-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 11 07 /11:44

Apeliacinį skundą pateikusi D.Gineikaitė prisipažino: „Esu bedarbė, nerandu darbo“

Liepos 4 d. Kauno apylinkės teismas buvusią Nacionalinės žemės tarnybos vadovę Daivą Gineikaitę pripažino kalta dėl piktnaudžiavimo siekiant nuslėpti girtumą ir skyrė jai 20,7 tūkst. eurų baudą. Istorija tuo nesibaigė. Lapkričio 7 d. Kaune pradėtas piktnaudžiavimo bylos apeliacinis procesas. Visi kaltinamieji apskundė teismo sprendimą. Apeliacinį skundą padavė ir D.Gineikaitė.
Daiva Gineikaitė
Daiva Gineikaitė / Aliaus Koroliovo / 15min nuotr.

Liepą priimtu Kauno apylinkės teismo sprendimu D.Gineikaitei taip pat dvejus metus buvo uždrausta būti paskirtai ar išrinktai į vadovaujančias pareigas.

Kartu su ja šioje byloje teistas buvęs Kauno klinikinės ligoninės direktorius Gediminas Abeciūnas nubaustas 13,1 tūkst. eurų bauda, jo pavaduotojas Kastytis Grigonis – 11,2 tūkst. eurų bauda. Jiems taip pat uždrausta vadovauti sveikatos priežiūros įstaigoms dvejus metus. Gydytojas Artūras Šulnius nubaustas 6,4 tūkst. eurų, o slaugytoja Salomėja Skersienė – 3,7 tūkst. eurų bauda.

Skundo nepateikė tik prokuratūra

Lapkričio 7 d. Kauno apygardos teisme turėjo prasidėti apeliacinis procesas – visi penki nuteistieji nesutiko su tokiu pirmosios instancijos teismo sprendimu. Pasak A.Šulniaus ir S.Skersienės gynėjo, skundžiama Kauno apylinkės teismo argumentacija – sprendimas priimtas pažeidžiant Konstituciją, nes negali žmogus būti teisiamas dukart dėl to paties.

„Nesijaučiu niekuo nusikaltęs“, – žurnalistams prieš posėdį teigė G.Abeciūnas.

K.Grigonis tebedirba gydytoju ligoninėje. Jis toliau eina vadovaujančias pareigas.

„Nesutinku su priimtu sprendimu. Neteisingai išnagrinėjo bylą. Labai didelės paskirtos baudos, neadekvačios“, – teigė D.Gineikaitė.

Be vairuotojo pažymėjimo ir be darbo

15min ji prisipažino taip iki šiol ir neatgavusi teisės vairuoti.

„Labai jau ilgai. Vasarį sueis treji metai, kai uždraudė vairuoti. Teisę atgauti turėčiau tik kitąmet rugpjūtį. Prašiau grąžinti vairuotojo pažymėjimą anksčiau, tačiau mano prašymą atmetė. Keistais pagrindais. Neva aš esu teisiama baudžiamojoje byloje, nepasimokiau. Bet juk viskas dėl to paties įvykio“, – 15min teigė D.Gineikaitė.

Šiuo metu ji patikino esanti registruota darbo biržoje, bedarbės statusą turi nuo liepos mėnesio, kai abipusiu sutarimu pasitraukė iš pastarosios savo darbovietės.

„Buvau priimta laikinai. Žinojau tą. Pusantrų metų išdirbau. Nuo liepos intensyviai ieškausi darbo, bet sunku. Visa tai, kas vyksta, užkerta kelią. Jei pirminį etapą kur praeinu, vėliau pasako „ne“. Pasigūglina, pamato“, – atviravo D.Gineikaitė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Daiva Gineikaitė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Daiva Gineikaitė

Prokuroras: nuosprendis sudaro 100 lapų

Trečiadienį turėjęs vykti pirmasis apeliacinis posėdis neįvyko. Bylos nagrinėjimą nuspręsta atidėti, nes posėdžių salėje nepasirodė G.Abeciūno gynėjas, A.Šulnius ir S.Skersienė. Tik šie du asmenys iš dalies pripažino savo kaltę ankstesnio teisminio nagrinėjimo metu.

„Skundo nepateikiau, nes nuosprendis atitiko įstatymo raidę, bausmės paskirtos tinkamai. Nebuvo pagrindo skųsti“, – patikino bylos prokuroras Darius Stankevičius.

Paklaustas, kokie nuteistųjų pateiktų apeliacinių skundų motyvai, jis atsakė: „Bausmės per griežtos. Teigia, kad yra nekalti. Kai kurie prašo pagal laidavimą atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės. Nuteistųjų skundai skiriasi. Iš esmės leitmotyvas, plačiąja prasme, tas pats – išteisinti. Daug alternatyvių prašymų. Pvz., arba išteisinti, arba sumažinti bausmes.

Manau, yra pakankamai įrodymų jų kaltei konstatuoti. Įrodymai sudaro vientisą grandinę. Pagrindiniai įrodymai – pokalbių įrašai, kraujo mėginiai, parodymai, filmuota medžiaga, kai ji (Daiva Gineikaitė – aut. past.) buvo atvykusi antrą kartą į ligoninę, aplinkybės, kuomet buvo imamas kraujas – ankstus rytas. Nuosprendis sudaro 100 lapų, tad negalėčiau visko atkartoti.“

Pasak prokuroro, Kauno apylinkės teismo paskirtos baudos – griežtos, bet atitinka įstatymo raidę.

Pasak prokuroro, Kauno apylinkės teismo paskirtos baudos – griežtos, bet atitinka įstatymo raidę.

„Jos yra adekvačios, atsižvelgiant į padarytą nusikalstamą veiką, kad ji yra korupcinė, padaryta grupės asmenų“, – teigė D.Stankevičius.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Darius Stankevičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Darius Stankevičius

15min primena, kad D.Gineikaitė buvo teisiama už piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi, kai 2015 metų pabaigoje neblaivi (nustatytas vidutinis 1,69 promilės girtumas) vairuodama automobilį susidūrė su kitu automobiliu. Teismas ją pripažino kalta, skyrė baudą ir atėmė teisę vairuoti.

Piktnaudžiavimo bylos duomenimis, ji savo tuometiniam patarėjui Gintarui Jonui Furmanavičiui nurodė padėti nuslėpti jos girtumą ir taip išvengti už tai gresiančios atsakomybės.

Byloje buvo teigiama, kad D.Gineikaitė sukurstė G.Abeciūną ir jo pavaduotoją K.Grigonį piktnaudžiauti – suklastoti jos kraujo mėginį, kad nebūtų nustatytas neblaivumas.

D.Gineikaitę priėmė Priėmimo skubios pagalbos ir traumų skyriaus laikinasis vedėjas A.Šulnius, tą savaitgalį budėjęs kaip gydytojas, kuris nurodė slaugytojai S.Skersienei paimti antrą D.Gineikaitės kraujo mėginį kitą dieną, o ši juos sukeitė.

VIDEO: Nuosprendį D.Gineikaitei ir ligoninės vadovams paskelbusi teisėja: kaltinamieji savo kaltės nepripažino

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius