Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Henrikas Daktaras ištrūko iš Lukiškių: teismas leido tęsti bausmės atlikimą pataisos namuose

Vilniaus apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus trijų teisėjų kolegija 2018 m. gegužės 11 d. panaikino pirmosios instancijos teismo nutartį ir tenkino nuteistojo Henriko Daktaro skundą dėl jo perkėlimo iš Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo (toliau – Lukiškių TI-K) į pataisos namus tęsti bausmės atlikimą.
Henrikas Daktaras
Henrikas Daktaras / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Už padarytus nusikaltimus H.Daktarui skirta griežčiausia laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmė. Nuteistasis kalėjime atliko daugiau kaip 10 metų jam paskirtos bausmės. Ši atliktos bausmės dalis laikytina pakankama bei sudaranti sąlygas įvertinti nuteistojo elgesį aktualaus reglamentavimo kontekste. Per visą bausmės atlikimo laiką H.Daktaras šiurkščių režimo reikalavimų pažeidimų nepadarė, galiojančių nuobaudų neturi, šešis kartus buvo paskatintas.

Teisėjų kolegija atkreipė dėmesį, kad pastebimas nuteistojo elgesio keitimasis tik teigiama linkme.

Teisėjų kolegija atkreipė dėmesį į tai, kad pastebimas nuteistojo elgesio keitimasis tik teigiama linkme, jis itin aktyviai dalyvauja įvairiose socialinės reabilitacijos programose, užsiėmimuose, prisideda prie įvairių iniciatyvų. Lukiškių TI-K Socialinės reabilitacijos skyriaus išvadoje šio asmens elgesys charakterizuojamas teigiamai, o iš Psichologinės tarnybos išvados matyti, kad nuteistojo pakartotinio smurtinio elgesio rizika šiuo metu vidutinė.

Pakartotinį H.Daktaro nusikalstamumą prognozuoja kriminalinė istorija, tačiau dinamiški veiksniai, susiję su nusikalstamu gyvenimo stiliumi, kitais nuteistaisiais, taisyklių laužymu, impulsyvumu, piktnaudžiavimu alkoholiu, emociniais sunkumais šiuo metu nestebimi.

Teisėjų kolegija atsižvelgė į išskirtinai teigiamą nuteistojo charakteristiką, į Lukiškių TI-K administracijos ne kartą išsakytą nuomonę, kad nuteistąjį H.Daktarą perkėlus iš kalėjimo į pataisos namus tęsti bausmės atlikimą, toliau sėkmingai bus užtikrinami bausmės tikslai.

Teismas sprendė, kad yra pagrindas pripažinti, jog savo elgesiu nuteistasis įrodė, jog laisvės atėmimo bausmės atlikimo sąlygos jam gali būti švelninamos, ir jis gali būti perkeltas iš kalėjimo į pataisos namus. Dėl to teismas tenkino Lukiškių TI-K direktoriaus teikimą dėl H.Daktaro perkėlimo iš kalėjimo į pataisos namus, o skundžiamą pirmosios instancijos teismo nutartį panaikino.

H.Daktaras, nepateisinęs jam parodyto pasitikėjimo, gali būti grąžintas iš pataisos namų į kalėjimą.

H.Daktaras, nepateisinęs jam parodyto pasitikėjimo, gali būti grąžintas iš pataisos namų į kalėjimą toliau atlikti bausmę.

Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr./Henrikas Daktaras kalėjime
Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr./Henrikas Daktaras kalėjime

Apeliacinės instancijos teismo priimta nutartis yra galutinė ir neskundžiama, pažymima Vilniaus apygardos teismo penktadienį paviešintame pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius