-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 10 /17:49

FNTT sulaikė 4 asmenis nacionalinės laboratorijos įsigytų greitųjų COVID-19 testų, tarnybos atstovai lankėsi SAM

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Specialiųjų užduočių valdyba pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo sukčiavimo, dokumentų klastojimo, neteisėtu būdu įgytų lėšų legalizavimo ir, įtariama, piktnaudžiavimo sudarant greitųjų testų, skirtų COVID-19 virusui nustatyti, pirkimo sutartį, kurios vertė siekia 6 mln. eurų. Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos atstovė spaudai Simona Kalvelytė 15min patvirtino, kad tyrimas vyksta dėl sutarties su įmone „Profarma“.
Greitasis COVID-19 testas
Greitasis COVID-19 testas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Atliekant ikiteisminį tyrimą atliktos kratos, iš susijusių įstaigų ir asmenų paimti tyrimui reikšmingi dokumentai, 4 asmenys sulaikyti, jiems pareikšti įtarimai, praneša FNTT.

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas gavus informacijos apie Lietuvoje registruotos įmonės, manoma, įtartinas finansines operacijas.

Lėšos, kuriomis įmonė bandė disponuoti, buvo gautos po viešojo pirkimo sudarius greitųjų COVID-19 testų pardavimo sutartį su Nacionaline visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija.

Įtariama, kad laboratorija buvo suklaidinta

Tyrimo duomenimis, sudarydama 6 mln. eurų vertės sutartį dėl greitųjų COVID-19 viruso nustatymo testų pirkimo, įmonė galimai klastojo dokumentus ir pirkėjui pateikė melagingus duomenis apie greitųjų testų gamintoją.

Įtariama, kad pirkėjas buvo suklaidintas, prieš sudarant sutartį galimai neatliko rinkos tyrimo bei neįvertino perkamos prekės kainos ir rinkos sąlygų. Sudarius sutartį lėšos buvo pervestos testų tiekėjui. Šias galbūt apgaule įgytas lėšas vėliau buvo bandoma legalizuoti pervedant susijusiems asmenims ir į lengvatinio apmokestinimo zonoje registruotos bendrovės sąskaitas.

Neteisėtai įgytoms piniginėms lėšoms pritaikytas laikinas nuosavybės teisių apribojimas.

Siekiant nepakenkti tyrimo sėkmei, detalesnė informacija apie atliekamą ikiteisminį tyrimą šiuo metu neteikiama.

Ikiteisminį tyrimą organizuoja ir jam vadovauja Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorai.

Greitieji testai dalijami gydymo įstaigoms

Laboratorijos atstovė S.Kalvelytė 15min trečiadienį sakė, kad vykdomas tyrimas, todėl ji negalinti daug pasakyti.

Ji 15min patvirtino, kad FNTT tyrimas susijęs su greitųjų testų pirkimu iš įmonės „Profarma“.

Atstovė aiškino neturinti duomenų, ar laboratorijoje vyko krata, taip pat, ar kam nors iš laboratorijos pareikšti įtarimai.

Pasak jos, testai yra validuoti ir jie dalijami gydymo įstaigoms.

„Mano žiniomis, ta tvarka ir viskas vyksta, jie dalijami ir niekas nesustabdyta bent jau šiai akimirkai“, – patikino ji.

Laboratorijos vadovas Vytautas Zimnickas BNS trečiadienį sakė esąs ligoninėje ir kalbėti šiuo metu negalintis.

Ilgai slėpė, kas pagamino testus

15min ne kartą rašė, kad „Profarma“ įmonė vengė įvardyti, kas yra testų gamintojai. Pradžioje buvo įrodinėjama, kad tai – komercinė paslaptis.

Po to, kai šių testų kilme ėmė domėtis 15min, įmonė laboratorijai nurodė šiuos testus pagaminusi pati, tačiau galiausiai paaiškėjo, kad tai buvo netiesa – juos gamino Austrijos įmonė „Ameda Labordiagnostik GmbH“.

Įmonės vadovė teigė, kad „Profarma“ pati atliko kokybės vertinimą

„Profarma“ yra biotechnologijų įmonė, kuriai vadovauja bendrovės įkūrėja, biochemijos mokslų daktarė Edita Mištinienė.

Registrų centro duomenimis, iki šio balandžio „Profarmos“ akcininkai buvo jos vadovė Edita Mištinienė, Aušra Saulytė ir Remis Bistras.

Balandį vykusiame akcininkų susirinkime nuspręsta padidinti įmonės kapitalą, išleisti naujų akcijų ir suteikti teisę jų už 400 tūkst. eurų įsigyti JAV registruotai kompanijai „Boston Biopharma Inc“.

Kol kas Registrų centre nėra užregistruotas baigtas akcijų perleidimo sandoris.

2018 metais „Profarmos“ pardavimo pajamos siekė 333 tūkst. eurų. Finansinės ataskaitos už 2019-uosius įmonė Registrų centrui nėra pateikusi.

Atsakydama į 15min klausimus E.Mištinienė anksčiau sakė, kad įmonė, prieš siūlydama greituosius testus, atliko jų kokybinį įvertinimą.

„Tuo tikslu buvo paimti rinkoje esantys greitieji testai, sukurta kokybinė patikros sistema, panaudojant išgrynintus žmogaus antikūnus bei atlikta įvairių testų gamintojų kokybinė analizė. Gautų rezultatų pagrindu buvo pasirinkti geriausias tiekėjas, kurio testas rodė patikimiausius rezultatus tiek su IgG, tiek su IgM antikūnais“, – teigė ji.

Pasirinkto gamintojo testai, anot jos, buvo kvalifikuoti įmonės Geros gamybos praktikos laboratorijoje, nustatant atsikartojamumą, detekcijos ribą bei testo patikimumą.

„Taip pat patikrinome, kad gamintojas turėtų visus reikiamus sertifikatus. Turėdami visus duomenis patiekėme juos SAM bei NVSPL“, – rašė ji.

Akreditavimo tarnybos vadovė Nora Ribokienė 15min tuomet nurodė, kad kiek anksčiau „Profarma“ į tarnybą kreipėsi dėl minėto gamintojo testų registracijos. Pagal tvarką, tarnyba kreipėsi į gamintoją ir gavo atsakymą, kad testai yra registruoti. Tai reiškė, kad jais galima prekiauti ES.

L.Bušinskaitė: įtarimai ministerijos darbuotojams nėra pareikšti

Sveikatos apsaugos ministro patarėja Lina Bušinskaitė BNS teigė, kad įtarimai šiame tyrime nėra pareikšti jokiems ministerijos darbuotojams, o tyrimas pradėtas dėl veiksmų, kurie atlikti jau po greitųjų testų viešojo pirkimo.

„Mūsų žiniomis, pareigūnai aiškinasi aplinkybes, kurios vyko jau pasibaigus viešajam pirkimui, kurio metu buvo įsigyti greitieji testai“, – teigė L. Bušinskaitė.

Pasak jos, antradienį pavakare į Sveikatos apsaugos ministeriją (SAM) atvyko FNTT pareigūnai ir ten atliko procesinius veiksmus, tačiau ji teigė negalinti suteikti daugiau informacijos dėl vykdomo ikiteisminio tyrimo.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Lina Bušinskaitė ir Aurelijus Veryga
Arno Strumilos / 15min nuotr./Lina Bušinskaitė ir Aurelijus Veryga

„SAM bendradarbiaus su teisėsauga, atliekant ikiteisminį tyrimą, teiks reikiamą informaciją, atsakys į rūpimus klausimus (...) kaip jau minėta, šiuo metu vyksta ikiteisminis tyrimas, tad negalime suteikti daugiau informacijos“, – sakė ministro patarėja.

Taip pat, jos teigimu, nėra jokių abejonių dėl įsigytų greitųjų COVID-19 testų kokybės.

„Norėdami nuraminti galime pasakyti, kad šie įsigyti greitieji testai koronavirusui nustatyti yra kokybiški, tinkami ir, kaip jau buvo skelbta, turime labai aiškias medikų ekspertų, mokslininkų išvadas, kaip ir kam jie turi būti naudojami. Tad jie jau yra naudojami ir bus naudojami, kaip planuota, laikantis pateiktų ekspertų rekomendacijų“, – teigė L.Bušinskaitė.

„Nėra keliama klausimų dėl jų kokybės – į šiuos klausimus jau atsakė specialiai pasitelkti ekspertai, kurie vertino ir ekspertines išvadas pateikė neatlygintinai“, – tvirtino ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius