Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 12 /13:13

Gaisras Gabšiuose, kur liepsnojo „Norvelitos“ žuvų perdirbimo cechas, suvaldytas tik po 7,5 val.

Penktadienio ryte Raseinių rajone dangų temdė tiršti juodi debesys – užsidegė UAB „Norvelita“ gamybinės patalpos. Apie sudėtingus gaisro padarinius pradėta kalbėti dar nenumalšinus liepsnų: aplinkiniams gyventojams tenka kvėpuoti užterštu oru, o bent dalis iš 900 įmonės darbuotojų laikinai gali likti be darbo. Liepsnų plitimas sustabdytas tik prieš vidurdienį. Raseinių krašto gyventojams rekomenduota neiti į lauką, užsandarinti langus ir duris.
Gaisras „Norvelitoje“
Gaisras „Norvelitoje“ / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kaip pranešė Bendrasis pagalbos centras, 4.03 val. skubios pagalbos telefono numeriu 112 gautas pranešimas, kad Raseinių r., Gabšių kaime dega UAB „Norvelita“ gamybinės patalpos.

Pirminiais duomenimis, dega „Norvelitos“ lašišų perdirbimo cechas, jo plotas apie 10 000 kvadratinių metrų.

Teigiama, kad dega produkcijos pakuotės. Po 9 val. ryto ugniagesių darbas pagaliau davė vaisių – gelbėtojai jau darbavosi pastato viduje.

Kaip 15min informavo Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) Situacijų koordinavimo skyrius, į įvykio vietą išsiųstos gausios ugniagesių pajėgos – 9 autocisternos, 2 autokopėčios, štabo automobilis.

Ugniagesių pajėgos buvo išsiųstos iš Raseinių, Tauragės, Jurbarko, Kelmės, vėliau dar išvyko pastiprinimas iš Kauno. Į gaisrą yra išvykę Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento pareigūnai.

VIDEO: Raseinių rajone liepsnoja „Norvelitos“ gamybinės patalpos

Ugniagesių įtarimai

Apie nukentėjusiuosius nepranešama. Gaisro priežastis kol kas nežinoma.

Raseinių rajono meras Algirdas Gricius BNS teigė, kad ugniagesiai su miesto vadovybe pasidalino preliminariais įtarimais, kad ugnis galėjo įsiplieksti ne gamybinėse, o buitinėse patalpose. Šiuo metu pagrindinis uždavinys – suvaldyti gaisrą, kad jis neišsiplėstų į kitas patalpas.

„Tai tikrai didžiulis cechas, vienas naujausių, moderniausiai įrengtų. Ir tikrai mums visiems kyla klausimas, dėl kokių – ar techninių, ar kitų – priežasčių prasidėjo gaisras, kadangi yra įrengtos ir priešgaisrinės, ir gesinimo saugos sistemos“, – teigė jis.

A.Gricius sako kalbėjęs ir su „Norvelitos“ vadovais, kurie jį informavo, kad turtas buvo apdraustas.

Apsinuodyti chemija pavojaus nėra

Raseinių rajono savivaldybės puslapyje paskelbta, kad PAGD Situacijų koordinavimo skyrius pranešė apie oro užterštumo padidėjimą kietosiomis dalelėmis Raseinių mieste ir Raseinių seniūnijos teritorijoje.

„Vėjo kryptis palanki, dėl kietųjų dalelių žmonėms apsinuodyti pavojaus nėra. Cheminių medžiagų nėra, bet yra susidarę degimo produktai – susidaro daug kietųjų dalelių, kurios gali pakenkti kvėpavimo takams, ypač vaikų, senyvo amžiaus žmonių, turinčių kvėpavimo sutrikimų“, – sakė Kauno apskrities ugniagesių atstovė Džiuginta Vaitkevičienė.

Per gyventojų perspėjimo ir informavimo sistemą (GPIS) buvo išsiųstas tokio turinio pranešimas: „Raseinių rajono savivaldybė informuoja, kad dėl Gabšių kaime kilusio gaisro UAB „Norvelita“, Raseinių mieste ir Raseinių seniūnijos teritorijoje yra padidėjęs oro užterštumas kietosiomis dalelėmis. Rekomenduojama neiti į lauką, užsandarinti langus ir duris. Perspėkite kitus. Daugiau informacijos www.raseiniai.lt.“

Tačiau PAGD atstovė Laura Valauskienė 15min informavo, kad Situacijų koordinavimo skyrius jokių duomenų apie oro užterštumą neturi. Ji tuo pačiu pranešė, kad Raseinių rajono savivaldybėje yra sušauktas Operacijų centras. Susibūrę specialistai, pasak L.Valauskienės, įvertina susidariusią situaciją ir kokių priemonių reikia imtis gyventojams.

Vėliau L.Valauskienė informavo, kad 11.28 val. paskelbta gaisro lokalizacija. Tai reiškia, kad ugnies plitimas jau yra sustabdytas, tačiau ugniagesiai vis dar dirba įvykio vietoje. Gelbėtojams dar teks likti gaisravietėje ir po to, kad bus paskelbta gaisro likvidacija.

Vyksta ardymo darbai, ekspertai tiria versijas

„Gaisras yra lokalizuotas, vyksta ardymo darbai. Kadangi konstrukcijos yra daugiasluoksnės, iš metalo, bus pjaustymo darbai, pavienių židinių gesinimas, komunikacijų atnaujinimas, matyt, vyks dar budėjimas“, – BNS sakė Kauno apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininkas Vidas Kerševičius.

Ugnis galėjo padaryti daugiau žalos aplinkai ir gyventojams, nes prie degusio pastato yra prišlieti cheminių medžiagų – amoniako, azoto, gliukolio, gamtinių dujų rezervuarai.

Pasak jo, sudegęs cechas buvo apie 2,5 tūkst. kv. metrų, kiti keturi pastatai nenukentėjo – laiku nesuvaldyta ugnis galėjo padaryti gerokai daugiau žalos aplinkai ir gyventojams, nes prie pastato yra prišlieti cheminių medžiagų – amoniako, azoto, gliukolio, gamtinių dujų rezervuarai.

„Mūsų sėkmė yra tai, kad jis buvo viduryje ir nuo jo kiti pastatai nauji, dar didesnio ploto nenukentėjo“, – sakė Kauno ugniagesių vadas.

Anot jo, jau gesinant gaisrą cecho viduje sproginėjo indai su suslėgtais skysčiais, ugniagesiams teko nuolat aušinti ir minėtus rezervuarus.

Ekspertai šiuo metu jau tiria įvairias galimas gaisro priežastis.

VIDEO: Gabšiuose užfiksuotas degantis „Norvelitos“ žuvų perdirbimo cechas

Rajone bus prarastos darbo vietos

Raseinių rajono meras A.Gricius su savivaldybės administracijos direktoriumi Remigijumi Aču prieš 7 val. ryto nuvyko į įvykio vietą.

Aplinkiniams gyventojams pavojaus nėra, šiek tiek yra padidėjęs oro užterštumas dėl dūmų, bet vėjas yra palankus ir juos pučia ne miesto ir gyvenvietės link, o į laukus.

„Apie 4 val. ryto prasidėjo gaisras, įmonės apsaugos darbuotojai iškvietė tarnybas ir tos tarnybos dabar ten dirba. Aš pats buvau nuvykęs, administracijos direktorius buvo nuvykęs, klausėme, kokios pagalbos iš savivaldybės reikia. Tai kol kas didelės pagalbos nereikia, tik vandens gaisrininkams ir papildomų šalmų, kuriuos suteiksime“, – 15min teigė A.Gricius.

Anot jo, ugnis įsiplieskė gamybinėse „Norvelitos“ patalpose, gaisrą stengiamasi lokalizuoti, kad jis neišplistų į kitus pastatus.

„Dega vienos pagrindinių gamybinių patalpų. Aplinkiniams gyventojams pavojaus nėra, šiek tiek yra padidėjęs oro užterštumas dėl dūmų, bet vėjas yra palankus ir juos pučia ne miesto ir gyvenvietės link, o į laukus. Smogo aplinkiniuose kaimuose pavojaus neturime. Pavojaus aplinkai neturėtų būti, nes specifinė gamyba – žuvies perdirbimas, o ne cheminių medžiagų gamykla, tai aplinkai gali kenkti nebent degančios apšiltinimo medžiagos“, – sakė meras.

15min skaitytojo Aurelijaus nuotr./Gaisras „Norvelitoje“
15min skaitytojo Aurelijaus nuotr./Gaisras „Norvelitoje“

Anot jo, įmonė „Norvelita“ yra viena moderniausių Raseinių rajono įmonių, jos pastatai turi priešgaisrinę sistemą, pastatai atitinka visus naujausius technologinius reikalavimus.

„Savivaldybė labai apgailestauja, nes įmonėje dirba beveik 900 darbuotojų, tai turbūt dalis jų neteks darbo ir bedarbystė rajone padidės, tai mums iš šitos pusės pavojus yra. Savininkas šįryt su optimistine gaidele sakė, kad, jei gaisras neišsiplės, iki Naujųjų metų gamyklą pavyks atstatyti, laikinai, deja, prarasime darbo vietas rajone“, – kalbėjo A.Gricius.

Su „Norvelitos“ vadovu Vidmantu Globiu penktadienio ryte susisiekti nepavyko.

Per 3 metus – ketvirtas gaisras

Lietuvos ir Norvegijos uždaroji akcinė bendrovė „Norvelita“ yra viena didžiausių žuvų perdirbimo įmonių šalyje.

Jos patalpose Gabšių kaime per pastaruosius trejus metus yra kilę trys gaisrai – buvo užsidegusi keptuvė, skalbykla, gamybiniai įrenginiai. Gaisrų priežastimis atitinkamai buvo pripažinti neatsargus žmogaus elgesys, priešgaisrinės saugos taisyklių pažeidimai atliekant ugnies, suvirinimo darbus ir gamybinių įrenginių gedimas technologinio proceso metu.

100 proc. „Norvelitos“ akcijų netiesiogiai valdo Jordanas ir Viktorija Kenstavičiai. Ji valdo antrinę bendrovę Latvijoje „Norvelita Latvija“ (valdo 90 proc.), Ukrainoje „Norvelita Ukraina“ (88 proc.) ir Norvegijos „Lyngdal Eiendom“ (50 proc.).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius