Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Gediminas Jacka: „Net baudžiamojoje byloje tiek dėmesio nesulaukiau“

Ketvirtadienį Palangos apylinkės teisme pradėta nagrinėti byla, kuria siekiama kurhauzą nusavinti valstybės reikmėms. Prieš dvylika metų autentišką pastatą su šeima įsigijęs garsus Palangos veikėjas Gediminas Jacka bando įrodyti, kad pastatu rūpinosi ir nusavinimas – nepagrįstas.
Gediminas Jacka Palangos apylinkės teisme
Gediminas Jacka Palangos apylinkės teisme / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.

Kaip teigė Kultūros paveldo departamento atstovas Arūnas Umbrasas, teismui pateikti du ieškiniai. Vienu siekiama įstatymo nustatyta tvarka, kai netinkamai rūpinamasi kultūros paveldu ir jam gresia sunykimas, paimti jį valstybės reikmėms. Kitu ieškiniu siekiama iš G.Jackos, jo žmonos ir dukterų prisiteisti 100 tūkst. Lt už pastato nepriežiūrą. 

„Žala padaryta jam numatytos pareigos rūpintis paveldu neatlikimu. Buvo reikalaujama, kad konservuotų pastatą, tačiau jis jų nepaisė“, – teigė A.Umbrasas. 

Jis tikino, kad buvo suruošta visa medžiaga, nuo ko galima pradėti tvarkyti šį pastatą. „Vietoje to, Jacka parašė ne vieną tomą raštų institucijoms, inicijavo 9 bylas dėl netinkamo funkcijų atlikimo“, – aiškino pašnekovas. 

Pats G.Jacka teisme žurnalistams nepanoro komentuoti bylos. „Net baudžiamojoje byloje tiek dėmesio nesulaukiau“, – teigė jis. 

Jis paprašė teismo atidėti bylos nagrinėjimą, nes tame pačiame teisme yra ir kita byla dėl Kurhauzo, kurioje sprendimas dar neįsiteisėjo.

Trečiadienį teismas konstatavo, kad Jackų reikalavimas iš naujo pasidalinti pastatą yra nepagrįstas. Kurhauzas sudegė 2002 m. rugpjūčio 25 d. Po gaisro praėjus daugiau nei pusmečiui – 2003 m. gegužės 16 d. teismas patvirtino taikos sutartį, kuria pastato bendrasavininkiai pasidalijo Kurhauzą, nusistatydami naudojimosi tvarką,  – Savivaldybei atiteko mūrinė pastato dalis, Jackų šeimai – medinė. Savivaldybė miestui priklausančią Kurhauzo dalį restauravo praėjusiais metais, šiuo metu vykdomi pastato vidaus pritaikymo darbai. Tačiau medinės pastato dalies vietoje iki šiol tėra tik pamatai.

Tačiau šiemet Jackų šeima kreipėsi į Palangos miesto apylinkės teismą prašydama iš naujo nustatyti pastato naudojimosi tvarką, jiems skiriant dalį mūrinės, jau atstatytos, Kurhauzo dalies bei suteikiant teisę jiems atstatyti ant esamų pamatų kitas pastato dalis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius