Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Į šulinį kūdikį įmetusi šakietė teisme nepasirodė: Kaune spruko nuo ją saugojusios mamos

Antradienį Kauno apygardos teisme turėjo būti pradėta nagrinėti visuomenę sukrėtusios vasario 10 d. Šakių rajone į šulinį kūdikį įmetusios 20-metės Karolinos Adomaitytės byla. Berniukas spėjo tik sušalti – jį iš mirties gniaužtų ištraukė kaimynas. Teisme kaltinamoji nepasirodė. Atvykusi su mama į Kauną, nuo jos ėmė ir paspruko „Akropolyje“.
Kaltinamosios mama
Kaltinamosios mama Reda Adomaitienė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Pagal bylos duomenis, K.Adomaitytė kaltinama tuo, kad 2016 m. vasario 10 d. Šakių rajone, tėvui Ž.Adomaičiui priklausančiame sodybos kieme, turėdama tikslą nužudyti šeimos narį – mažametį savo sūnų, dėl mažametystės esantį bejėgiškos būklės, – tyčia įmetė jį į 5,8 metrų gylio vandens šulinį. Jame tuo metu vandens, kurio temperatūra tesiekė 4 laipsnius, buvo 5 metrai.

Įmetusį sūnelį į šulinį, ji jam sukėlė poodines kraujosruvas dešinėje šlaunyje bei blauzdose. Mažamečiui buvo nežymiai sutrikdyta sveikata, o toks protu sunkiai suvokiamas, tragišką sausio mėnesio Saviečių kaimo tragediją atkartojantis poelgis, buvo prilygintas pasikėsinimu nužudyti bejėgiškos būklės savo sūnų.

Tyrėjai pripažino, jog motina sukėlė realų pavojų berniuko gyvybei, tačiau nusikaltimo nebaigė dėl nuo jos valios nepriklausančių aplinkybių, kadangi atbėgęs kaimynas Algimantas Brazaitis iš šulinio rankomis nukentėjusįjį ištraukė, nunešė jį į namą ir, atlikęs dirbtinį kvėpavimą bei širdies masažą, atgaivino. Žiauraus likimo išvengęs vaikas buvo išvežtas į gydymo įstaigą.

„Nuėjome prieš posėdį į „Akropolį“. Tik nusisukau, ir dukra spruko“, – tikino kaltinamosios mama.

Antradienį vykusiame pirmajame teismo posėdyje kaltinamoji nepasirodė. Į jį atvyko tik K.Adomaitytės mama Reda Adomaitienė.

„Viskas buvo gerai. Ji šiek tiek jaudinosi, nenorėjo vykti į teismą. Tačiau į Kauną vis dėlto atvažiavome. Nuėjome prieš posėdį į „Akropolį“. Tik nusisukau, ir dukra spruko. Dar pralaukiau valandą – nepasirodė. Liko pas mane ir jos telefonas, ir pinigai. Nežinau, kur ji dabar. Kreipsiuosi į policiją“, – paaiškino R.Adomaitienė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kaltinamosios mama
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kaltinamosios mama

Bylos nagrinėjimą nuspręsta atidėti. Prokuroras teismo paprašė, jog į kitą posėdį, kuris įvyks gruodžio 13 d., kaltinamoji būtų atvesdinta.

Pasak R.Adomaitienės, dukra sirgo jau ketverius metus. Jai tai pagerėdavo, tai pablogėdavo. Paklausta, ar dukra paaiškino, kas įvyko lemtingąją vasario 10-ąją, moteris teįvardijo tai, jog jai aptemo protas. Iš pradžių kūdikį lyg mylėjo, o po to – nebe.

„Sirgo dukra ir prieš gimdymą. Prisipažino, jog nenorėjo to vaiko. Tėvas yra nežinomas. Šiuo metu berniukas jaučiasi gerai. Vis jį aplankau. Pradėjo vaikščioti. Jis auga globos namuose. Noriu jį pasiimti pas save, bet negaliu. Kartu gyvena dukra, kuriai teismas liepė nesiartinti prie vaiko. Jai skirtas namų areštas“, – teigė R.Adomaitienė.

Vis dėlto, remiantis teismo psichologijos ekspertizės išvadomis, kaltinamoji įvykio metu jautė didelę emocinę įtampą, tačiau, specialistų tvirtinimu, galėjo suprasti savo veiksmų esmę ir juos valdyti.

Moteris patikino, kad dukra ne kartą bėgo ir iš namų. Dingdavo tiesiog su šlepetėmis.

Iškart po tragedijos prakalbta apie tokio poelgio motyvus, spręsta, ar K.Adomaitytė tai padarė būdama sveiko proto. Merginai, kuri gyveno tai pas tėvą, tai pas mamą, apsistojusią kitame kaime, įtarta pogimdyvinė depresija. Tačiau posėdyje paaiškėjo, jog kaltinamoji dar visai neseniai tris savaites praleido ligoninėje. Jos sveikata ir mąstymas vis sutrikdavo. Kurį laiką ji gydėsi.

Vis dėlto, remiantis teismo psichologijos ekspertizės išvadomis, kaltinamoji įvykio metu jautė didelę emocinę įtampą, tačiau, specialistų tvirtinimu, galėjo suprasti savo veiksmų esmę ir juos valdyti.

Merginos šeima nebuvo įrašyta į socialinės rizikos šeimų sąrašą. Nebuvo ji žinoma ir kaip mėgstanti išgerti.

Vaiko tėvas, kaip tikino artima kaimynė, – Šakiuose gyvenantis vedęs vyras. K.Adomaitytei 2015 m. vasarą gimusį vaikutį teko auginti vienai.

Kaltinamoji jau anksčiau buvo prisipažinusi, jog padarė šį nusikaltimą ir labai gailisi. Už šio nusikaltimo padarymą jai gresia laisvės atėmimas nuo aštuonerių iki dvidešimties metų arba laisvės atėmimas iki gyvos galvos.

15min primena, kad mėnesį prieš šį įvykį, sausio 2 d., Kėdainių rajone, Saviečių kaime, įvyko tragedija, kurios metu Aurelijus B. nužudė 2 vaikus, įmetęs juos į kieme esantį šulinį. Lapkritį Kauno apygardos teismo sprendimu šis vyras buvo pripažintas nepakaltinamu. Baudžiamosios atsakomybės jis, gydomas stacionarioje įstaigoje, išvengs.

Bylos prokuroras Andrius Kiuršinas kiek anksčiau 15min yra teigęs, jog toks verdiktas gali būti priimtas ir šioje byloje.

VIDEO: Kaimynas išgelbėjęs į šulinį įmestą kūdikį papasakojo, kaip viskas vyko

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius