Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos teisėsaugininkų taikiklyje – 10 metų ieškomas „Gangas“ iš Klaipėdos krašto

Trečiadienį visų Europos teisėsaugos institucijų pajėgos sutelkia jėgas į vieno asmens paiešką. Šįkart tai – įtariamas žmogžudys Marius Civinskas, pasprukęs nuo teisėsaugos ilgiau nei prieš dešimtmetį, praneša Lietuvos kriminalinės policijos biuras (LKPB).
Marius Civinskas
Marius Civinskas / Lietuvos policijos nuotr.

Tarptautinė teisėsaugos bendruomenė, ieškant pavojingų, sunkius ir labai sunkius nusikaltimus padariusių asmenų, prašo ir visuomenės pagalbos, nes būtent viešumas dažnai tampa pagrindiniu ginklu leidžiančiu sulaikyti besislapstančius nuo teisingumo asmenis.

Vykdant kampaniją „Most Wanted“, Europolas 23 dienas iš eilės skelbs po vieną ieškomą asmenį, kasdien vis iš kitos ES valstybės narės.

Visuomenė ir viešumas, savitarpio pagalba bei supratimas dažnai tampa sėkmingų ir didelių nuveiktų darbų dalimi

Gruodžio 14 d. skirta Lietuvos „ieškomiausiam“ asmeniui – Mariui Civinskui.

Klaipėdos apskrities vyriausiasis policijos komisariatas jau 10 metų ieško pasislėpusio nuo ikiteisminio tyrimo Mariaus Civinsko (g. 1983 m.), dar žinomo kaip „Gangas“ arba „Gangrielius“.

Ieškomasis 2006 m. balandžio 3 d. Palangoje, grupei asmenų aiškinantis tarpusavio santykius, šovė vienam iš asmenų į nugarą ir šis dėl šautinio sužalojimo tą pačią dieną mirė gydymo įstaigoje. Įtariamasis iš nusikaltimo vietos pasišalino ir nuo baudžiamojo persekiojimo pasislėpė.

Policija ragina įdėmiau įsižiūrėti į ieškomo asmens veidą, galbūt jį matėte būtent jūs. Jeigu atpažinote šį asmenį ir turite informacijos apie jo buvimo vietą – praneškite apie tai policijai.

Europos labiausiai ieškomų asmenų sąraše (www.eumostwanted.eu) figūruoja daugiau nei 60 įstatymų pažeidėjų. Tarp jų – žudikai, žmonių pagrobėjai, teroristai, narkotikų prekeiviai ir kiti nusikaltėliai, kurie buvo nuteisti arba įtariami padarę itin sunkius nusikaltimus. Visi jie šiuo metu slapstosi nuo teisėsaugos institucijų, norėdami išvengti atsakomybės ir bausmės.

„Esame didelės tarptautinės teisėsaugos bendruomenės dalis, kurią vienija bendras ir kartu ambicingas tikslas – apsaugoti visuomenę nuo nusikalstamas veikas vykdančių asmenų. Džiugu, kad dalyvaujame naujoje stambioje tarptautinėje kampanijoje „Most Wanted“, kurios sėkme tikime tiek mes, tiek užsienio kolegos. Visuomenė ir viešumas, savitarpio pagalba bei supratimas dažnai tampa sėkmingų ir didelių nuveiktų darbų dalimi“, – apie kampaniją „Most Wanted“ ir jai keliamus lūkesčius pasakojo Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininkas Rolandas Kiškis.

Sausio pabaigoje paskelbus Europos labiausiai ieškomų asmenų sąrašą, šiandien yra sulaikyti 24 asmenys. Dar daugiau tebesislapsto visoje Europoje, kur jų paiešką bendradarbiaudamos vykdo Europos teisėsaugos institucijos.

Tačiau padėti teisėsaugos institucijoms ir tuo pačiu nukentėjusiesiems sulaukti teisingumo, gali ir visuomenė.

Net 9-ių iš 24-ių asmenų suėmimai buvo tiesiogiai susiję tiek su žiniasklaidos dėmesiu Europos labiausiai ieškomiems asmenims, tiek su visuomenės pranešimais ir suteikta naudinga informacija. Teisėsaugos institucijų bendruomenė prašo visuomenės nelikite abejingais ir šį kartą.

www.eumostwanted.eu – pirmoji iki šiol įgyvendinta, visą Europą apimanti iniciatyva, kuri sukūrė platformą bendram ieškomiausių nusikaltėlių sąrašui.

ES šalių narių gyventojai ir kitų šalių piliečiai svetainėje gali pateikti naudingos informacijos, jeigu pageidauja – gali tai daryti anonimiškai.

Europolas parėmė ENFAST įgyvendinant šį projektą, sukurdamas saugią platformą, skirtą „Ieškomiausių nuo teisėsaugos besislapstančių asmenų“ svetainei.

Svetainėje yra dalinamasi informacija apie ypač pavojingus nusikaltėlius, kurių tarptautinė paieška buvo paskelbta, pripažintus kaltais arba įtariamus Europoje įvykdytais sunkiais nusikaltimais arba teroristinėmis atakomis. Kai kurie iš šių asmenų buvo nuteisti skiriant ilgai trunkančią įkalinimo bausmę arba įkalinimą iki gyvos galvos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius