Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Gelbėtojų įspėjimas: potvynis į pamarį sugrįžo – laukiama naujos pavasarinės bangos

Pamario gyventojų laukia neramiausias laikas – pavasario potvynis. Prasidėjęs dar sausio 31 d., kovo pradžioje jis buvo nuslūgęs ir Šilutės – Rusnės kelias tapo visiškai sausas. Tačiau rusniškiai laisvu judėjimu sausuma galėjo pasidžiaugti vos 10 dienų, kol atšilę orai ėmė tirpdyti Nemuno ir mažesnių upelių vandenis.
Potvynio apsemtos pamario krašto sodybos
Potvynio apsemtos pamario krašto sodybos / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Žinodama kasmetines tendencijas, Šilutės rajono savivaldybė neatšaukė savivaldybės lygio ekstremaliosios situacijos Usėnų, Juknaičių, Šilutės, Rusnės, Saugų, Kintų seniūnijų teritorijose ir rengiasi naujai potvynio bangai.

Šiuo metu Šilutės rajono savivaldybėje užtvindyti 9 kaimai, 69 sodybos, nuo žemyninės dalies atskirti 156 žmonės, apsemtas 19 tūkst. ha plotas, o tai sudaro devintadalį viso savivaldybės ploto. Ne ką geresnė padėtis ir kaimyninėje Pagėgių rajono savivaldybėje, kur užtvindyti 7 kaimai, 21 sodyba, nuo žemyninės dalies atskirti 54 žmonės, apsemtas 10,2 tūkst. ha plotas – penktadalis viso savivaldybės ploto. Artimiausiu metu vandens lygis vėl po truputėlį pradės kilti ir gali užtvindyti daugiau gyventojų sodybų, įspėjama penktadienį Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento paviešintame pranešime.

Dabar ant kelio Šilutė–Rusnė vanduo siekia 35 cm, gyventojai keliami didesnio pravažumo automobiliu, pritaikytu keleivių vežimui.

Lengvųjų automobilių savininkams tenka į pagalbą pasitelkti specialiąsias transporto priemones. Tiesa, gera žinia ta, kad Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, potvynis šiais metais bus mažesnis už vidutinį, o ir artimiausiu metu iki 10 laipsnių šalčio atvėsiantys orai šiek tiek pristabdys vandens lygio kilimą upėse.

Kylant vandens lygiui į pagalbą greičiausiai vėl bus pasitelkta Lietuvos kariuomenė su vikšrine amfibija, kuri palikta Šilutėje. Šiuo metu nėra kam su ja dirbti, nes, potvyniui aprimus, čia nuolat gyvenę 7 kariškiai išvyko į savo paskirties vietas, tačiau, esant poreikiui, atvyks į vietą per 4 val. Šilutės rajono savivaldybės administracija kariuomenės pagalbos paprašė sausio 31 d., o kadangi potvynio grėsmė liko, prašė pratęsti gelbėjimo darbus iki kovo 23 d. Jei vandens lygis nenustos kilti, pagalbos prašymą savivaldybė siųs dar kartą.

Pamario gyventojai dėl potvynio patiria daug problemų, o ir valstybė jiems padėti neturi reikiamų priemonių. Rusniškiai skundžiasi, kad kariškių ir ugniagesių gelbėtojų technika yra nepritaikyta gyventojų, ypač senyvo amžiaus, kėlimui užtvindytu keliu – aukšti bortai, daug laiptelių. Technika nepritaikyta ir greitosios medicinos pagalbos skubiam perkėlimui, tam reikia daug sąnaudų ir laiko, kuris sunegalavusiajam gali kainuoti gyvybę. Šilutės savivaldybės ūkio subjektų turima technika skirta ūkio, statybiniams, techniniams darbams atlikti, tačiau ne žmonėms gelbėti.

Artimiausioje ateityje valstybė žada per kelią Šilutė–Rusnė pastatyti estakadą, tačiau net ir ją turint, jei potvyniai bus tokie kaip dabar, gyventojų nuosavybė vis tiek bus užtvindyta. Kad potvyniams būtų užkirstas kelias, reikia valyti Nemuno ir aplinkinių upelių dugną.

Ekstremalioji situacija Šilutės rajono savivaldybėje tęsiasi jau 45 dienas. Vandens lygis krašto kelio Šilutė–Rusnė apsemtame ruože aukščiausiai buvo pakilęs iki 105 cm, tačiau tai palyginti nedaug su 1994 m. kilusiu potvyniu, kai virš minėto kelio tyvuliavo net 140 cm pakilęs vanduo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius