Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti
2023 05 29 /10:26

FNTT: Sukčiavimo būdu pagrobta 0,65 mln. eurų ES paramos ir Lietuvos biudžeto lėšų, sulaikyti 27 įtariamieji

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyboje (FNTT) atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl sukčiavimo būdu įgytų per 650 tūkst. eurų Europos Sąjungos (ES) paramos bei Lietuvos valstybės biudžeto lėšų. Dar 100 tūkst. buvo siekiama įgyti.

FNTT anonse apie šį tyrimą užsiminė, kad ikiteisminis tyrimas yra didelės apimties.

Vilniuje dėl šio tyrimo pirmadienį surengta speciali trumpoji spaudos konferencija.

Daugiau detalių bei komentarų apie šią stambaus sukčiavimo bylą pateikė Europos deleguotasis prokuroras Vytautas Kukaitis ir FNTT Neteisėtos paramos prevencijos ir tyrimo valdybos viršininkė Jekaterina Grudinskaja.

VIDEO: FNTT: Sukčiavimo būdu pagrobta 0,65 mln. eurų ES paramos ir Lietuvos biudžeto lėšų, sulaikyti 27 įtariamieji

Realizuojant šitą ikiteisminį tyrimą FNTT kiek daugiau nei prieš savaitę visose Lietuvos apskrityse atliko 46 kratas, kurių metu dalyvavo daugiau nei 100 tarnybos pareigūnų.

„Po kratų buvo sulaikyti 27 įtariami asmenys, tarp jų ir įtariami organizatoriai. Trims iš buvo skirta griežčiausia kardomoji priemonė – suėmimas. Kratos buvo atliekamos organizatorių ir vykdytojų gyvenamosiose vietose, pagalbinėse patalpose, jų naudojamose transporto priemonės, jų darbovietėse.

FNTT_nuotrauka
FNTT_nuotrauka

Atlikus kratas buvo rasti ir paimti tyrimui reikšmingi finansinės apskaitos dokumentai, įvairūs užrašai, sutartys, taip pat telefonai, kompiuteriai, kitos laikmenos su reikšmingais duomenimis. Vienos iš kratų metu buvo rastos ir narkotinės medžiagos. Dėl jų tyrimą pradėjo policija. Buvo apribotos nuosavybės teisės turtui, kurio vertė didesnė nei 650 tūkstančių eurų“, – sakė Jekaterina Grudinskaja.

Ikiteisminį tyrimą dėl siekio sukčiavimo būdu įgyti per 750 tūkst. eurų ES paramos bei Lietuvos valstybės biudžeto lėšų komentavęs prokuroras Vytautas Kukaitis pridūrė, kad įtariamieji naudojo vieną schemą.

„Įtariama, kad keturi nusikalstomos veikos organizatoriai, žinodami, kad paraiškose asmenys bus įvardyti kaip jaunieji ūkininkai, paramos lėšomis finansavo ir gavo finansavimą iš Nacionalinės mokėjimo agentūros. Kaip minėta, ne mažiau nei 650 tūkst. eurų. Dar 100 tūkst. eurų buvo siekiama įgyti.

FNTT nuotrauka
FNTT nuotrauka

Parama gaunama už dvi veiklas. Pirma, tai skypų įsigijimas, antra už veiklos deklaravimą. Pagal surinktus duomenis pagrįstai galime įtarti, kad sklypai buvo perkami apsimestiniu būdu – sudarant fiktyvias sutartis su tariamais jaunaisiais ūkininkais, o iš tikrųjų veiklą organizavo kiti asmenys. Įtarimai pareikšti ir žemės sklypų savininkams, kurių vaidmuo šiose operacijose tikslinamas.

Taip pat dėl deklaravimo – turime pakankamai duomenų, kuriuos surinko FNTT pareigūnai, kad veiklos, kurios buvo deklaruotos taip pat sukuriant teisinę simuliaciją, imituojant atliekamus darbus, pasitelkiant kitus asmenis, sutartis. Taip pat turime duomenų, kad tam tikros galimai neįvykusių operacijų grandinės vedė į užsienio valstybės. Tai vyko 2021-2023 metais“, – sakė Vytautas Kukaitis.

Už šiuos nusikaltimus įstatymas numato laisvės atėmimo bausmę iki 8 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius