Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„HBH“ komplekso savininkė Rada Matulevičienė: „Padarėme tą klaidą, prisipažįstu“

„Sunku stovėti šiame suole... Padarėme tą klaidą, prisipažįstu“, – sunkiai rinkdama žodžius Klaipėdos apygardos teisme pirmadienio rytą kalbėjo dėl apgaulingo buhalterijos tvarkymo ir dokumentų klastojimo pavasarį Kretingos rajono apylinkės teisme pagal laidavimą nuo baudžiamosios atsakomybės atleista Rada Matulevičienė, prie Palangos veikiančio „HBH“ pramogų komplekso savininkė.
R.Matulevičienė Klaipėdos apygardos teismo prašo sušvelninti įmonei skiryą 150 tūkst. eurų baudą.
R.Matulevičienė Klaipėdos apygardos teismo prašo sušvelninti įmonei skirtą 150 tūkst. eurų baudą. / 15min.lt

Prokuratūra siekia, jog R.Matulevičienei ir su ja nusikaltimą kartu dariusioms moterims būtų skirtos piniginės baudos. R.Matulevičienė teismo prašo laidavimą pritaikyti ir įmonei arba sumažinti šiuo metu pritaikytą 150 tūkstančių eurų siekiančią baudą.

Nuslėpė mokesčius

Tokio paties nuosprendžio siekta ir bendrovei „Žibosa“, tačiau įmonei skirta 150 tūkstančių eurų bauda.

Bylos duomenimis, nuo 2013 metų pabaigos iki 2014 metų rudens įmonė „Žibosa“, valdanti „HBH“ pramogų kompleksą, nuslėpė apie 2 mln. litų, tai yra apie 600 tūkstančių eurų mokesčių. Apie šį nusikaltimą policijai pranešė tuo metu įmonei vadovavusi D.Aušrienė, taip pat atsidūrusi kaltinamųjų suole. Kaltinamosiomis byloje tapo ir dar dvi darbuotojos, D.Rudavičienė ir K.Gedvilienė. Visos jos pavasarį Kretingos rajono apylinkės teismui išnagrinėjus bylą nuo baudžiamosios atsakomybės buvo atleistos vienodai – pagal laidavimą.

Tokio paties nuosprendžio siekta ir bendrovei „Žibosa“, tačiau įmonei skirta 150 tūkst. eurų bauda. Laidavimo teismas nepritaikė dėl pernai liepos 1 dieną įmonėje nustatyto nelegalaus darbo fakto ir taikytos administracinės atsakomybės. Nuspręsta, jog nėra pagrindo tikėti, kad bendrovė laikysis įstatymų ir nedarys naujų nusikalstamų veikų. Kretingos rajono apylinkės teismas, skirdamas bausmę, atsižvelgė į tai, kad UAB „Žibosa“ teisiama pirmą kartą, žalą visiškai atlygino, taip pat byloje nustatytos lengvinančios aplinkybės, vadovė pripažino padariusi nusikalstamas veikas ir gailisi.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Rada Matulevičienė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Rada Matulevičienė

Atgailavo dėl nusikaltimo

Pirmadienio rytą į Klaipėdos apygardos teisme vykusį posėdį atvykusios moterys prašė teisėjų kolegijos palikti Kretingoje priimtą nuosprendį nepakeistą, tai yra atleisti nuo atsakomybės pagal laidavimą.

R.Matulevičienė neslėpė esanti be galo susijaudinusi ir apgailestavo dėl savo poelgio, prašė teismo pritaikyti laidavimą ir įmonei arba sumažinti įmonei skirtą baudą.

Padariau klaidą, dėl kurios labai išgyvenu šiandien, išgyvena ir mano šeima, vaikai, artimieji, kolegos, draugai. Tai didelė kaina ir bausmė, kurią turiu sumokėti, – teisme sakė R.Matulevičienė.

„Dirbame jau 22 metus. Lietuvos ekonomika nėra stabili. Žiemą turime 150, vasarą – apie 300 žmonių, esu atsakinga už įmonę ir darbuotojus, kurių nėra lengva rasti, nes pasirinkimui įtakos turi emigracija. Prašau, atsižvelgti, kad padaryti nuostoliai yra atlyginti, nenukentėjo nei darbuotojai, nei įmonė.

Gailiuosi, kad padarėme prasižengimą. Padariau klaidą, dėl kurios labai išgyvenu šiandien, išgyvena ir mano šeima, vaikai, artimieji, kolegos, draugai. Tai didelė kaina ir bausmė, kurią turiu sumokėti. Esu tvirtai pasiryžusi nedaryti šito. Bausmės pasekmes jausiu visą gyvenimą.

Teikiamą laidavimo institutą suvokiu, kaip įsipareigojimą, kurį vykdau ir ateity besąlygiškai vykdysiu. Prašau įmonę atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimo institutą, nebausti, o jei tai neįmanoma, prašau baudą kiek įmanoma padaryti mažesnę. Įmonei ir darbuotojams labai skausminga, nes ekonomika nėra stabili, jei bus didelė bauda, bus sunku išgyventi“, – su dideliu jauduliu teisme kalbėjo R.Matulevičienė.

Anot jos, pinigai, kuriais būtų sumokama 150 tūkst. eurų bauda, galėtų būti skirti darbuotojų darbo sąlygoms pagerinti bei komplekso remontui.

„Prašau atsižvelgti į mano nuoširdumą ir prašau jūsų geranoriškumo. Ir bažnyčioje kunigas atleidžia nuodėmes. Padarėme klaidą, atsiprašau už tai ir pažadu niekada to nedaryti“, – susijaudinusi kalbėjo moteris.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./HBH pramogų kompleksas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./HBH pramogų kompleksas

Bausmė neadekvati

Prokuroras Linas Kiaurakis laikosi pozicijos, jog įmonei pritaikyta bausmė yra tinkama, o moterims – neadekvati. Anot prokuroro, moterys taip pat turi būti nuteistos piniginėmis baudomis. L.Kiaurakis teismo prašo R.Matulevičienei skirti apie 15 tūkstančių eurų siekiančią baudą, kitoms dviems kaltinamosioms – apie 10,5 tūkstančio eurų, o apie nusikaltimą pranešusiai D.Aušrienei – 10 kartų mažesnę baudą, siekiančią 1 500 eurų.

L.Kiaurakio nuomone, Kretingos rajono apylinkės teismas buvo šališkas priimdamas sprendimą. Klaipėdos apygardos teismo jis prašo grąžinti bylą nagrinėti į pirmos instancijos teismą, o jei šis prašymas nebūtų tenkinamas – priimti naują sprendimą.

Anot prokuroro, įmonei skirta 150 tūkst. eurų bauda nėra didelė.

„Įmonei skirta 4 000 MGL arba apie 150 tūkst. eurų bauda. Juridiniam asmeniui bausmės yra tokios – iki 50 tūkstančių MGL, o UAB „Žibosa“ skirta tik 4 000 MGL. O kiek mokesčių išvengta? 2 mln. litų vien mokesčių. Procentaliai bauda nėra didelė“, – 15min sakė prokuroras L.Kiaurakis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius