-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 05 28 /15:48

Formalino injekcijomis savo vienerių metų sūnų žiauriai nužudžiusi kaunietė pasodinta už grotų: kalės 16 metų

Pirmadienį Kauno apygardos teisme paskelbtas nuosprendis kaunietei Ilmai Bogovičienei, kaltintai itin žiauriu bejėgiškos būklės savo vienerių metų sūnaus nužudymu – į poodį leido cheminę medžiagą formaliną. Už tokį protu sunkiai suvokiamą poelgį moteris, kuri chemiją leidosi ir sau, pasiųsta už grotų. Kaunietė kalės 16 metų.
Ilma Bogovičienė
Ilma Bogovičienė teisme / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kaunietė kaltinta 2011 metų liepos – 2012 metų birželio laikotarpiu Kauno klinikose ir Vaikų ligoninėje Santariškėse tyčia sistemiškai leidusi mažamečiam bejėgiškos būklės savo sūnui daugybinį skaičių injekcijų švirkštu į poodį ir tiesiogiai per kateterį į veną nenustatytą kiekį cheminės medžiagos formalino, ir tai tapo jo mirties priežastimi.

2018 metų gegužės 28 dieną Kauno apygardos teismas pripažino I.Bogovičienę kalta ir nuteisė kalėti 16 metų. Valstybinei ligonių kasai nuteistoji turės sumokėti daugiau nei 40 tūkst. eurų.

Už šio nusikaltimo padarymą I.Bogovičienei grėsė laisvės atėmimo bausmė nuo aštuonerių iki dvidešimties metų arba laisvės atėmimas iki gyvos galvos. Prokurorė Auksė Lipkevičienė siūlė skirti 19 metų įkalinimo bausmę.

„Teismas skyrė didesnę nei vidutinę numatytą bausmę. Skirdamas ją atsižvelgė į nusikaltimo padarymo sunkumą, į tai, kad nužudymas atliktas su keturiais kvalifikuojančiais punktais. Taip pat į tai, kad kaltinamajai diagnozuota psichinė liga, kaip ji elgėsi po nužudymo.

Tai išties neeilinė byla. Retas įvykis net ir patiems medikams. Skaudu, kai kenčia mažas bejėgis kūdikis. Ir tą kančią sukelia pats artimiausias žmogus“, – emocingai po nuosprendžio paskelbimo kalbėjo prokurorė A.Lipkevičienė.

Paklausta, kas sunkiausia buvo tiriant ir įrodinėjant šį žiaurų poelgį, ji atsakė: „Praėjo ilgas laiko tarpas nuo to, kai nusikaltimas buvo padarytas, iki to, kai viskas ėmė aiškėti. Dėl šios priežasties nebuvo atliktas ir vaikučio skrodimas, dauguma įrodymų buvo tik rašytiniai.“

15min prokurorė teigė, kad taip ir liko neaišku, iš kur kaltinamoji gavo cheminės medžiagos formalino. Nenustatytas buvo ir mirusio vaikučio tėtis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Ilma Bogovičienė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Ilma Bogovičienė

„Ji taip ir nepripažino savo kaltės. Iki pat nuosprendžio paskelbimo tikino, kad sūnus sunkiai sirgo. Kad dėl visko kalti gydytojai, nesugebėję jam padėti. Kad ši byla – gydytojų kerštas už tai, jog ji ėmė viską kelti į viešumą. Sakyti, kaip gydymo įstaigose blogai dirbama“, – kaltinamosios poziciją teisme pateikė A.Lipkevičienė.

I.Bogovičienės gynėjas ne kartą tikino, kad jo ginamoji laikoma suimta jaučiasi itin prastai, tačiau prokurorės žiniomis, laukdama nuosprendžio už grotų kaltinamoji tik kartą trumpam laikotarpiui buvo paguldyta į gydymo įstaigą – nuolat nesirgo.

VIDEO: Prokurorė apie vaikžudę: „Apie jausmus pareigūnai kalbėti negali, tačiau tai nėra eilinė byla“

Teista tris kartus

31-erių metų I.Bogovičienė anksčiau teista tris kartus: už vagystes, dokumento suklastojimą ar suklastoto dokumento panaudojimą. 2012 m., mirus sūnui, atlikti šeši epizodai. Nusikalstamas veikas ji atliko ir 2014 bei 2015 m.

Ji taip ir nepripažino savo kaltės. Iki pat nuosprendžio paskelbimo tikino, kad sūnus sunkiai sirgo. Kad dėl visko kalti gydytojai, nesugebėję jam padėti. Kad ši byla – gydytojų kerštas už tai, jog ji ėmė viską kelti į viešumą.

Iki suėmimo nuteistoji niekur nedirbo, buvo registruota darbo biržoje, gyveno iš sugyventinio R.T. uždirbamų pajamų. Jos išsilavinimas – vidurinis.
Teisminio nagrinėjimo metu I.Bogovičienės advokatas Danius Svirinavičius tikino, kad ginamoji jaučiasi itin prastai – ji netgi prabilo apie savižudiškas mintis. Pasak gynėjo, I.Bogovičienei diagnozuotas Miunhauzeno sindromas. Šis psichikos sutrikimas pasireiškia ligos įsikalbėjimu, bandant sukelti aplinkinių gailestį. Anot psichiatrų, šiuo sindromu, priskiriamu keisčiausiems medicinos istorijoje, žmogus bando gauti papildomo dėmesio, užuojautos bei psichologinio palaikymo.

Įtarimai kilo gydytojams

2012 metų birželio 4 dieną ligoninėje užgeso vienerių metų berniuko (neišnešiotas gimė 2011 metų gegužės 28 dieną) gyvybė. Visą savo trumpą gyvenimą jis praleido gydymo įstaigose – gydytojams nepavyko nustatyti sunkios ligos priežasties. Ant mažylio kūno buvo atsivėrusios paslaptingos atviros žaizdos. Galiausiai prasidėjo audinių nekrozė. Mažylio mama I.Bogovičienė, kuri tuo metu augino dar vieną vaiką, netgi buvo kreipusis į visuomenę – prašė suteikti paramą jo gydymui. Aukota daug.

Prabėgus metams istorija pakrypo kita linkme. Paaiškėjo, kad pati motina tyčia susargdino savo vaiką ir pasmerkė jį baisioms kančioms. Į poodį nuo pat gimimo mažyliui leista cheminė medžiaga formalinas, nuo kurio atsiverdavo atviros žaizdos, prasidėjo audinių nekrozė. Vaikui išsivystė daugybinis organų nepakankamumas. Per pažeistas vietas odoje įsimetė infekcija ir jis mirė nuo sepsio – kraujo užkrėtimo.

Yla iš maišo išlindo pastabių gydytojų dėka. 2014 m. pačiai I.Bogovičienei kreipusis į gydytojus, prieita prie išvados, kad tiek mirusio jos sūnelio, tiek jos ligos požymiai bei tyrimų rezultatai – itin panašūs. Moteris formaliną į poodį leido ir sau. Ant jos kūno taip pat aptiktos atviros žaizdos. Staiga vargšė ligos nepakėlusį kūdikį palaidojusi ir aukas susirinkusi mama virto įtariamąja žmogžude.

Atlikus išsamius tyrimus paaiškėjo sensacingi rezultatai: kūdikis mirė smurtine mirtimi, motinai leidžiant į poodį cheminę dezinfekcinę priemonę formaliną, dar vadinamą skruzdžių rūgštimi, kuris naudojamas morge konservuojant lavonus.

hotornot nuotr./Ilma Bogovičienė
hotornot nuotr./Ilma Bogovičienė

I.Bogovičienė buvo sulaikyta 2016 metų kovo 15 dieną. Kreiptasis ir į psichiatrus, kurie atliko ekspertizę. Išvada – moteris suvokia savo veiksmus. Prakalbta apie tai, kad kaltinamoji serga Miunhauzeno-Deleguotojo sindromu. Tiesa, savo kaltės ji nepripažįsta, iš esmės neigia ją, esą nežino, dėl ko sirgo jos berniukas. Tad tokio šiurpaus nusikaltimo motyvai lieka neaiškūs.

Pripažinus moterį kalta, gali būti kreiptasi į teismą ir dėl sukčiavimo. Juk daugybė žmonių (prokurorės žiniomis, šimtai) aukojo pinigus, o juos, manoma, apie 10 000 eurų, kaltinamoji, kaip rodo banko išrašai, išleido menkniekiams. Prokuratūra spręs, ar kelti bylą dėl sukčiavimo. Šiuo metu, A.Lipkevičienės teigimu, pareiškimų dėl sukčiavimo iš aukojusiųjų nėra sulaukta.

I.Bogovičienė turi dar du mažamečius vaikus. Vyresnysis gyvena su savo biologiniu tėvu, mažiausiąją dukrą prižiūri globėjai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius