Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 21 /12:46

FNTT demaskuotos gaujos bosas maudėsi prabangoje: nauji „Porsche“ ir vila Ispanijoje

Tarptautinės operacijos metu Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) išaiškino organizuotą grupuotę, prekiavusią mobiliaisiais telefonais ir jų priedais. Nemokant mokesčių, prekės atpigdavo 20 procentų. FNTT demaskuota mobiliaisiais prekiavusi grupuotė Lietuvos biudžetui padarė 4 mln. eurų žalą
Gaujos boso demonstruota prabanga
Garaže aptikti „Porsche“ automobiliai / FNTT nuotr.

Grupuotė naudojo sudėtingas PVM ir pelno mokesčio grobstymo schemas, mobiliuosius telefonus pardavinėjo Lietuvoje veikiančioms elektroninėms parduotuvėms, mobiliojo ryšio tiekėjams, mažiesiems prekybos tinklams – taip buvo iškreipiama rinka.

Įtariama, kad šia nusikalstama veika Lietuvos biudžetui padaryta 4 mln. eurų žala.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyboje antradienį priešpiet vyko spaudos konferencija, kurioje tarnybos direktoriaus pavaduotojas Šarūnas Rameikis ir FNTT Vilniaus apygardos valdybos viršininkas Dainius Baršauskas pateikė išsamesnę informaciją.

VIDEO: Nufilmuotas pareigūnų įsilaužimas į sukčiavimu įtariamos grupuotės boso vilą Ispanijoje

Susekė FNTT kriminalinė žvalgyba

„Išaiškintas vienas iš didžiųjų šešėlinių tiekėjų Lietuvoje“, – per spaudos konferenciją antradienį sakė Š.Rameikis.

FNTT teigia, kad kelerius metus mobiliuosius telefonus Lietuvos didžiausioms elektroninėms parduotuvėms, mobiliojo ryšio tiekėjams, mažiesiems prekybos centrams pardavinėję nusikalstamos veikos organizatoriai nesilaikė sąžiningos konkurencijos, nes išvengę mokesčių, galėjo pasiūlyti prekes už mažesnę nei rinkos kaina.

FNTT kriminalinė žvalgyba nusikaltimus atskleidė aiškindamasi, kaip į Lietuvą tiekiami mobiliojo ryšio telefonai ir jų priedai.

Įtariama, kad šia nusikalstama veika Lietuvos biudžetui padaryta 4 mln. eurų žala. Prekybos mobiliaisiais telefonais ir jų priedais apyvarta per nepilnus dvejus metus galėjo siekti apie 20 mln. eurų.

Bosas veiklą organizavo iš Ispanijos

Nusikalstamos veikos organizatorius Vilniaus miesto apylinkės teismo sprendimu suimtas trims mėnesiams. Šis asmuo jau anksčiau buvo žinomas FNTT dėl analogiškų nusikalstamų veikų finansų sistemai.

Kadangi jis jau žinojo, kaip teisėsaugos pareigūnai atlieka ne viešus veiksmus, savo veiklą organizavo iš Ispanijos. Net čia gyvendamas jis keitė būstus, oficialiai Ispanijoje negyveno. Vyras buvo sulaikytas Lietuvoje.

„Anksčiau jis buvo įmonės vadovas, tačiau dabartiniame tyrime jis nebuvo nė vienos iš įmonių vadovas ir net ne akcininkas. Jis tose įmonėse buvo niekas. Nusikaltimo organizatoriaus žavesys – būdamas niekas gali organizuoti viską. Didelė dalis įmonių gali būti valdoma elektroninės bankininkystės pagalba. Užsakymai vyksta elektroniniu būdu, sutartis galite sudaryti elektroniniu paštu, apmokėjimas – per elektroninę bankininkystę. Kita šalis realiai nežino, net su kuo bendrauja“, – pasakojo FNTT Vilniaus apygardos valdybos viršininkas Dainius Baršauskas.

Pasak FNTT pareigūnų, po pirmo tyrimo vyras pakeitė veiklos metodus – daugiau neįsigijo turto savo vardu.

Jis sakė, kad mokesčių inspekcija pakankamai greitai aptikdavo subjektus, kurie nemokėjo PVM, nors jų apyvarta buvo didelė. Vieno iš patikrinimo metu inspekcija paprašė pateikti banko duomenų išklotines. Tuomet organizuotos grupės nariai ėmė klastoti bankų sąskaitų išrašus.

Per bendrą tarptautinę operaciją FNTT ir Ispanijos teisėsaugos pareigūnai atliko apie 20 kratų įtariamųjų darbo, sandėliuose, prekybos vietose.

Nauji „Porsche“ ir vila ant jūros kranto

Nusikalstamai veiklai iš Ispanijos, kurioje nuomojosi vilą, vadovavo jau anksčiau į FNTT akiratį patekęs ir teistas vilnietis. Praėjusią savaitę tarptautinės operacijos metu sulaikytas jis ir penki jo bendrininkai.

Vilnietis nuomojosi vilą ant jūros kranto viename iš prabangiausių Ispanijos kurortų, pirkdavo prabangos prekes.

Dalį iš nusikalstamos veikos gautų pajamų veiklos organizatorius naudojo asmeninėms reikmėms – pernai įtariamasis įsigijo du naujus „Porsche“ automobilius. Kiekvieno jų kaina – apie 140–150 tūkst. eurų. Mašinas jis registravo ne savo vardu, o įmonių. Vilnietis nuomojosi vilą ant jūros kranto viename iš prabangiausių Ispanijos kurortų, pirkdavo prabangos prekes.

FNTT tyrėjų skaičiavimas, asmeniniams poreikiams tenkinti nusikalstamos veikos organizatorius per metus išleisdavo apie trečdalį milijono eurų – 300–400 tūkst.

Teisėsaugai pavyko pritaikyti laikiną nuosavybės teisių apribojimą daugiau nei 200 tūkst. eurų vertės įtariamųjų turtui.

18 firmų voratinklis

Tyrimo duomenimis, organizuotos grupės nariai įsteigė penkias Lietuvoje registruotas įmones ir 13 bendrovių užsienio valstybėse bei lengvatinio apmokestinimo zonose ir joms vadovavo. Įtariama, kad klastojant šių įmonių ir bendrovių buhalterinės apskaitos dokumentus – pirkimo-pardavimo sutartis, PVM sąskaitas faktūras ir kt., – siekta neapskaityti tikrosios prekybos mobiliaisiais telefonais ir jų priedais apyvartos.

Įmonėms vadovavo statytiniai, dalis jų – asocialūs asmenys. Jiems už parašą ant oficialių dokumentų mokėta po 50 eurų.

Siekdami apsunkinti nusikalstamos schemos išaiškinimą, Vilniuje veikusios organizuotos grupės nariai reguliariai keisdavo fiktyvias įmones, įsigydami ar įsteigdami naujas.

Minėtoms įmonėms vadovavo statytiniai, dalis jų – asocialūs asmenys. Jiems už parašą ant oficialių dokumentų mokėta po 50 eurų.

„Kai atsiranda pigesnės prekės, mes stebime, kaip jos atsiranda Lietuvoje“, – sakė FNTT direktoriaus pavaduotojas Š.Rameikis.

Manoma, kad įtariamasis vykdė veiklą ir kitose valstybėse – Latvijoje, Lenkijoje, Čekijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius