Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ekvadoriečio F.Sanchezo užpuolikų teismas virto nacionalistų šou: „Jie gina tėvynę nuo barbarų!“

Rasizmu ir smurtu kaltinamiems vilniečiams Jaroslavui Malinovskiui ir Einorui Lukašavičiui išaušo atpildo valanda. „Lietuva lietuviams“ tiek užpuolimo metu, tiek svarstant suėmimo klausimą teisme šaukusiems vaikinams gresia bauda arba net laisvės atėmimas. Antradienį teisme abu kaltinamieji taip pat pasirodė su nacionalistiniais užrašais.
Fašistų, sumušusių ekvadorietį, teismas
Jaroslavo Malinovskio ir Einoro Lukašavičiaus, sumušusių ekvadorietį, teismas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Didelį visuomenės susidomėjimą sukėlusio įvykio tęsiniu tapusi baudžiamoji byla šį antradienio rytą atverčiama Vilniaus miesto apylinkės teisme.

Suprasti akimirksniu

  • Vilniuje gyvenančio F.Sanchezo teigimu, sostinės Antakalnio rajone, P.Vileišio stotelėje, jis buvo užpultas liepos 19 dieną. Anot jaunuolio, užpuolikai jį mušdami šaukė „Lietuva – lietuviams“.
  • Vėliau Lukiškių aikštėje Vilniuje vyko protesto akcija siekiant paraginti policiją tirti neapykantos nusikaltimus.
  • Įtariamieji smurtavus prieš ekvadorietį sulaikyti skirtingose Lietuvos vietose.
  • Abu sulaikyti jaunuoliai yra futbolo sirgaliai. 18-metis Einoras Lukašavičius yra lietuvis, 12 klasės moksleivis. Tuo metu 25 metų vilnietis Jaroslavas Malinovskis jau buvo teistas dėl viešosios tvarkos pažeidimo ir neapykantos kurstymo, kai 2012 m. ant J.Pilsudskio kapo Rasų kapinėse užrašė „Tomaševski, nustok kenkti Lietuvai arba – tavo vieta čia!“

Tiesa, ji nebuvo pradėta nagrinėti, nes šiuo metu nukentėjusysis ekvadorietis Fabianas Sanchezas yra išvykęs, jo advokatė paprašė atidėti bylą.

Tačiau patys užpuolikai teisme pasirodė su aiškia žinute, savo pozicijos jie nekeičia.

„Tiesa mūsų pusėje! Lietuva lietuviams. 14/88“, – su tokiu užrašu A4 formato lapus rankose laikydami prie teismo salės pasirodė abu kaltinamieji.

Su žiniasklaida jie nebuvo linkę bendrauti ir nepaaiškino, ką reiškia skaičius 14/88. Bet internete nesunku rasti, kad šie skaičiai – neapykantos simbolis.

Tai – baltosios rasės viršenybės šalininkų arba baltųjų suprematistų (ang. – white supremacy) naudojami skaičiai. 88 reiškia „Šlovė Hitleriui“ (Heil Hitler). Po skaičiumi 14 slypi šūkis „Mes turime apginti savo žmonių egzistenciją ir mūsų baltųjų vaikų ateitį“.

Kitas vyras, panašu, atėjęs palaikyti teisiamų vyrų, ant kaklo buvo pasikabinęs Lietuvos vėliavą taip pat papuoštą užrašu „Lietuva lietuviams“.

„Jie tik gina tėvynę nuo barbarų“, – rėžė vyriškis, kai fotografai apsupo kaltinamuosius. Vėliau, jau po teismo posėdžio vyras praplėtė savo mintį, kad F.Sanchiazas Lietuvoje tik svečias ir neturi teisės reikšti savo pozicijos, pavyzdžiui, nacionalistų mitinge pasirodyti su plakatu Lietuva – visiems!

„Mus prakeiks mūsų anūkai, jei dabar neapginsime savo kultūros“, – sakė jis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Fašistų, sumušusių ekvadorietį, teismas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Fašistų, sumušusių ekvadorietį, teismas

Teismo posėdis prasidėjo nuo kaltinamųjų prisistatymo. E.Lukašavičius sakė šiuo metu dar esantis abiturientas, mokosi 12-oje klasėje, gyvena Ignalinoje.

25-erių J.Malinovskis pasakojo esantis nevedęs, gimęs, augęs ir dabar tebegyvenantis Vilniuje.

„Taip, tris kartus“, – į teisėjo klausimą, ar anksčiau buvo teistas, atsakė „Vilniaus degtinėje“ autokrautuvo vairuotoju dirbantis J.Malinovskis.

Tuo antradienį teismo posėdis ir pasibaigė, mat teismas nusprendė nukelti bylos nagrinėjimą iki lapkričio 21-os dienos.

Po posėdžio abu kaltinamieji nebuvo linkę kalbėti, prie kamerų net nestabtelėjo, tačiau nueidamas J.Malinovskis taip pat aiškino tik gynęs tėvynę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius