Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Dujotekanos“ detektyvas: kodėl R.Stonys gavo milijoną, o to paties norėjęs V.Orechovas apkaltintas sukčiavimu?

Ketvirtadienį teisme susidūrė kadaise garsios dujų tiekimo bendrovės „Dujotekana“ valdybos nariai ir buvęs jos prezidentas Vladimiras Orechovas, kuris iš įmonės reikalavo milijono litų (289 620 eurų), bet sulaukė kaltinimų sukčiavimu ir dokumentų klastojimu. Aiškėja, kad, be V.Orechovo, įspūdingas kompensacijas yra gavę ir kiti įmonės vadovai, tarp kurių ir stambiausias akcininkas Rimandas Stonys.
Vladimiras Orechovas
Vladimiras Orechovas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Praėjusiais metais V.Orechovas kreipėsi į teismą, prašydamas priteisti kompensaciją, kadangi „Dujotekana“ anksčiau laiko nutraukė sudarytą terminuotą darbo sutartį su juo, įmonės vadovu.

„Aš manau, kad buvo padaryta daug ekonomiškai bendrovei nenaudingų sprendimų. Šie skaičiai negali būti įvardinti“, – teisme sakė dabartinis įmonės prezidentas Saulius Trečekauskas.

Bendrovė iš pareigų atleistam prezidentui išmokėjo 2 mėnesių išeitinę išmoką, tačiau V.Orechovas kreipėsi į teismą, remdamasis „Dujotekanos“ darbo tvarkos taisyklėmis.

Jose numatyta, jog nutraukiant darbo sutartį su prezidentu privaloma sumokėti 1 milijono litų (289 620 eurų) kompensaciją.

Punktas – ir „Dujotekanos“ originale

Vilniaus miesto apylinkės teisme S.Trečekauskas aiškino, kad toks punktas taisyklėse jam sukėlė lengvą šoką. Ant jo, „Dujotekanai“ – tai didžiulė suma.

„Mane nustebino taisyklėse nustatyta suma ir galia – kad vadovas pats nusistato, kokią kompensaciją gaus. Aš pamačiau, kad jos iš identiško teksto, kaip yra pateikta kopija prie ieškinio. Visų darbuotojų paklausiau, ar galėjo būti toks tekstas“, – teisme prisiminė S.Trečekauskas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Dabartinis „Dujotekanos“ prezidentas Saulius Trečekauskas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Dabartinis „Dujotekanos“ prezidentas Saulius Trečekauskas

Visi „Dujotekanos“ darbuotojai sutartinai liudijo, kad tokio punkto būti negalėjo. Tuomet S.Trečekauskas paprašė darbo vidaus taisyklių originalo.

Įmonės prezidentas negalėjo patikėti – punktas apie milijoninę kompensaciją buvo numatytas.

Pažiūrėjus atidžiau, įmonės darbuotojams kilo įtarimų, kad ne visi susiūti lapai – vienodi. Anot liudytojo, įmonės spausdinta originali taisyklių dalis yra ant baltesnio ir storesnio formato lapo.

Kompensacijas gaudavo ir kiti

Teisme V.Orechovo gynėjui Aivarui Alimui iškilo klausimas, kiek gaudavo kiti „Dujotekanos“ vadovai, palikdami savo postus.

Taip pat paaiškėjo, kad pagal galbūt suklastotas vidaus darbo tvarkos taisykles V.Orechovui būtų sumokėta mažesnė suma nei anksčiau įmonei vadovavusiam R.Stoniui – jis gavo daugiau nei milijono litų kompensaciją.

Tiesa, V.Orechovui išmokėta suma būtų buvusi mažesnė nei ta, kurią išeidamas gavo kitas įmonės vadovas Raimundas Paliukas.

Tai išgirdęs S.Trečekauskas pratrūko.

„Tai niekaip nėra susiję su šita byla, nes kaltinamasis bandė tai pateikti kaip argumentą civilinėje byloje. Tos kompensacijos buvo numatytos darbo sutartimi“, – sakė dabartinis „Dujotekanos“ vadovas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vladimiras Orechovas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Advokatas Aivaras Alimas ir Vladimiras Orechovas

Finansų direktorei – pusė milijono

S.Trečekauskas teisme toliau aiškino, kad kitokios praktikos įmonėje nebuvo, o iš galimai suklastoto punkto naudą būtų turėjęs tik V.Orechovas.

Advokatas su tuo nesutiko ir pacitavo „Dujotekanos“ darbo tvarkos taisyklių punktą, dėl kurio pradėtas ikiteisminis tyrimas.

„Nutraukus darbo sutartį su įmonės prezidentu jam išmokama 1 mln. litų dydžio kompensacija, nutraukus su kitais darbuotojais taip pat gali būti numatyta kito dydžio kompensacija nei numatyta darbo kodekse įstatytų nustatyta tvarka“, – perskaitė A.Alimas.

Kaip papildomą argumentą gynėjas paminėjo įmonės finansų direktorę Svetlaną Romanovskają, kuriai, vadovaudamasis šiomis taisyklėmis, V.Orechovas skyrė 0,5 mln. litų kompensaciją.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Darius Daugalas ir Saulius Trečekauskas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Darius Daugalas ir Saulius Trečekauskas

Nei pastaruoju metu, nei anksčiau „Dujotekanos“ vadovai dėl S.Romanovskajos atvejo į teismą nesikreipė. S.Trečekauskas pažadėjo apie tai pagalvoti.

Tikėjos, kad padės civilinėje byloje

Tiesa, „Dujotekanos“ vadovas pripažino, kad kilus įtarimams dėl dokumento autentiškumo nesitikėjo, kad teks liudyti prieš V.Orechovą iškeltoje baudžiamojoje byloje.

„Tikėjausi, kad jis nurodys nelaikyti įrodymu civilinėje byloje, o kitos išeities mes neturėjome“, – sakė S.Trečekauskas.

Vasario pabaigoje vyksiančiame posėdyje nuspręsta apklausti kitus įmonės akcinininkus, tarp jų ir su R.Stoniu nesutariantį Piotrą Vojeiką.

15min primena, kad V.Orechovo ir „Dujotekanos“ keliai išsiskyrė praėjusių metų pavasarį, kai buvęs įmonės prezidentas ir stambiausias įmonės akcininkas nesutarė dėl permokėtų lėšų tarpininkui. Atleistam V.Orechovui nepavyko prisiteisti kompensacijos.

Tuo tarpu pasitvirtinus įtarimams dėl dokumento klastojimo ir pasikėsinimo sukčiauti buvusio „Dujotekanos“ prezidento lauktų baudžiamoji atsakomybė – bauda, areštas arba net laisvės atėmimas iki aštuonerių metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius