Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 08 31 /15:54

Generalinė prokuratūra 702 tomų 1991 metų sausio įvykių bylą pagaliau perdavė teismui

Pirmadienį Generalinė prokuratūra perdavė Vilniaus apygardos teismui nagrinėti reikšmingiausią ir didžiausią Lietuvos teisėsaugos istorijoje bylą dėl įvykių 1991 m. sausį, kai agresija ir jėga buvo siekiama Nepriklausomybę atkūrusią Lietuvą grąžinti į Sovietų Sąjungos sudėtį. Kaltinamaisiais dėl nusikaltimų žmoniškumui ir karo nusikaltimų pripažinti 66 asmenys.
 Sausio 13-osios bylos išvežimo į teismą akimirkos
Sausio 13-osios bylos išvežimo į teismą akimirkos / Generalinės prokuratūros nuotr.

Kaltinamieji – Rusijos, Ukrainos ir Baltarusijos piliečiai, tuo metu ėję vadovaujančias pareigas Sovietų Sąjungos komunistų partijoje, Gynybos, Vidaus reikalų ministerijose, Valstybės saugumo komitete (KGB), jų sukarintuose padaliniuose.

Laikinasis generalinis prokuroras Darius Raulušaitis pirmadienį BNS žurnalistams sakė, jog prokurorai neturi pakankamai duomenų, jog atsakomybėn patrauktų tuometinį Sovietų Sąjungos vadovą Michailą Gorbačiovą. Tyrimo metu jį buvo siekiama apklausti, bet Rusija atsisakė suteikti teisinę pagalbą.

„Buvo siekiama apklausti liudytoju. Tai, kad M.Gorbačiovas šitoje byloje nėra įtariamasis, nėra kaltinamasis, liudija tik tai, kad, šią bylą tyrusių prokurorų nuomone, tų duomenų, kurie mums buvo prieinami, kuriuos mes gavome esant tokiam bendradarbiavimui su Rusija, tiesiog nepakanka“, – žurnalistams sakė D.Raulušaitis.

Per sovietų agresiją Vilniuje 1991 metų sausio 13-ąją tėvo netekęs Robertas Povilaitis neseniai pranešė kreipęsis į Lietuvos generalinę prokuratūrą, ragindamas aktyviau tirti M.Gorbačiovo atsakomybę. Šis prašymas, pasak D.Raulušaičio, tebenagrinėjamas atskirtoje byloje.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Darius Raulušaitis
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Darius Raulušaitis

Karinių veiksmų metu, jėga užimant Spaudos rūmus, televizijos bokštą, Lietuvos radijo ir televizijos pastatą bei kitus strateginę reikšmę turinčius objektus, buvo nužudyta 14 beginklių Lietuvos Nepriklausomybės gynėjų, daugiau nei 700 žmonių buvo sužaloti, dar apie 3000 žmonių kitaip nukentėjo.

Sausio 13-osios byla

„Nuoširdžiai džiaugiuosi ir didžiuojuosi, kad Lietuvos prokuratūrai pavyko atlikti tokį sudėtingą ir milžinišką darbą bei sudaryti realias sąlygas įvykdyti teisingumą ir prisidėti prie istorinės tiesos įtvirtinimo“, – kalbėjo D.Raulušaitis.

Generalinės prokuratūros nuotr. / Sausio 13-osios bylos išvežimo į teismą akimirkos
Generalinės prokuratūros nuotr. / Sausio 13-osios bylos išvežimo į teismą akimirkos

Tik 2010–2011 metais, atsiradus teisinei galimybei, tyrimus dėl nusikaltimų žmoniškumui ir karo nusikaltimų atlikti ir baigti įtariamiesiems nedalyvaujant procese, prokuratūroje buvo sudaryta speciali tyrimo grupė, susidedanti iš 5 Generalinės prokuratūros prokurorų ir 2 Kriminalinės policijos biuro pareigūnų.

Prokurorai surinko ir įvertino daugiau kaip šimtą tūkstančių lapų reikšmingų dokumentų, kelis tūkstančius vaizdo įrašų ir nuotraukų, apklausė daugiau kaip 5000 asmenų, parengė ir išsiuntė virš 300 teisinės pagalbos prašymų užsienio valstybėms, atliko šimtus ekspertinių tyrimų ir daugybę kitų proceso veiksmų.

Bylą sudaro 702 tomai dokumentų (daugiau kaip 60 tūkstančių lapų), iš kurių vien kaltinamasis aktas – 13 tomų.

Bylą sudaro 702 tomai dokumentų (daugiau kaip 60 tūkstančių lapų), iš kurių vien kaltinamasis aktas – 13 tomų.

Didelę dalį dokumentų įstatymų nustatyta tvarka teko versti į kaltinamiesiems suprantamą (rusų) kalbą.

Daugiau nei 40-čiai kaltinamuosius atstovaujančių advokatų susipažinti su byla prireikė 8 mėnesių.

Generalinės prokuratūros nuotr. / Sausio 13-osios bylos išvežimo į teismą akimirkos
Generalinės prokuratūros nuotr. / Sausio 13-osios bylos išvežimo į teismą akimirkos

Pirmą kartą Lietuvos istorijoje visa ikiteisminio tyrimo medžiaga buvo suskaitmeninta. Toks sprendimas buvo priimtas ne tik siekiant palengvinti proceso eigą, bet ir dėl to, kad šie dokumentai turi didžiulę istorinę vertę. Pagalbos sulaukta iš Lietuvos valstybės centrinio archyvo, kuriame buvo sėkmingai restauruota daugiau nei pusantro tūkstančio įvairių itin prastos būklės archyvinių dokumentų.

Pirmą kartą Lietuvos istorijoje visa ikiteisminio tyrimo medžiaga buvo suskaitmeninta.

Iš viso šio ikiteisminio tyrimo metu įtariamaisiais buvo pripažinti 79 asmenys: 66 iš jų šiandien perduodami teismui, dėl 10-ties tyrimas tęsiamas atskirtame ikiteisminiame tyrime, 3 asmenys jau mirę.

Už karo nusikaltimus ir nusikaltimus žmoniškumui Lietuvos Respublikos baudžiamasis kodeksas numato laisvės atėmimo bausmę iki gyvos galvos.

V.Landsbergis: bylą prokurorai nuslopino

Pirmasis nepriklausomybę atkūrusios Lietuvos vadovas Vytautas Landsbergis pirmadienį griežtai sukritikavo prokurorų darbą Sausio 13-osios byloje, sakydamas, kad jie sumenkino tyrimo svarbą.

„Jie padarė viską, kad nuslopintų ir kad nepadarytų iš to tikros, tarptautinės reikšmės bylos“, – BNS pirmadienį sakė tuometinis Aukščiausiosios Tarybos pirmininkas.

Paklaustas apie prokurorų sprendimą netraukti atsakomybėn tuometinio Sovietų Sąjungos vadovo Michailo Gorbačiovo, V.Landsbergis atsakė: „Tegu jie eina į vaikų darželį, pradžios mokyklą, paskaito knygutes apie įvykius, paskaito liudininkų pasakojimus. Tai yra apgailėtini prokurorai.“

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Vytautas Landsbergis
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Vytautas Landsbergis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius