Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Drąsiaus Kedžio pagalbininkai: kaip juos susekė policija?

„Drąsius Kedys turėjo pagalbininkų”, – taip po žudynių Kaune 2009 metų spalio 5-ąją kalbėjo pareigūnai. Dabar jau aišku, kad buvo du bendrininkai – Raimundas Ivanauskas ir jo gyvenimo draugė Eglė Barauskaitė. Netrukus jie stos prieš teismą.
Raimundas Ivanauskas
Raimundas Ivanauskas / Laidos „Abipus sienos“ kadras

„Sakiau jam, duok ir man kokią granatą, aš tau padėsiu”, – netrukus po D.Kedžio laidotuvių į savo ir sugyventinės E.Barauskaitės butą pasikvietęs porą draugų kalbėjo kaunietis R.Ivanauskas, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Visiškai aklo ir Alzheimerio ligos kankinamo žmogaus įvaizdį dabar kuriantis 56 metų kultūristas ir choristas R.Ivanauskas tuomet labai sielojosi dėl geriausio draugo D.Kedžio mirties.

Tyrėjų užfiksuotuose įrašuose gerai girdėti R.Ivanausko kalbos, kad jis neabejoja, jog mirtinus šūvius į Kauno apygardos teismo teisėją Joną Furmanavičių ir Violetą Naruševičienę paleido D.Kedys. Vyras aiškina, kad kruvinoje istorijoje pats suvaidino toli gražu ne antraplanį vaidmenį.

Sakiau jam, duok ir man kokią granatą, aš tau padėsiu.

Policija padėjo „blakę“ ir slapta įrašė pokalbius

R.Ivanauskas ir jo sugyventinė į teisėsaugos akiratį pakliuvo iš karto po J.Furmanavičiaus ir V.Naruševičienės nužudymo. Mat paaiškėjo, kad Kauno choristą su nužudymais įtariamu garliaviškiu sieja ne tik sportas, kaip tai dabar bando įrodyti D.Kedžio sesuo Neringa Venckienė.

Po ragenos persodinimo besigydantį vyrą teisėsaugininkai aplankė tuoj po žudynių – 2009 metų spalio 5-osios vakarą. Tačiau R.Ivanauskas apsimetė nieko apie D.Kedžio planus nežinojęs ir negirdėjęs.

Tačiau tyrėjai tuo nepatikėjo. Teismui leidus, R.Ivanausko namuose buvo sumontuota slapta klausymosi įranga. Buvo užfiksuota ne tik R.Ivanausko ir jo 33 metų draugės E.Barauskaitės paplepėjimų, bet ir pasirengimo žudynėms detalių.

Kartą, kai atėjo pora draugų, R.Ivanauskas jiems aiškino pats norėjęs tiesiogiai prisidėti prie pedofilų žudynių, tačiau D.Kedys tam nepritarė.

Bylą išjudino Mindaugas Žalimas

Svaresnių įrodymų atsirado tik 2011 metų spalio pabaigoje, kai su Policijos departamento pareigūnais nuo 2009 metų rugsėjo 16 dienos bendradarbiavęs D.Kedžio ir R.Ivanausko draugas Mindaugas Žalimas atskubėjo pas žurnalistus. Nesulaukęs pagalbos iš policininkų, kuriems buvo pranešęs apie D.Kedžio planus žudyti žmones, jis kreipėsi į televizijos laidos „Abipus sienos” kūrėjus.

Pagrindinio liudytojo Mindaugo Žalimo teigimu, Drąsius Kedys planavo nužudyti net tik Laimutę Stankūnaitę, Andrių Ūsą, Joną Furmanavičių, Violetą Naruševičienę, bet ir suvesti sąskaitas su dabar sulaikytu „Agurkinių“ gaujos lyderiu Sauliumi Velečka (plačiau apie M.Žalimo liudijimą apie tai, kaip D.Kedys žadėjo saudyti velnius, skaitykite čia.)

M.Žalimas sakė, kad prieš pat žudynes Kaune 2009 metų spalį jis du kartus lankėsi Policijos departamente Vilniuje ir

BTV nuotr./Mindaugas Žalimas
BTV nuotr./Mindaugas Žalimas

pranešė apie planuojamas Drąsiaus Kedžio žmogžudystes. M.Žalimas sako, kad D.Kedys prašė jo pagalbos įvykdyti šiuos nusikaltimus.

Pasak M.Žalimo, Policijos departamente jis ne kartą lankėsi ir po žudynių. Tačiau tuometinio pareigūno T.Ulpio buvo įspėtas, kad nieko viešai nepasakotų, nes bus prokurorų apkaltintas D.Kedžio bendrininku.

Tai M.Žalimas liudijo Vilniaus miesto apylinkės teismui ketvirtadienį pradėjus nagrinėti baudžiamąją bylą dėl Policijos departamento pareigūnų galimo netinkamo pareigų atlikimo, piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi ir dokumento suklastojimo.

Liudininkas sakė, kad su D.Kedžiu pradėjo bendrauti 2005 metų pradžioje. 2009 rugpjūtį sužinojo draugo pasakojimus apie galimą dukters tvirkinimą. Tada apie rengiamas žudynes draugas nekalbėjo, apie jas prabilo vėliau.

M.Žalimas iš pradžių nepatikėjo, kad gali būti rengiamasi nusikaltimams, o kai suprato, kad jie gali būti įvykdyti, kreipėsi į Policijos departamente dirbusį tolimą giminaitį, policijos generalinio komisaro pavaduotoją Algirdą Stončaitį.

Paleistas į laisvę dėl pablogėjusios sveikatos

E.Barauskaitė už grotų praleido 10 parų, R. Ivanauskas apie keturis mėnesius. Iš įkalinimo įstaigos jis buvo paleistas 2012 m. pradžioje dėl pablogėjusios sveikatos, nors teismas ir buvo leidęs jį suimti dar trims mėnesiams.

R. Ivanauskas skundėsi ne tik Alzheimerio sindromu, bet ir tikino esantis beveik aklas. Jį suėmus, buvo atlikta ekspertizė. Ji patvirtino, kad vyras turi regėjimo sutrikimų, tačiau tikrai neserga Alzheimeriu, nors ir turėjo apie šią ligą išduotą pažymą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius