Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ginklų fondo vadovas: atsekti, kiek sunaikinimui skirtų ginklų buvo pasisavinta – neįmanoma

Policija antradienį paskelbė apie neregėtą nusikaltimą – buvęs Ginklų fondo darbuotojas, įtariama, pavogė krūvą amunicijos, skirtos sunaikinimui. Porą šimtų iš jų rado teisėsauga, tačiau dalis pakliuvo į nusikaltėlių rankas. Kiek – neįmanoma atsekti.
Sulaikyti ginklai
Sulaikyti ginklai / Lietuvos policijos nuotr.

Policija paskelbė, kad sulaikytas sandėlininkas, Ginklų fonde dirbęs nuo 1996 iki 2006 metų. Jis buvo atsakingas už ginklų priėmimą, saugojimą ir naikinimą.

Sulaikyti ir dar 6 asmenys, 2 iš jų siejami su organizuotu nusikalstamumu.

VIDEO: Unikalūs vaizdai iš slaptos policijos operacijos: sulaikyti ginklus vogę nusikaltėliai

Sulaikymų ir kratų metu iš neteisėtos apyvartos išimti 224 vnt. skirtingų modelių šaunamųjų ginklų, tarp jų pavojingi automatiniai šaunamieji ginklai su garso slopintuvais: ,,Agram“, ,,Kalašnikov“, pistoletai: ,,TT“, ,,Glock“, ,,Sigsauer“, revolveriai: ,,Arminius“, ,,Taurus“ ir kt., 12 047 vnt. skirtingo kalibro šovinių, 6 granatos, 3 sprogdikliai.

Kiek dingo ginklų – neaišku

Laikinai Ginklų fondui šiuo metu vadovaujantis Jonas Šalavėjus dar nedirbo tuomet, kai, tikėtina, ginklai buvo pradanginti.

„Apie tai sužinojau tik šiandien. Aš to žmogaus nepažįstu, bet jis pats prisipažino, kad juos paėmė, išsivežė, – kalbėdamas su 15min sakė J.Šalavėjus. – Kaip tai įmanoma? Buvo suklastoti naikinimo dokumentai. Jis juos įrašydavo į naikinamų ginklų aktą, kad jie yra išvežti ir išlydyti kažkokioje gamykloje.“

Aš to žmogaus nepažįstu, bet jis pats prisipažino, kad juos paėmė, išsivežė.

Anot vadovo, yra daug atvejų, kai ginklai naikinami. Pavyzdžiui, jei ekspertai įvertina, kad jie gali būti nebetinkami naudoti arba kai žmogus priduoda savo turimą ginklą į fondą ir išreiškia norą, kad jis būtų sunaikintas.

Lietuvos policijos nuotr./Sulaikyti ginklai
Lietuvos policijos nuotr./Sulaikyti ginklai

Anksčiau ginklai visada buvo išlydomi, tačiau dabar yra ir modernesnės technologijos – jie sumalami.

Ginklų fondo tinklapyje nurodoma, kad nuo 1997 m. buvo sunaikinta virš 18 000 vnt. šaunamųjų ginklų ir virš 1 500 000 vnt. įvairių šovinių.

Paklausus, ar įmanoma kaip nors išsiaiškinti, kiek ginklų buvo ne sunaikinta, o pasisavinta, J.Šalavėjus atsakė neigiamai.

„Galima atsekti tik tuomet, jei tas ginklas kažkur išlenda. Jei jis panaudojamas neleistinuose veiksmuose, jis patenka į policijos rankas, tada pagal numerį galima patvirtinti, – kalbėjo J.Šalavėjus. – Jokio kito būdo atsekti nėra. Atsakymo, kiek ginklų jis pradangino, nėra ir neįmanoma to patikrinti.“

Anot policijos atstovų, dalis pradangintų ginklų galėjo patekti į rinką, jie buvo naudojami gaujų karuose.

Žada patikrinimą

Vidaus reikalų viceministras Česlovas Mulma dėl nelegalios veiklos Lietuvos ginklų fonde žada vidinį patikrinimą.

„Tokie dalykai, kai žmonės pasinaudodami tarnybine padėtimi siekia pasipelnyti, neturėtų vykti. Kiek žinau iš Policijos departamento, tyrimas buvo atliktas išsamiai ir nuodugniai. Vidaus reikalų ministerija savo ruožtu pradės vidinį patikrinimą“, – BNS perduotame komentare cituojamas Č.Mulma.

Lietuvos kriminalinė policija antradienį paskelbė, kad atlieka didelės apimties tyrimą dėl prekybos juodojoje rinkoje Ginklų fondo šaunamaisiais ginklais.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Česlovas Mulma
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Česlovas Mulma

Vidaus reikalų viceministras Č.Mulma taip pat teigė, kad Lietuvos ginklų fondą planuojama naikinti, o jo funkcijas perduoti ministerijai pavaldžiam departamentui.

„Dėl Ginklų fondo sprendimas jau priimtas, jo turėtų nelikti, o funkcijos turėtų būti perduotos ministerijai pavaldžiam departamentui. Šiuo metu atitinkami įstatymų projektai yra Seime“, – teigė viceministras.

Pernai jis BNS teigė, kad bus siūloma Ginklų fondą likviduoti ir jo funkcijas perskirstyti kitoms institucijoms ar įstaigoms.

Tuo metu Č.Mulma sakė, kad procesą galima būtų užbaigti iki šių metų pradžios.

Šiuo metu Ginklų fonde dirba 20 darbuotojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius