Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti

H.Daktaro viltys žlugo: prokuratūra iš naujo nesiaiškins Mongolo nužudymo aplinkybių

Šių metų vasarį iki gyvos galvos kalinčiam Henrikui Daktarui sužibo viltis – teismas įpareigojo prokuratūrą atnaujinti tyrimą dėl Rimanto Ganusausko, žinomo Mongolo pravarde, nužudymo aplinkybių. Toks sprendimas priimtas, nes atsirado beveik 2 dešimtmečius tylėjęs liudytojas. Tačiau aukštesnės instancijos teismas panaikino šį nutarimą.
Henriko Daktaro bylos svarstymas
Henriko Daktaro bylos svarstymas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Lietuvos apeliacinis teismas neskundžiama nutartimi panaikino Vilniaus apygardos teismo vasario 13 d. nutartį ir paliko galioti Lietuvos Respublikos generalinio prokuroro 2019 m. gruodžio 3 d. nutarimą atsisakyti atnaujinti baudžiamąją bylą dėl naujai paaiškėjusių aplinkybių, praneša prokuratūra.

Nuteistasis Henrikas Daktaras ir jo gynėjas siekė atnaujinti baudžiamąją bylą esą paaiškėjus naujoms aplinkybėms, jog nužudytasis R. Ganusauskas neva yra gyvas.

Buvo prašyta apklausti liudytoją, įvertinti įrašą knygoje, kurioje, anot apeliantų, 1996 m. buvo įrašyta R.Ganusauskui skirta dedikacija.

H.Daktaras už nusikalstamo susivienijimo organizavimą ir jam vadovavimą, 1993 m. įvykdytą R.Ganusausko nužudymą, kitus sunkius ir labai sunkius nusikaltimus yra pripažintas kaltu, jam skirta laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmė.

Generalinis prokuroras 2019 m. gruodžio 3 d. nutarimu atsisakė pradėti procesą dėl naujai paaiškėjusių aplinkybių, motyvuodamas tuo, jog nuteistojo gynėjo pateiktame pareiškime nenurodyta jokių naujai paaiškėjusių aplinkybių, o argumentai dėl knygoje 1996 m. surašytos dedikacijos nenagrinėti, nes pareiškėjas dėl šios aplinkybės kreipėsi praleidęs baudžiamojo proceso įstatyme nustatytą terminą.

Nuteistojo H.Daktaro gynėjas šį nutarimą apskundė Vilniaus apygardos teismui, kuris 2020 m. vasario 13 d. nutartimi skundą patenkino ir skundžiamą generalinio prokuroro nutarimą panaikino.

Generalinis prokuroras kreipėsi į Lietuvos apeliacinį teismą, prašydamas panaikinti Vilniaus apygardos teismo vasario 13 d. nutartį.

Apeliacinio teismo teisėjas, tenkindamas generalinio prokuroro skundą, nurodė, kad skirtingų asmenų parodymai dėl neva matyto gyvo R.Ganusausko po jo nužudymo datos visų instancijų teismų buvo motyvuotai paneigti ir pripažinti gynybine nuteistojo ir jo gynėjo pozicija.

Teismas konstatavo, kad nuteistojo ir gynybos iškelta versija dėl R.Ganusausko nužudymo buvo išsamiai išanalizuota ir motyvuotai paneigta nagrinėjant bylą pirmosios ir apeliacinės instancijos teismuose. Abiejų instancijų teismams nekilo jokių abejonių dėl R.Ganusausko nužudymo.

Lietuvos apeliacinis teismas pažymėjo, kad baudžiamosios bylos atnaujinimo dėl naujai paaiškėjusių aplinkybių institutas nėra priemonė dar kartą pasibylinėti, suteikianti galimybę vis iš naujo įrodinėti įrodytomis pripažintas nusikalstamos veikos padarymo aplinkybes iki tol, kol teismo atliktas įrodymų vertinimo rezultatas bus palankus nuteistajam.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius