam 13 metų laisvės atėmimo bausmę.

Kaltinamojo gynėjas savo kalboje sakė, kad ikiteisminis tyrimas šioje byloje nuo pat pradžių atliktas neobjektyviai, anot jo, teisminio nagrinėjimo metu nebuvę pateikta jokių įrodymų, kad M.J. nužudė būtent jo ginamasis. Advokatas prašė jo ginamąjį išteisinti ir jo atžvilgiu nutraukti baudžiamąją bylą.

Kaltinamasis prokurorės teiginius pavadino spėlionėmis ir pareiškė esąs nekaltas.

Teismas, ištyręs byloje esančius duomenis apie padarytos veikos faktines aplinkybe, vertindamas įrodymus atskirai ir lygindamas juos tarpusavyje konstatavo, kad tarp kaltinamojo S.Zubavičiaus veiksmų, smūgio peiliu tris kartus M.J. į krūtinę, pilvą ir dešinę ranką, į nukentėjusiojo gyvybiškai svarbias kūno vietas, ir padarinių – M.J. mirties, yra tiesioginis priežastinis ryšys.

Nukentėjusiojo mirtį sukėlė sužalojimai, kuriuos padarė S.Zubavičius – pjautinę krūtinės ląstos žaizdą su kiauriniu širdies sužalojimu, tai komplikavosi vidiniu nukraujavimu į krūtinplėvės ertmes, dėl to M.J. mirė įvykio vietoje. Byloje nenustatyta, kad S.Zubavičius būtų siekęs nukentėjusiojo mirties.

Nors kaltinamasis nenorėjo nukentėjusiojo mirties, po įvykio iškvietė pagalbą, tačiau panaudoto fizinio smurto pobūdis ir intensyvumas suduodant 3 dūrius peiliu į pavojingas gyvybei vietas liudija apie netiesioginę tyčią nužudyti.

Kaltinamojo padėtį sunkinančia aplinkybe pripažinta tai, kad nusikaltimą jis padarė būdamas apsvaigęs nuo alkoholio. Teismas konstatavo, jog S.Zubavičiaus padarytas nusikaltimas yra įrodytas liudytojų, kaltinamojo parodymais, kita byloje esančia medžiaga.

Už padarytą nusikaltimą teismas S.Zubavičių pripažino kaltu ir skyrė jam 10 metų laisvės atėmimo bausmę. Civilinį ieškinį teismas tenkino iš dalies ir nukentėjusiajai priteisė iš S.Zubavičiaus 1577 eurus turtinei ir 15 000 eurų neturtinei žalai atlyginti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius