Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 08 25 /2022 08 26

Didelis gaisras Kauno atliekų perdirbimo įmonėje likviduotas

Ketvirtadienio vakarą gausios ugniagesių pajėgos skubėjo į Palemono gatvę – pranešta apie gaisrą atliekų perdirbimo įmonės patalpose. Gaisras kilo įmonės „Žalvaris“ patalpose. Naktį jis buvo suvaldytas, atliekami baigiamieji darbai, o aplinkosaugininkai pradėjo tyrimą ir vertins žalą aplinkai. Šiuo metu vis dar uždarytas eismas Palemono gatve.

„Kaune dega, tikriausiai, „Žalvaris“ atliekų sandėliai“, – vėlyvą ketvirtadienio vakarą 15min redakcijai rašė įvykio liudininkai.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) Situacijų koordinavimo skyriaus atstovas ketvirtadienio vakarą 15min teigė, kad pranešimo dėl gaisro sulaukta 21.53 valandą.

Informuota, kad gaisras kilo įmonės cecho viduje, dega šiukšlės, žmonių įmonėje nėra, tik apsaugos darbuotojas. Iš gamybinio pastato rūko dūmai.

Prieš 23 valandą įvyko vietoje jau dirbo gausios ugniagesių pajėgos – mažiausiai septynios autocisternos, autokopėčios. Buvo įkurtas štabas.

Naujienų agentūra BNS pranešė, kad gaisro vietoje dirbo visi Kauno ugniagesiai, gesinimo darbams reikalinga įranga buvo vežama iš aplinkinių rajonų.

Įspėjo apie taršą

15min fotografas Erikas Ovčarenko iš įvykio vietos pranešė, kad įmonės patalpos degė atvira liepsna.

E.Ovčarenko taip pat pranešė, kad iš teritorijos, kurią apėmė gaisro liepsnos, buvo girdimi ir sprogimai, tačiau kas sproginėjo – neaišku. Sprogimus girdėjo ir gyvenantieji Dainavos mikrorajone.

Kauno gyventojai ketvirtadienio vakarą gavo įspėjamuosius pranešimus apie galimą oro taršą. Žmonės paraginti vengti buvimo lauke, užsidaryti langus. Mieste, net ir nuo gaisravietės nutolusiuose rajonuose, buvo jaučiamas plastiko, svylančių laidų kvapas.

„Dėl gaisro, kilusio atliekų tvarkymo įmonės teritorijoje, galima oro tarša. Prašoma vengti buvimo gryname ore, uždaryti namų langus“, – rašoma PAGD paskelbtoje informacijoje.

Tuo metu, kai kilo gaisras, Kaune lijo. Vėjas tirštus dūmus pūtė į miesto pusę.

Su 15min susisiekę Kauno gyventojai teigė, kad mieste jaučiamas nuo gaisro kilęs aitrus kvapas (jautė net Žaliakalnio gyventojai), visur laksto žiežirbos, o užvėrus langus, kaip rekomendavo specialistai, viduje per daug tvanku.

Kilusio gaisro priežastis kol kas nėra aiški.

Degė pavojingos atliekos

Kaip pranešė Kauno priešgaisrinė gelbėjimo valdyba, pagrindinį pastatą, kuriame kilo gaisras, sudaro 3 gamybiniai cechai. Administracinis pastatas užima 1526 kv. m plotą, 1 gamybinis – 10 325 kv. m plotą, 2 gamybinis – 2416 kv. m plotą, 3 gamybinis – 1170 kv. m plotą.

Degimo plotas sudarė apie 10 000 kv. m, degė visuose trijuose gamybiniuose cechuose esančios pavojingos atliekos: senos antrinių žaliavų pakuotės, įvairūs tepalai talpyklose, panaudoti filtrai.

Įmonės darbuotojai dviem krautuvais atkrovė sandėliuojamą produkciją.

Vanduo gaisrui gesinti buvo tiekiamas iš 4 hidrantų.

VIDEO: Gaisro padariniai atliekų perdirbimo įmonėje „Žalvaris“

3.10 valandą buvo paskelbta gaisro lokalizacija – sustabdytas gaisro plitimas.

PAGD Situacijų koordinavimo skyriaus specialistų duomenimis, penktadienio rytą vyksta atliekų iškrovimo iš cechų ir perpylimo vandeniu darbai, taip pat vandeniu aušinami pavieniai likę gaisro židiniai.

Pranešama, kad išdegė apie 10 tūkst. kv. m įmonės teritorijos. Ugnį gesino 10 automobilinių cisternų, dirbo apie 40 ugniagesių gelbėtojų. Tikimasi, kad gaisrą visiškai užgesinti pavyks penktadienį.

Penktadienį 13 val. 42 min. gaisras buvo likviduotas.

Įmonė „Žalvaris“ nurodo, kad yra didžiausia pavojingųjų ir nepavojingų atliekų tvarkymo bendrovė Lietuvoje. Įmonė užsiima pavojingų atliekų, gamybinių ir elektronikos atliekų tvarkymu, antrinių žaliavų surinkimu.

VIDEO: Tiesiai iš įvykio vietos: Kauno atliekų perdirbimo įmonės patalpose siautėjo didžiulis gaisras

Žalą vertins aplinkosaugininkai

Po gaisro bendrovės „Žalvaris“ veiklavietėje aplinkosaugininkai vertins žalą aplinkai, pranešė Aplinkos apsaugos departamentas (AAD).

Departamento direktoriaus Giedriaus Kadziausko teigimu, aplinkosaugininkai jau pradėjo tyrimą.

„Taip pat svarbu pabrėžti, kad įmonėms, tvarkančioms atliekas, ypač pavojingas, yra skiriamas prioritetinis aplinkosaugininkų dėmesys. Neplaninis UAB „Žalvaris“ veiklavietės patikrinimas buvo pradėtas birželį. Planinį patikrinimą buvome numatę lapkritį. Bet, esant tokiai situacijai, jį pradėjome iškart“, – sakė vadovas.

Preliminariais duomenimis, įmonėje degė panaudoti tepalai, automobiliniai tepalų filtrai, polietilenas, plastikas, elektronikos detalės, popierius.

„Nuoširdžiai dėkojame ugniagesiams už operatyvią reakciją ir profesionalumą. Situacija buvo tikrai sudėtinga ir darbas, kurį šiąnakt nuveikė Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnai, vertas didelės pagarbos“, – sakė G.Kadziauskas.

Įrengė taršos stotį

Į gaisravietę buvo iškviesta ir Aplinkos apsaugos agentūros (AAA) mobilioji oro taršos stotis, kurios matavimų pagrindu bus konkrečiai įvertintas oro taršos Kauno mieste mastas ir artimiausiu metu teikiamos konkrečios rekomendacijos gyventojams.

Kaip 15min informavo AAA, gaisro vietoje specialistai ėmė aplinkos oro ėminius (pavėjinėje ir priešvėjinėje pusėje nuo gaisro židinio) lakiųjų organinių junginių tyrimams atlikti. Taip pat buvo imti nuotekų ir paviršinio vandens ėminiai taršai nustatyti.

„Penktadienį įvykio vietoje dirba mobili oro kokybės matavimo stotis. Vykdomas aplinkos oro teršalų sklaidos modeliavimas. Kietųjų dalelių teršalų koncentracijos ore netoli gaisro židinio yra padidėjusios, vis dar gali būti juntamas dūmų kvapas“, – 15min teigė AAA atstovė spaudai.

KTU mokslininkė Violeta Kaunelienė perspėja, kad į orą galėjo išsiskirti ypatingai pavojingi teršalai.

„Bet koks gaisras teršia atmosferą, tačiau degant alyvoms į orą išsiskiria ypatingai daug pavojingų teršalų, tad gyventojams tikrai būtina kuo mažiau būti lauke ir užsidaryti langus“, – įspėjo KTU mokslininkė.

Anot jos, net ir visiškai užgesinus gaisrą, tarša greitai neišsisklaidys, nes atmosferos sąlygos tam nėra palankios – artimiausiu metu lietaus neprognozuojama, pūs labai silpnas vėjas. Tai didelis taršos židinys.

Kauno apskrities policija 15min pranešė, kad policijos pareigūnai įvykio vietoje užtikrina viešąją tvarką, vis dar yra reguliuojamas eismas, laikinai uždaryta Palemono gatvė.

Policijos pareigūnai laukia ugniagesių gelbėtojų išvadų dėl galimos gaisro kilimo priežasties.

15min redakcija dėkoja skaitytojams už vaizdo medžiagą iš įvykio vietos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius