-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Draučių tragediją atkartoti panoręs varėniškis nuteistas, tačiau paleistas į laisvę

Balandžio 19 d. Kauno apygardos teisme priimtas nuosprendis Romučiui Bingeliui, kuris pernai metų vasarą pasikėsino nužudyti savo brolį ir brolienę. Vyras pareiškė norįs atkartoti Draučių tragediją. Grasinimus lydėjo šūviai. Teismas pripažino buvusį policijos pareigūną kaltu, tačiau į belangę nepasiuntė. Kodėl? Nes, teisėjų kolegijos įsitikinimu, R.Bingelis tik grasino, o ne pasikėsino nužudyti.
Kaltinamasis teisme
Kaltinamasis teisme / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Iki verdikto paskelbimo už grotų laiką leidęs 1961 m. gimęs R.Bingelis pripažintas kaltu dėl grasinimo nužudyti savo brolį ir brolienę. Jam skirta vienerių metų nelaisvės bausmė. Nuteistas jis ir dėl neteisėto disponavimo šaunamaisiais ginklais, šaudmenimis, sprogmenimis ar sprogstamosiomis medžiagomis. Už tai skirta vienerių metų ir dviejų mėnesių įkalinimo bausmė. Galutinė subendrinta bausmė – 1,5 metų nelaisvės.

Vis dėlto, Kauno apygardos teismas nusprendė 2,5 metų atidėti bausmės vykdymą. R.Bingelis į laisvę paleistas iškart po nuosprendžio paskelbimo – dar posėdžių salėje. Jo pasiimti atvyko sūnus.

Nuteistasis įpareigotas neišvykti iš gyvenamosios vietos be bausmės vykdymą prižiūrinčios institucijos leidimo. Turės jis dalyvauti ir elgesio pataisos programoje.

Iki pat nuosprendžio paskelbimo anksčiau neteistas R.Bingelis buvo kaltinamas ne dėl grasinimo, o pasikėsinimo nužudyti. Taip kaltinimas buvo formuluojamas ir kaltinamajame akte. Tai sunkesnis nusikaltimas, už kurį baudžiama laisvės atėmimu nuo aštuonerių iki dvidešimties metų arba laisvės atėmimu iki gyvos galvos. Už grasinimą nužudyti baudžiama viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Prokuroras siūlė įkalinti šį asmenį devyneriems metams. Iki pat nuosprendžio paskelbimo apie tai, kad kaltinimas bus perkvalifikuotas iš pasikėsinimo į grasinimą nužudyti, žinių nebuvo. Prieš baigiamąsias kalbas vykusiame posėdyje užsiminta tik apie galimybę perkvalifikuoti veiką į neteisėtą asmens būsto neliečiamumo pažeidimą.

Prokuroras skųs nuosprendį

Šios bylos prokuroras žada skųsti Kauno apygardos teismo nuosprendį. Jo įsitikinimu, R.Bingelio veiksmai prilyginami ne grasinimui, o pasikėsinimui nužudyti. Juk nuteistasis jautė didžiulę neapykantą nukentėjusiesiems dėl nesibaigiančių ginčų. Sąmoningai išvyko į namus pasiimti dviejų ginklų – medžioklinio ir kovinio. Juos atsivežė į įvykio vietą, perspėjo, kad šaus ir šovė iš kovinio ginklo į nukentėjusiuosius. Šauta iš gana artimo atstumo. Kulka praskriejo tarp nukentėjusiosios kojų.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kaltinamasis teisme
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kaltinamasis teisme

Kauno apygardos teismo nuosprendyje konstatuojama priešingai: kad R.Bingelis nesiekė atimti nukentėjusiųjų gyvybės, neveikė tiesiogine apibrėžta tyčia. Jo veiksmai prilyginami grasinimui. Jis perspėjo, kad šaus į kojas. Pagal rastą garažo duryse kulkos paliktą žymę, šūvis paleistas kelių lygyje – apie 37 cm nuo žemės. Trečiasis šūvis iš viso buvo atsitiktinis.

Teismas pripažino, kad nuteistasis buvo nukreipęs pistoletą į brolio žmonos pilvą, tačiau šovė į garažo duris. Nepagrįsti, teisėjų kolegijos įsitikinimu, ir nukentėjusios pasakojimai, kad kulkos skriejo šalia peties ir tarp kojų. Nukentėjusiųjų parodymai buvo prieštaringi.

Šūviai dėl nepasidalinto turto

2018 m. liepos 21 d., būdamas apsvaigęs nuo alkoholio, o tai turėjo įtakos nusikalstamos veikos padarymui, R.Bingelis sumanė nužudyti ar pagrasinti nužudyti, du žmones – brolį ir brolio žmoną.

Pasiruošęs įgyvendinti savo šiurpų planą, jis atvyko į sodybą Purplių kaime Varėnos rajone. Tuomet kieme abiems savo keršto taikiniams – nukentėjusiesiems šioje byloje, pareiškė atkartosiąs Draučių tragediją. Nuteistasis garsiai išsakė savo tikslius ketinimus: pareiškė, kad pirmiausiai šaus į brolio žmoną, o vėliau – ir į savo brolį. Dėl šūvių jie mirs. Bent jau to tikėjosi.

Tuomet jis ėmėsi planų įgyvendinimo – tyčia legaliai turimu šaunamuoju ginklu iššovė du šūvius iš atstumo, kuriame nepasireiškia artimo šūvio pėdsakai. Taikėsi jis į brolio žmoną, tačiau netaikliai. Veiksmų R.Bingelis nebaigė dėl aplinkybių, nepriklausančių nuo jo valios – nukentėjusieji aktyviais veiksmais pasipriešino ir atėmė iš jo šaunamąjį ginklą.

Manoma, kad tokio žiauraus plano jis ėmėsi po to, kai su broliu nepasidalijo tėvams priklausiusio turto.

Buvęs policininkas

Ikiteisminio tyrimo metu taip pat konstatuota, kad nenustatytą laiko tarpą iki nusikalstamos veikos padarymo dienos, neturėdamas leidimo, nuteistasis neteisėtai įgijo, laikė bei gabeno šaudmenis, t.y. dvidešimt penkis 9 mm kalibro šovinius, skirtus „A“ ir „B“ kategorijos šaunamiesiems ginklams. Jie buvo rasti sodyboje ir paimti baudžiamojo proceso veiksmų metu. Tad nuteistasis buvo kaltinamas ir dar vienos veikos padarymu – neteisėtu disponavimu šaunamaisiais ginklais, šaudmenimis, sprogmenimis ar sprogstamosiomis medžiagomis. Dėl šios veikos, kurią pripažino, R.Bingelis gailėjosi.

R.Bingelis – buvęs policininkas iš Varėnos. Teisme jis tikino nenorėjęs nužudyti brolienės ir vyresniojo savo brolio, taip pat anksčiau dirbusio policijoje. Ketinęs tik pagąsdinti. Neva tai, jei būtų norėjęs, tikrai būtų ir nušovęs. Juk jis – buvęs medžiotojas. Tyrėjų ši versija neįtikino. R.Bingelis, prokuroro teigimu, nepataikė dėl to, kad buvo neblaivus, praradęs šaudymo įgūdžius ir susijaudinęs dėl ginčo. Tiesa, jo girtumo lygis nebuvo nustatytas, nes nuteistasis po sulaikymo atsisakė pūsti į alkotesterį, duoti kraujo.

15min primena, kad Draučių tragedija įvyko 1998 m. vasario 15-ąją, prieš pat 80–ųjų Lietuvos nepriklausomybės metinių minėjimą. Lenkakalbis Draučių kaimo (Širvintų rajonas) gyventojas Leonardas Zavistonovičius su legaliai turėtu medžiokliniu ginklu ėjo per sodybas ir nužudė 8 tuo metu kaime buvusius žmones, 2 sužeidė. Nušauti buvo ir gyvūnai. Nelietė psichopatas tik savo mamos.

Pasislėpęs jis laukė į namus sugrįžtančių likusių keturių kaimo gyventojų, kurie žudynių metu buvo išėję atlikti miško darbų. Apsiginti puolusių išgyvenusiųjų sumuštas žudikas mirė ligoninėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius