Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Eglės įžiebimo šventę Kėdainiuose apkartino į minią šovusi petarda

Penktadienį oficialiai Kėdainiuose prasidėjęs šventinis laikotarpis kol kas skendi nelaimės su fejerverkais debesyse. Nukentėjo keliolika žmonių, daugiausiai – vaikai. Tie, kam pasisekė, atsipirko apsvilusiais rūbais ir išgąsčiu, tačiau yra ir tokių, kuriems teko naktį praleisti ligoninėje.
Šventės pabaigoje žiūrovus nudžiugino įspūdingas fejerverkas.
Fejerverkai / Irmos Ozturhan/15min.lt nuotr.

Įskrido į minią

Prieš pat kalėdinės eglutės įžiebimą šventę kūrė muzikos atlikėjai bei ugnies, pirotechnikos ir šviesų šou specialistai iš „Viduramžiai.lt“. Tačiau fejerverkais grožėtis ilgai neteko – vienas jų, kaip įtariama dėl gamybinio broko, sprogo anksčiau nei planuota ir išlėkė tiesiai į minią.

Žinoma, arčiausiai eglutės būriavosi daugybė vaikų, kurie ir tapo pagrindiniais nukentėjusiais. Pirminiais duomenimis, keletas nukentėjusių vaikų buvo greitosios medicinos pagalbos automobilių iškart išvežti į Kauną.

Vežė į Kauną

Kraštietės Vidos Krakinauskienės dukrelė per pasirodymą nukentėjo kiek stipriau – jai iššovęs fejerverkas pataikė į veidą. Mergaitė buvo iškart išvežta į Kauno klinikas, kur praleido naktį.

„Mano dukra nudegė nosį, nes buvo smūgis į nosį. Šiek tiek apdegino aplink akies voką, antakį.

Viskas buvo taip – mano mergaitė nuėjo arčiau scenos, kad geriau matytų pasirodymą. Po to pamačiau arti jos dūmų kamuolius ir, kad skirstosi žmonės.

Aš iš savo mergaitės kepurės atpažinau, kad ji bėga link manęs. Pamačiau tik juodą nosį, o ji buvo susigriebus sau už veido, verkė.

Staigiai čiupau mergaitę ir bėgau su ja iki greitosios pagalbos“, – pasakojo nukentėjusiosios mama. Greitoji pagalba mamą su dukra išvežė į Kauno klinikas.

„Klinikose likome per naktį, dukrą medikai pasiliko stebėjimui.

Šiandien grįžome namo ambulatoriškai gydytis.

Mergaitė vėmė ir skundėsi, kad skauda galvą, matyt, dūmų prisikvėpavo. Net širdutė sustreikavo. Kvėpavo deguonį“, – liūdnai pasibaigusios šventės atsiminimais dalijosi p. Vida.

Buvo ir daugiau nukentėjusių

Moteris taip pat pasakoja mačiusi, kaip iš paskos bėgo ir daugiau sužeistų žmonių.

„Iš paskos atbėgo dar viena mergaitė su puse nudegusio veido. Matėsi palei akį kabantis odos gabalas, kiek vėliau atbėgo moteris su kuokštu nudegusių plaukų. Jie atrodė lyg būtų išrauti.

Atbėgo dar viena mergaitė išdegintomis kelnėmis. Fejerverkas degdamas sugadino rūbus ir apdegino mergaitei kojas žemiau liemens“, – pasakojo nukentėjusios mergaitės mama.

Fejerverkais grožėtis ilgai neteko – vienas jų, kaip įtariama dėl gamybinio broko, sprogo anksčiau nei planuota ir išlėkė tiesiai į minią.

Moteris teigia kol kas sulaukusi skambučio tik iš policijos pareigūnų, kurie išsiaiškinę duomenis pakvietė ją į apklausą.

Kėdainiškė žadėjo pirmadienį važiuoti į Kėdainių ligoninę – jos mergaitė yra apdrausta, tad gydymo išlaidas turėtų padengti draudimo bendrovė.

Tiesa, pati p. Vida teigė nežinanti, kur konkrečiai kreiptis dėl nelaimės, mat su ja niekas be policijos taip iki šiol ir nesusisiekė.

„Esu sutrikusi, nežinau kur tinkamai ieškoti pagalbos“, – kalbėjo Vida.

Nudegino veidą

Kito kraštiečio – Mariaus Staniulio – vaikui fejerverko skeveldra pataikė į veidą ir liko pūslė. Tiesa, sužalojimas nedidelis, tad ir į ligoninę šeima nevyko.

„Stovėjome prieky prie tvorelės, žiūrėjome pasirodymą ir prieš pat pabaigą pasirodymo pradėjo suktis petardos su ugnimis.

Po kelių šūvių petardų dėžė pargriuvo ant šono ir šovė į žmones. Gavosi taip, kad paskutinis šūvis pataikė į mus.

Vienam vaikui skeveldra pataikė į veidą – ant žando liko nudeginta pūslė. Nėra didelė, bet vis tiek – pataikė.

Šalia dar stovėjo keli vaikai, tai kažkuriam stipriau kliuvo, nes užsidengė veidą ir ėmė verkti. Žmonės ėmė bėgti iš tos pusės“, – įvykio akimirkomis dalijasi vyras, tiesa, jo manymu tragedijos iš to daryti nereikėtų.

„Niekas nesitikėjo tokio dalyko, juk tikrai ne specialiai čia taip pastatė tas petardas. Manau, per skubėjimą kažko nesužiūrėjo. Aš tragedijos čia nematau, svarbu , kad vaikai ir kiti nebūtų smarkiai nukentėję“, – kalbėjo kėdainietis.

Žada kompensuoti

Įmonės „Viduramžiai.lt“ vadovas Karolis Jankauskas „Rinkos aikštei“ sakė, kad šiuo metu vyksta tyrimas, dėl ko fejerverkas sprogo neplanuotai. Taip pat jis patikino, kad nukentėjusiems bus kompensuotos dėl šio įvykio susidariusios išlaidos.

„Mes spėjame, kad taip nutiko dėl brokuoto gaminio. Kol kas vyksta tyrimas, po to viskas paaiškės.

Kiek tikrinome, viskas buvo pastatyta stabiliai, laikomasi saugos atstumo. Tačiau vėlgi – viskas tiksliai paaiškės po tyrimo.

Į mus žmonės kreipiasi, mes ir patys ieškome nukentėjusiųjų.

Labai prašau visus, kurie nukentėjo, skambinti į Kėdainių kultūros centrą, kuris surinkęs duomenis mums juos perduos.

Mes viską tikrai kompensuosime“, – tikino įmonės vadovas.

Savivaldybė tyli

Tuo metu savivaldybė – tyli. Apie tai, kad renginio metu nukentėjo žmonės, o šventę vainikavo „greitukių“ sirenos – niekur neužsimenama.

Nepaisant to, kad savivaldybės socialiniame tinkle įkeltos kelios naujienos jau po įvykio, tik viena trumpa žinute buvo atsiprašyta už nesklandumus.

Dėl šių įvykių nesulaukta ir paties mero komentaro, paaiškinimų ar atsiprašymo – šeštadienį savo facebook paskyroje jis tik džiaugėsi įvykusiu eglės įžiebimu. Apie nemalonų įvykį rajono vadovas neužsiminė.

Rajono meras Valentinas Tamulis šeštadienį taip pat neatsiliepė ir į žiniasklaidos skambučius, tik trumpąja žinute informavo, jog dalyvauja renginyje ir negali kalbėti.

Tuo metu mero patarėja Jorūnė Liutkienė, atsiliepusi telefonus sakė: „Komunikuos ir su spauda kalbės, šį reikalą tvarkys Kėdainių kultūros centras.“

J.Liutkienės teigimu, prieš renginį apeinant visas fejerverkų laikymo zonas rodėsi, kad viskas saugu – visur budėjo po specialistą, viskas buvo aptverta apsauginėmis tvorelėmis, laikytasi saugių atstumų.

Mero patarėja tikina nemačiusi ir socialiniuose tinkluose įkeltos video medžiagos apie tai, kaip į minią įlėkė petardos.

Tuo metu Kėdainių kultūros centro socialiniame tinkle bei jų interneto svetainėje nematyti nei jokių atsiprašymų, nei nuorodų, kur gali kreiptis nukentėję žmonės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius