Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dešimtys tūkstančių žalos: Kuršių nerijos ir Klaipėdos miškus padegė negavęs darbo

Pyktis, įniršis, o gal polinkis į piromaniją – nežinia, kas tiksliai paskatino 18-metį klaipėdietį Šarūną Kazlauską pavasarį sukelti gaisrą saugomoje Kuršių nerijos teritorijoje bei keliuose uostamiesčio miškų plotuose. Viena versijų – vaikinas malšino pyktį, jog negavo darbo Nidoje, tad griebėsi žiebtuvėlio ir padegė miško paklotę bei pranešė ugniagesiams. Šis poelgis jaunuoliui gali atsieiti labai brangiai, mat urėdija teismo prašo atlyginti 52 tūkstančių eurų žalą.
Šarūnas Kazlauskas gegužę Klaipėdoje ir Kuršių nerijoje sukėlė miškų gaisrus.
Šarūnas Kazlauskas gegužę Klaipėdoje ir Kuršių nerijoje sukėlė miškų gaisrus, kurių metu padaryta tūkstantinė žala. / J. Andriejauskaitės / 15min nuotr.

Į teismo salę atėjęs 18-metis Š.Kazlauskas buvo nekalbus ir į žiniasklaidos klausimus neatsakinėjo. Vaikinas kaltinamas skirtingomis gegužės dienomis keliose vietose sukėlęs gaisrą, kurio metu išdegė pušys ir kiti augalai. Porą padegimų vaikinas įvykdė dar būdamas nepilnametis.

Š.Kazlauskas teisme pripažino nusikaltęs, tačiau tėvų paragintas teisėjos prašė atidėti bylos nagrinėjimą, mat nori, jog jam teisme atstovautų kitas advokatas. Antradienį teismo posėdyje prokurorė pagarsino kaltinamąjį aktą.

Pasak prokurorės Virginijos Tilvikienės, Š.Kazlauskas kaltinamas keturių nusikalstamų veikų padarymu, tarp jų ir saugomų teritorijų suniokojimu visuotinai pavojingu būdu, svetimo turto sugadinimu. Visi padegimai buvo įvykdyti šių metų gegužę, prieš ir po Š.Kazlausko gimtadienio, kuris yra gegužės 25-ąją.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Šarūnas Kazlauskas gegužę Klaipėdoje ir Kuršių nerijoje sukėlė miškų gaisrus.
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Šarūnas Kazlauskas gegužę Klaipėdoje ir Kuršių nerijoje sukėlė miškų gaisrus.

„Vienas epizodas yra saugomoje teritorijoje, kitos teritorijos – Klaipėdos mieste, viena antrojoje Melnragėje, dvi Savanorių gatvėje. Tai yra tyčinis nusikaltimas, padegimas žiebtuvėliu ar kita priemone, ne viename plote, o atskiruose. Vienur nustatyti aštuoni gaisro židiniai, kitur du ar šeši. Tai tyčinė nusikalstama veika, – komentavo V.Tilvikienė. – Nebuvo priimtas darbdavių, taip išreiškė savo įniršį padegdamas tam tikrus plotus, netgi pats pranešdamas apie gaisrą. Skambino pats ir pranešė, bet gaisras jau buvo įvykęs.

Klaipėdoje buvo jau turbūt tąsa prasidėjusių įvykių, priešgimtadieninis periodas, jo gimtadienis gegužės 25 dieną, o pirmas įvykis yra 21, antras 23, paskui 29 dieną. Matyt, tai dėl susikaupusio įniršio, jaudulio gimtadieninio, jaunatviško entuziazmo, polinkio į tam tikrus dalykus, nes kartą baustas administracine tvarka už netinkamą pirotechnikos priemonių naudojimą“.

Pagal bylos aplinkybes taip ir reikėtų suprasti, praėjo, pamatė sausų šakų ar žolės kuokštą, sudėjo ir padegė, šitaip įniršį malšindamas, – sakė prokurorė.

Du padegimus Š.Kazlauskas įvykdė iki savo gimtadienio. Gegužės 21-ąją padegė miško paklotę valstybės saugojamoje teritorijoje – Kuršių Nerijos nacionaliniame parke prie Urbo kalno esančio apžvalgos bokšto ir netoliese esančiose teritorijose. Po poros dienų gaisrą sukėlė II Melnragėje, prie neįgaliųjų pliažo.

Prokurorės teigimu, gaisro metu galėjo nukentėti ir žmonės bei netoliese buvę objektai. Gaisro židiniai vienas nuo kito būdavo nutolę apie 20–25 metrus.

„Pagal bylos aplinkybes taip ir reikėtų suprasti, praėjo, pamatė sausų šakų ar žolės kuokštą, sudėjo ir padegė, šitaip įniršį malšindamas“, – sakė prokurorė V.Tilvikienė.

Apie Š.Kazlausko galimai padarytą nusikalstamą veiką pranešė jo draugai, supratę, jog būtent jis padarė šį nusikaltimą.

Kretingos miškų urėdija teismui pateikė civilinį ieškinį, prašydama atlyginti dėl nusikalstamos veikos beveik 52 tūkstančių eurų gamtai padarytą žalą. Ar teismas tenkins urėdijos prašymą visai sumai, ar iš dalies, mat Š.Kazlauskas dalį nusikaltimų padarė nepilnametis, paaiškės teismui priėmus sprendimą.

Jaunuolio padaryti nusikaltimai priskiriami apysunkiems nusikaltimams, už juos gresia bauda, areštas arba laisvės atėmimas iki penkerių metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius