Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Dėl tarnybinių nusižengimų atleidžiama Vilniaus prokurorė Loreta Martinaitytė

Generalinis prokuroras Evaldas Pašilis trečiadienį, rugsėjo 26 d., pasirašė įsakymą, kuriuo iš pareigų Lietuvos prokuratūroje atleido Loretą Martinaitytę, ėjusią Vilniaus apylinkės prokuratūros Antrojo skyriaus prokurorės pareigas.
Prokuroras
Asociatyvi iliustracija / Andriaus Vaitkevičiaus nuotr.

Kaip praneša prokuratūra, tokį sprendimą generalinis prokuroras priėmė atsižvelgdamas į nustatytus tarnybinius nusižengimus.

Tarnybinio patikrinimo komisija, vadovaudamasi surinktais duomenimis, nustatė, kad būdama prokurore L.Martinaitytė padarė šiurkščius tarnybinius pažeidimus, jos elgesys buvo nesuderinamas su prokurorės elgesiu.

Pripažinta, kad visi pažeidimai buvo tyčiniai, padaryti aktyviais veiksmais.

Generalinis prokuroras: „Nemalonu pripažinti“

„Visuomet sunku ir nemalonu pripažinti, kad kolega savo veiksmais sulaužė duotą priesaiką, pažemino prokuroro vardą, šiurkščiai pažeidė nepriklausomumo, teisėtumo, atsakomybės, sąžiningumo ir kitus principus bei reikalavimus, kuriuos visuomenė pagrįstai kelia prokurorams.

Tačiau tik nuosekliai ištirdami, išaiškindami tokius atvejus ir juos principingai vertindami galime tikėtis, kad visa institucija taps skaidresnė, atsakingesnė ir pelnys didesnį visuomenės pasitikėjimą. Skirdamas griežčiausią tarnybinę nuobaudą vadovaujuosi įsitikinimu, kad tolimesnė tarnyba ir prokuroro statusas nesuderinami su nustatytais pažeidimais“, – teigia E.Pašilis.

Vykstant tarnybiniam patikrinimui L.Martinaitytė nuo šių metų liepos 27 d. buvo nušalinta nuo pareigų.

Pernelyg domėjosi kolegų tyrimais

Prokuratūros atstovė Rita Stundienė BNS sakė, kad atleidimo priežastimi tapo prokurorės „nevienkartinis domėjimasis kitų prokurorų vadovaujamais ikiteisminiais tyrimais“, kai L.Martinaitytė nebuvo aukštesnioji prokurorė.

„Aukštesnysis prokuroras turi tam teisę, o čia eina kalba apie lygiaverčio prokuroro domėjimąsi kito atliekamu ikiteisminiu tyrimu. Kiekvienas prokuroras yra savarankiškas bylos vadovas ir yra nepriimta dalintis, teirautis tokios informacijos, nes tai yra ikiteisminio tyrimo duomenys“, – sakė R.Stundienė.

Pasak jos, atleidžiama prokurorė domėjosi keletu ikiteisminių tyrimų.

Kuruodavo ir rezonansines bylas

15min primena, kad L.Martinaitytės pavardė viešoje erdvėje buvo nuskambėjusi 2017 m. vasarą, kai buvusi Egidijaus Dragūno mylimoji Eleonora Sebrova kreipėsi į pareigūnus ir pateikė atlikėjui rimtus kaltinimus. E.Sebrova tąsyk Selą kaltino smurtu ir grasinimu nužudyti, tačiau tokius įtarimus prokuratūra atmetė.

Šį tyrimą Vilniaus apylinkės prokuratūra nutarė nutraukti, nes prokurorams nepavyko nustatyti, kad tokia E.Dragūno veika buvo padaryta. Tyrimui vadovavusi L.Martinaitytė tuomet pabrėžė, kad iš visų tyrimo metu surinktų duomenų susidarė vaizdas, jog E.Dragūno grasinimai Eleonorai nebuvo realūs.

L.Martinaitytė taip pat kuravo baudžiamąją bylą, kurioje 14 metų nelaisvės buvo nuteistas vilnietę užmušęs ir jos pirštus dėl aukso žiedų kapojęs Ruslanas Grenadierovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius