Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

I.Strazdauskaitės nužudymo byloje – finišo tiesioji, tačiau prokuroro siūlomų bausmių žudikai neišgirdo

Didelio atgarsio sulaukusioje plungiškės Ievos Strazdauskaitės nužudymo bei prabangaus automobilio pagrobimo byloje gruodžio 2 dieną pradėtos sakyti baigiamosios kalbos. Prokuroras bei kiti proceso dalyviai turėjo pasisakyti dėl bausmių, tačiau prie to neprieita – teko atnaujinti įrodymų tyrimą.
Nagrinėjama Ievos Strazdauskaitės nužudymo byla
Karolis Bieliauskas / 15min.lt koliažas

Prieš prasidedant posėdžiui prokuroras Artūras Urbelis buvo nekalbus. Jis užsiminė, kad šiandien baigiamosios kalbos gali ir būti nebaigtos sakyti. Žiniasklaidai atskleidžiama labai mažai detalių to, kas vyksta už uždarų teismo durų.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Artūras Urbelis
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Artūras Urbelis

Vieno iš kaltinamųjų Leono Bieliausko advokatė patikino, kad jos ginamasis kaltu prisipažįsta visiškai.

„Dėl visų jam inkriminuojamų veikų. Jis pats atliko tam tikrus veiksmus (nužudymo epizode – aut. past.)“, – teigė gynėja.

Atnaujino įrodymų tyrimą

Teisiamasis posėdis užtruko daugiau nei 2 valandas, tačiau sakyti baigiamąsias kalbas jo metu tik pradėta. Pasirodo, teko trumpam atnaujinti įrodymų tyrimą.

„Kaltinamųjų gynėjai paprašė atnaujinti įrodymų tyrimą. Jis buvo atnaujintas. Paprašyta pridėti dokumentus, charakterizuojančius kaltinamuosius. Įvertintas proceso dalyvių prašymų buvimas ar nebuvimas. Priimtas sprendimas įrodymų tyrimą baigti. Suteiktas žodis prokurorams. Pradėta sakyti baigiamoji kalba, kurios metu analizuotos nusikalstamų veikų padarymo aplinkybės, vertinti duomenys, kuriuos prokurorai siūlo teismui pripažinti įrodymais, kaltinamųjų kaltės klausimas“, – posėdžio metu padarius pertrauką, išėjęs iš posėdžių salės informavo prokuroras.

Prokurorai savo baigiamąją kalbą tęs kitame suplanuotame teismo posėdyje. Pirmadienį dar surengtas specialus teismo posėdis, kuriame spręsta dėl kardomosios priemonės – suėmimo – taikymo, nes baigiasi suėmimo terminai.

„Neanalizuotos kaltinamųjų charakteristikos. Akivaizdu, kad klausimai, susiję su tuo, kaip vertinti kaltinamuosius, jų pavojingumą visuomenei, dar bus aptariami. Tik po šios analizės prokurorai pasiūlys bausmes, kaip pasielgti su civiliniais ieškiniais“, – paaiškino A.Urbelis.

Jis dar kartą pakartojo, kad kaltinamieji savo kaltę pripažįsta iš dalies: dėl vienų veikų – dalinai, dėl kitų – visiškai.

Kaltinamojo Bieliausko advokatas paaiškino, kad jo ginamasis ir šio šeima prašo neviešinti jokių bylos aplinkybių.

Gresia iki gyvos galvos

Pusbroliai kėdainiečiai Karolis Bieliauskas, Leonas Bieliauskas ir Mantas Bieliauskas šioje byloje kaltinami, kad, siekdami nuslėpti kitą nusikaltimą, bendrininkų grupėje kankindami žiauriai nužudė bejėgiškos būklės žmogų. Jie taip pat kaltinami neteisėtu laisvės atėmimu bei turto sugadinimu.

Maksimali bausmė už šiuos nusikaltimus – laisvės atėmimas iki gyvos galvos.

I.Strazdauskaitė 2017 metų kovą išvyko į Vilnių iš tėvų namų Plungėje ir netikėtai dingo. Po kelių intensyvios paieškos dienų jos kūnas rastas Kėdainių rajone.

Teisėsaugos duomenimis, mergina mirtinai sumušta kastuvu.

Kauno apskrities VPK nuotr./Ieva Strazdauskaitė
Kauno apskrities VPK nuotr./Ieva Strazdauskaitė

Įtariama, kad nusikaltimo motyvu tapo prabangus merginos automobilis. Į organizuotą grupę susibūrę kaltinamieji, bylos duomenimis, inscenizavo eismo įvykį, o I.Strazdauskaitei išlipus iš automobilio ją pagrobė.

Keli epizodai ir 5 kaltinamieji

Šioje byloje kaltinimai pateikti dar dviem asmenims: marijampolietis Algimantas Stankevičius kaltinamas neteisėtu disponavimu šaunamaisiais ginklais, jis ir kėdainietis Tomas Zagurskas taip pat kaltinami plėšimu naudojant šaunamąjį ginklą.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Algimantas Stankevičius ir Tomas Zagurskas teisme
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Algimantas Stankevičius ir Tomas Zagurskas teisme

Be to, pusbroliams Bieliauskams bei T.Zagurskui pateikti kaltinimai, kad pagrobė didelės vertės svetimą turtą – daugiau nei 32 tūkst. eurų kainuojantį automobilį ir asmeninius dviejų nukentėjusiųjų Latvijos piliečių daiktus bei pinigus.

Prokuroras A.Urbelis anksčiau yra sakęs, kad kaltinamieji neneigia dalyvavę nusikaltime, tačiau jų parodymai apie atliktą vaidmenį kinta.

„Keičiasi parodymai ir jų kaita ėjo net ir ikiteisminio tyrimo metu ir dabar. Tai yra nuolat besisukantis mechanizmas, dėl kurio nuolat reikia aiškintis. Visų pozicijos yra tokios – kad iš dalies prisipažįsta dėl pareikštų kaltinimų. Kai paklausė, ar kaltas, atsakymo, kad „nekaltas“, – nebuvo. Buvo „dalinai kaltas“. Sudėtingi dalykai“, – žurnalistams teigė jis.

Kaip 15min skelbė anksčiau, aukos šeima – nužudytosios tėveliai, sesuo ir sužadėtinis, iš kaltinamųjų reikalauja 404 tūkst. eurų žalos atlyginimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius