-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„Interpolo“ Vilniuje sulaikytas Syrymas Shalabayevas įtariamas iššvaistęs 4,5 milijardo dolerių turtą

Daugiau kaip dvejus metus „Interpolo“ ieškotas kazachas Syrymas Shalabayevas sulaikytas Vilniuje. Jis įtariamas kartu su savo svainiu Mukhtaru Ablyazovu ir kitais asmenimis iššvaistęs 4,5 milijardo JAV dolerių vertės turto Kazachstane, Ukrainoje, Rusijoje ir kitose šalyse. Ketvirtadienį Vilniaus miesto apylinkės teismas, anksčiau pagarsėjęs skandalingu vieno įtariamojo paleidimu, S.Shalabayevą leido suimti 3 mėnesiams.
Syrymas Shalabayevas
Syrymas Shalabayevas / Nuotr. iš interpol.int.

Antradienį (liepos 28 d.) vakare, apie 18 val. Vilniuje buvo sulaikytas Syrymas Shalabayevas, „Interpolo“ daugiau kaip dvejus metus ieškotas kazachas, kuris kaltinamas didelės vertės turto pasisavinimu ir iššvaistymu.

Jungtinės Karalystės teismas S.Shalabayevą nuteisė 18 mėnesių kalėjimo, tačiau jis pasislėpė, todėl ir buvo ieškomas.

Prieš maždaug dvejus metus Jungtinės Karalystės teismas S.Shalabayevą nuteisė 18 mėnesių kalėjimo, tačiau jis pasislėpė ir buvo ieškomas, pasakojama Ukrainos advokatų kontoros „lyashev & Partners“ (atstovaujančios „BTA Bank“) atstovų Lietuvoje paviešintame pranešime.

Šiuo metu S.Shalabayevas yra uždarytas į areštinę, ketvirtadienį teismas sprendė dėl jo sulaikymo ilgesniam terminui ir ekstradicijos.

Vilniaus miesto apylinkės teismo sprendimu, kuris per 7 dienas dar gali būti skundžiamas, įtariamąjį kazachą leista laikyti suimtą 3 mėnesius (prieš dvejus metus buvo kilęs tarptautinis skandalas, kai to paties teismo teisėjas Gediminas Viederis įtartinai paleido į laisvę Interpolo ieškotą „įteisintu vagimi“ vadinamą Rusijos pilietį Givį Gordeladzę).

S.Shalabayevas įtariamas kartu su savo svainiu Mukhtaru Ablyazovu ir kitais asmenimis iššvaistęs 4,5 milijardo JAV dolerių vertės turto Kazachstane, Ukrainoje, Rusijoje ir kitose šalyse. Ukraina paskelbė S.Shalabayevo tarptautinę paiešką „Interpolo“ kanalais.

Tuo tarpu M.Ablyazovą Jungtinės Karalystės teismas ne tik pripažino kaltu dėl sukčiavimo ir iš jo priteisė 4,5 milijardo dolerių, tačiau jam paskirta 22 mėnesiai kalėjimo dėl melagingų parodymų davimo. Tačiau M.Ablyazovas, vengdamas bausmės, taip pat pabėgo, tačiau po kurio laiko buvo sulaikytas Prancūzijoje, kur jau dvejus metus yra sulaikytas ir Prancūzijos teismai jau priėmė sprendimą dėl jo ekstradicijos. 

„Interpolas“ S.Shalabayevo ieškojo nuo 2011 m. lapkričio mėnesio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius