Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 07 /19:55

Mokslininkai perspėja, kad Kaune kilusio gaisro dūmai – labai pavojingi, o gesinimo vanduo su tepalais pasipylė į Nemuną

Penktadienį Kaune kilo didžiulis gaisras – užsiliepsnojo metalo laužo krūva automobilius ardančioje įmonėje. Dūmuose paskendo dalis miesto. Įvykio įkarštyje kauniečiai ėmė piktintis oro, kuriuo kvėpuoja, tarša, o aplinkui šį laužyną įsikūrę gyventojai nepraleido progos priminti, jog tokiai kaimynystei niekuomet nepritarė. Mokslininkai perspėja, kad tokie dūmai – itin pavojingi. Negana to, gesinimo vanduo ėmė tekėti su tepalais į Nemuną.

Kaip informuoja Kauno priešgaisrinė gelbėjimo valdyba, gegužės 7 dieną 11 valandą gautas pranešimas, kad Kauno R.Kalantos g. 49 atvira liepsna dega didelė metalo krūva.

Paaiškėjo, kad maždaug 40 kv. m plote dega 15 m aukščio metalo krūva. Pirminiais duomenimis, gaisras kilo metalo laužo supirktuvėje UAB „Baltic Metal“.

Vietoje dirba sustiprintos ugniagesių gelbėtojų pajėgos.

VIDEO: Kaune kilo milžiniškas gaisras

Petrašiūnuose kilęs gaisras toks didelis, kad dūmai matosi iš įvairių Kauno vietų. Skaitytojai praneša, matantys juos ir Aleksote, ir Žaliakalnyje.

Dalis miesto paskendo dūmuose.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovė Edita Zdanevičienė BNS informavo, kad, pirminiais duomenimis, gaisras kilo metalo laužyno įmonėje.

Šiuo metu įvykio vietoje dirba šešios ugniagesių autocisternos, vienas autokopėčių ir štabo automobilis. E.Zdanevičienė netrukus papildomai informavo, kad liepsnos plitimas jau sustabdytas: gaisro lokalizacija paskelbta 12.19 val.

Turimais duomenimis, aplinkiniams pastatams ir įmonės darbuotojams grėsmės nėra.

Likviduojant gaisrą buvo naudojamas vadinamasis ilgastrėlis krautuvas: metalo laužas perkraunamas į kitą vietą, prieš tai suliejus vandeniu, kad toliau nedegtų.

Teigia, kad nuolat nuodija

„Tai normalu? Ir savivaldybė leidžia vykdyti tokią veiklą mieste?!? Čia mes gyvenam!!! Čia mūsų kiemas! Kuriame mus nuolat nuodija!“ – kilus gaisrui, emocijų neslėpė netoli nuo šio sąvartyno gyvenanti 15min skaitytoja Lina M.

Kitas skaitytojas teiravosi, „kas galėtų padėti iškeldinti tokias firmeles iš miesto teritorijos“.

„Čia jau nebe pirmas jų gaisras ir deginimas. Buvo tik laiko klausimas, kada tai peraugs į didžiulį gaisrą. Ir, manau, jis – ne paskutinis. Ši kontora dirba pirmadienį–sekmadienį be išeiginių, nuo 6 ryto iki 8-9 vakaro“, – piktinosi skaitytojas.

Gaisro ir jo gesinimo darbų įkarštyje šalia įvažiavimo į įvykio teritoriją Kauno apskrities policijos pareigūnams teko reguliuoti eismą. Prieigose nusidriekė automobilių spūstys. „Užsikimšo“ Pramonės prospekto atkarpa ir dalis R.Kalantos gatvės.

VIDEO: Kaunas skęsta dūmuose – atvira liepsna degė metalo krūva

15min bandė susisiekti su įmonės, kurios teritorijoje įsiplieskė gaisras, atstovais, tačiau telefonu atsiliepęs vyras teigė negalintis šiuo metu kalbėti.

13.50 val. iš įvairių Kauno vietų vis dar buvo galima regėti kylančius dūmus.

14 val. 08 min. paskelbta gaisro likvidacija, ugniagesiai gaisravietėje pradėjo vykdyti baigiamuosius darbus. Toliau buvo perkraunamos supjaustytos automobilių detalės ir perliejamos vandeniu, kad neatsinaujintų degimas, popietę papildomai informavo Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė E.Zdanevičienė.

Šiemet įmonė jau bausta

Papildyta 13.34 valandą. Kaip 15min informavo Aplinkos apsaugos agentūra, įstaigos specialistai išvyko į gaisro vietą, kurioje bus statoma mobili laboratorija.

Bus atliekami kietųjų dalelių, anglies monoksido, azoto oksidų ir kt. tyrimai, po kurių paaiškės galimas gaisro pavojingumas žmonių sveikatai bei gamtai padaryta žala.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gaisras Kaune
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gaisras Kaune

Kaip informavo Aplinkos apsaugos departamentas, gavę pranešimą, departamento pareigūnai iškart nuvyko į įvykio vietą.

Aplinkosaugininkai dirba, kiek leidžia dabartinės aplinkybės, ir aiškinasi situaciją.

Teritorijoje, kur įvyko gaisras, yra įsikūrusi UAB „Baltic metal“, užsiimanti metalo laužo supirkimo ir tvarkymo veikla.

Aplinkos apsaugos departamentas šių metų sausį–kovą atliko neplaninį įmonės patikrinimą. Už nustatytus pažeidimus buvo pritaikytos sankcijos, pažeidimai pašalinti.

Aplinkos apsaugos departamentas atkreipia dėmesį į svarbiausius reikalavimus, kurių privaloma laikytis vykdant tokią veiklą:

  • Veiklos vykdytojas privalo turėti taršos leidimą ir veiklą vykdyti laikydamasis jo sąlygų;

  • Automobiliai gali būti ardomi tik uždarose patalpose;

  • Dirbtuvių grindinys turi būti įrengtas vandeniui nepralaidžia danga;

  • Veiklos vykdytojas turi būti apdraudęs savo veiklą civilinės atsakomybės draudimu;

  • Atliekos, susidariusios ardant, turi būti laikomos atskirai;

  • Skysčiai turi būti laikomi specialiose talpose. Akumuliatoriai taip pat laikomi atskirai, jiems pritaikytose talpose;

  • Būtina turėti priemones, skirtas išsiliejusiems pavojingiems skysčiams neutralizuoti;

  • Atliekų laikymo vietoje turi būti įrengta ventiliacinė sistema.

Kaip 15min informavo Kauno priešgaisrinė gelbėjimo valdyba, šiuo adresu ugniagesiai gelbėtojai kviesti ne kartą, tiesa, fiksuoti su skirtingomis įmonėmis susiję įvykiai.

Dėl „Baltic Metal“ veiksmų pastarąjį kartą vykta 2013 metais – pranešta, kad apleistoje teritorijoje degė nenaudojamas kranas. Gaisro metu apdegė dviejų automobilių kėbulai.

Iš viso nuo 2006 metų šiuo adresu Kauno priešgaisrinė gelbėjimo valdyba gavo 17 pranešimų dėl įvairiausių įvykių.

Siūlo likti namuose

Kauno technologijos universiteto (KTU) mokslininkai perspėja dėl gaisro Kaune: kai kurių rajonų gyventojams šiuo metu geriau likti namuose.

Plastiko, tepalų, gumos degimo dūmai yra itin pavojingi sveikatai.

Kilus gaisrui naudotų automobilių ardymo aikštelėje Petrašiūnuose, Kauno technologijos universiteto Aplinkosaugos technologijos katedros mokslininkai perspėja, kad plastiko, tepalų, gumos degimo dūmai yra itin pavojingi sveikatai.

Pasak katedros vedėjos docentės Violetos Kaunelienės, juose gausų kietųjų dalelių, suodžių, kvėpavimo takus dirginančių, vėžį bei kitas ligas sukeliančių cheminių medžiagų.

KTU nuotr./Violeta Kaunelienė
KTU nuotr./Violeta Kaunelienė

Šiuo metu Kaune pučia vidutinio stiprumo (maždaug 5 m/s ) pietų, pietryčių krypčių vėjas, tad dūmai nešami link Dainavos mikrorajono.

Kaip skelbiama KTU išplatintame pranešime spaudai, iki kol bus nuslopintas gaisras, Petrašiūnų, Dainavos mikrorajonų gyventojams mokslininkai pataria nebūti lauke bei laikyti namų langus uždarytus.

Šiuo metu gan dažni lietūs situaciją gerina išplaudami teršalus iš miesto oro.

Gesinimo vanduo su teršalais pasipylė į Nemuną

Papildyta 15.34 val. Kauno priešgaisrinė gelbėjimo valdyba informavo, kad aplinkosaugininkai iškvietė cheminių incidentų likvidavimo automobilį, kurio prašoma pastatyti bonines užtvaras, nes gesinimo vanduo su pavojingomis medžiagomis (tepalu) per lietaus nuotekų sistemą teka išleistuvu į Nemuną.

Buvo pastatytos penkios boninės užtvaros prie išleistuvo ir ant vandens paviršiaus esančios naftos dėmės nupurkštos naftos produktų skaidikliu.

Papildyta 18.39 val. Kauno ugniagesiai gelbėtojai pateikė daugiau detalių apie gaisrą. Įmonės aikštelėje, atviroje teritorijoje, degė utilizuoti skirto metalo atliekų degiosios dalys, supresuotos ir sukrautos 2000 kv. m dydžio ir 13 m aukščio plote, didžioji dalis – automobilių salonai.

Išsaugotas 15 m atstumu esantis gamybinės paskirties pastatas.

Įmonės 2 darbuotojai su ilgastrėliais krautuvais perkrovė degusias atliekas, jos buvo perliejamos vandeniu.

Vanduo gaisrui gesinti buvo tiekiamas iš 2 hidrantų ir dėl per mažo slėgio papildomai vežiojamas 1 km atstumu iš kito hidranto.

Įvykio vietoje budėjo aplinkos apsaugos pareigūnai.

15.12 val. gautas pranešimas iš aplinkos apsaugos pareigūno, kad iš lietaus išleistuvo bėga užterštas vanduo iš gaisravietės.

Atvykus priešgaisrinėms gelbėjimo pajėgoms, atlikta žvalgyba, iš lietaus vandens išleistuvo tekėjo vanduo su (galimai iš gaisro, vykstančio R.Kalantos g. 49) naftos produktų teršalais į Nemuną.

Pastatytos 5 boninės užtvaros prie išleistuvo, ant vandens paviršiaus esančios naftos dėmės nupurkštos naftos produktų skaidikliu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius