Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Garsiųjų „agurkinių“ vadeivos broliui – kalėjimas už ginklus, kokainą ir 778 gramus neaiškių narkotikų

Iš prašmatnaus „Mersedeso“ salono – į ankštą ir šaltą pataisos namų kamerą. Taip pasisuko 1,5 milijardo JAV dolerių Europoje iš narkotikų uždirbusios grupuotės vietininko Lietuvoje – Agurko vyresniojo brolio likimas. Neseniai Klaipėdoje nuteisto „agurkinių“ grupuotės vadeiva vadinamo Sauliaus Velečkos brolis Remigijus Šablevičius Kaune irgi išgirdo griežtą teismo nuosprendį. Tiesa verdiktas dar neįsiteisėjo.
Broliai Remigijus ir Saulius (dešinėje), teisėsaugos duomenimis, nėra bendrininkai, tačiau jų veikla ir likimas klostosi panašiai.
Broliai Remigijus ir Saulius (dešinėje), teisėsaugos duomenimis, nėra bendrininkai, tačiau jų veikla ir likimas klostosi panašiai. / 15min montažas, nuotraukos iš „Facebook“ ir 15min archyvo

Kauno apygardos teismas paskelbė nuosprendį 53 metų Kauno rajono gyventojui Remigijui Šablevičiui, kaltintam neteisėtu disponavimu labai dideliu kiekiu narkotinių medžiagų turint tikslą jas platinti, narkotinėmis medžiagomis neturint tikslo jų platinti ir neteisėtu disponavimu šaunamaisiais ginklais bei šaudmenimis.

Nors nuteistasis įkliuvo iš esmės už tą patį, kuo pagarsėjęs kur kas geriau teisėsaugai ir visuomenei žinomas Saulius Velečka-Agurkas, pareigūnai neturi duomenų, kad broliai būtų bendrininkai ar kitaip tarpusavyje susiję šešėliniuose reikaluose.

Suprasti akimirksniu

  • 2017 m. gruodį Klaipėdos apygardos teismo nuosprendžiu kaunietis Saulius Velečka, pravarde Agurkas, pripažintas kaltu kone pagal visus prokuroro pateiktus kaltinimus ir pataisos namuose praleis 14,5 metų.
  • Teisme įrodytas beveik visas gaujai inkriminuotas narkotikų kiekis, t.y. 175 kg kokaino gabenimas. Nepavyko įrodyti epizodo dėl 45 kg kokaino, gabento iš Ispanijos.
  • Pagrindiniai bylos kaltinamieji, be S.Velečkos, buvo Norbertas Tučkus, broliai Audrius ir Darius Petkauskai bei Tadas Petrošius. D.Petkauskui teismas skyrė 14 su puse metų laisvės atėmimo bausmę, jo broliui Audriui – metais trumpesnę bausmę. T.Petrošius ir N.Tučkus pataisos namuose praleis po 13 metų.
  • Teismo sprendimu buvo konfiskuota turto, kurio vertė apie 400 tūkstančių eurų. Teismas nusprendė konfiskuoti S.Velečkos ir kitų nuteistųjų prabangius laikrodžius, automobilius BMW, sklypus, sąskaitas bei kitą turtą. Teismas motyvavo, jog turtas įgytas iš nusikalstamoje veikoje gautų pinigų.
  • Prokuratūra S.Velečką prašė nubausti daug griežčiau ir laisvę atimti net 20 metų, tad dėl šiol bylos sostinėje dar bus nagrinėjama apeliacija.

Kauno apygardos teismo paviešintais duomenimis, R.Šablevičius buvo teisiamas už tai, kad neteisėtai įgijo 801,542 g narkotinės medžiagos kokaino ir ne mažiau kaip 778,02 g kažkokių miltelių, turinčių savo sudėtyje tiksliai nenustatytą kiekį psichotropinės medžiagos.

Dalį šių medžiagų jis paslėpė šiukšlių konteineryje prie įėjimo į savo gyvenamąją vietą, o kitą dalį 2017 m. kovo mėn. gabeno automobiliu „Mercedes“ ir ketino kur nors užkasti. Kaune, netoli prekybos centro „Mega“ sustabdytas policijos pareigūnų patikrinti dokumentų, įtardamas, kad tai gali būti pasala, R.Šablevičius maišelį su narkotinėmis medžiagomis numetė po aikštelėje buvusiu konteineriu.

Kauno apskrities VPK nuotr./Sulaikytojo automobilis „Mercedes-Benz 550“
Kauno apskrities VPK nuotr./Sulaikytojo automobilis „Mercedes-Benz 550“

Narkotines medžiagas ir šaunamuosius ginklus su šaudmenimis R.Šablevičius slėpė ir Kaune esančiame ūkiniame pastate. Juos policijos pareigūnai aptiko kratos metu.

Dar 2017-ųjų metų kovą 15min skelbė, kaip Kauno policija aptiko ne tik didelį kiekį narkotinių medžiagų, bet ir ginklų bei šovinių.

Tuomet pareigūnai su įkalčiais sulaikė šį Kauno rajono gyventoją, įtariant jį neteisėtu narkotinių bei psichotropinių medžiagų platinimu dideliais kiekiais.

Kelerius pastaruosius metus Kauno apskr. VPK pareigūnus pasiekdavo pavieniai signalai, jog vieno iš kriminalinio pasaulio atstovų artimas giminaitis („agurkinių“ lyderio brolis) R.Šablevičius (gimęs 1964 m.) gali būti susijęs su tarptautine narkotinių medžiagų kontrabanda – į Lietuvą atgabenami pakankamai dideli kiekiai didelės koncentracijos narkotinių medžiagų, kurie vėliau atskiedžiami ir mažesniais kiekiais parduodami žemesnėms platinimo grandims.

R.Šablevičius policijai žinomas nuo 1981 metų.

R.Šablevičius, policijai žinomas nuo 1981 m., buvo itin atsargus. Atsižvelgiant į tai, pareigūnai tyrimą organizavo tokiu būdu, kad vyras būtų užkluptas nusikalstamos veiklos metu.

Pradėjus ikiteisminį tyrimą, 2017 m. kovo 5 dieną vyras buvo sulaikytas vairuojantis prabangų „Mercedes-Benz 550“ automobilį. Transporto priemonės viduje aptiktas paslėptas polietileninis paketas su daugiau kaip kilogramu galimai narkotinės medžiagos – kokaino. Tuo pačiu metu atlikta krata ir įtariamojo gyvenamojoje vietoje Kauno rajono Domeikavos kaime.

VIDEO: Kauno policija per kratą rado ir narkotikų, ir 20 tūkst. eurų, ir šaudmenų

Šios kratos metu surasta kaukė, svarstyklės, fasavimui skirti polietileniniai maišeliai bei dar vienas pilnas maišelis, kuriame buvo apie 300 g, kaip įtariama, kokaino. Taip pat rasta ir 20 000 eurų įvairiomis kupiūromis. Pareigūnų atidumas vykdant kratą ir ieškant galimų nusikalstamos veiklos įrodymų, padėjo rasti nuorodą į kitą vyro adresą Kauno mieste.

Kauno apylinkės teismui sankcionavus kratą, viename iš Kaune, M.Sederavičiaus g., esančių butų aptiktas visas šaudmenų arsenalas. Be dviejų galimai kovinių šaunamųjų ginklų su pilnomis dėtuvėmis po 8 šovinius, dar 57 šaudmenys aptikti išslapstyti atskirose pirštinėse. Be to, rasta dar apie pusė kilogramo sintetinių miltelių, kaip įtariama psichotropinės medžiagos. Viso tyrimo metu paimto galimai kokaino vertė rinkoje gali viršyti 100 tūkstančių eurų.

Vyrui ir galimai jo bendrininkei D.B. (gimusiai 1972 m.) Kauno apygardos teismas skyrė griežčiausias kardomąsias priemones – suėmimus.

Teisme prisipažino, bet tik iš dalies

Minėta moteris (įtaramojo artima draugė) akistatos su Temidės tarnais išvengė, nes apie vyro reikalus galėjo nieko ir nežinoti, o prieš teismą stojęs R.Šablevičius iš esmės prisipažino kaltu. Tačiau vyriškis neigė, kad kokainą įgijo turėdamas tikslą platinti.

Teismas nepatikėjo Agurko broliu, kad 0,8 kg kokaino jis įsigijo savo reikmėms.

Visgi teisminio bylos nagrinėjimo metu kaltinamasis pats nurodė, kad jis narkotikų ir psichotropinių medžiagų nevartoja, tad, įvertinęs narkotinių ir psichotropinių medžiagų kiekį, teismas padarė neabejotiną išvadą, kad kaltinamasis tokio medžiagų kiekio sunaudoti negalėjo, taigi šias medžiagas įsigijo, laikė ir gabeno turėdamas tikslą jas platinti.

Įgytomis neturint tikslo platinti teismas pripažino 1,584 g kanapių, slėptų maišelyje ūkiniame pastate.

Kaltu R.Šablevičius prisipažino ir dėl dviejų pistoletų bei 73 šovinių neteisėto įgijimo, gabenimo ir laikymo.

Kaltinamojo atsakomybę lengvinančių ir sunkinančių aplinkybių teismas nenustatė. Nors kaltinamajame akte buvo nurodyta atsakomybę lengvinanti aplinkybė, kad R.Šablevičius prisipažino ir nuoširdžiai gailisi, tačiau teismo nuomone, tai atsakomybę lengvinančia aplinkybe nelaikytina, nes kaltinamasis nepripažino visų kaltinime nurodytų aplinkybių, o ikiteisminio tyrimo metu pirminėje apklausoje, pasinaudodamas savo procesine teise, atsisakė duoti parodymus.

Nuosprendžiu skirta bausmė – minimali

Pripažinęs kaltu, Kauno teismas R.Šablevičiui skyrė galutinę subendrintą bausmę – 10 metų laisvės atėmimo pataisos namuose.

Už šią nusikalstamą veiką gresia laisvės atėmimas nuo dešimties iki penkiolikos metų.

Ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto disponavimo labai dideliu narkotinių ar psichotropinių medžiagų kiekiu turint tikslą jas platinti, pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 260 str. 3 d., kontroliuoja Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai.

Tyrime dalyvavo Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnai, Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos skyriaus prokurorai, Lietuvos kriminalinės policijos biuro kriminalistai ir Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai.

Nuosprendis Agurko broliui dar neįsiteisėjęs, per 20 dienų nuo jo paskelbimo jis gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui per Kauno apygardos teismą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius