Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš britų kalėjimo į teismą Klaipėdoje: narkotikų gabenimą iš Čilės kaunietis organizavo kilogramais

Klaipėdos apygardos teisme atversta byla, kurioje 35-erių kaunietis Giedrius Černiauskas kaltinamas organizavęs asmenų grupę, kuri vyko į Čilę ir iš ten į Lietuvą gabeno kokainą. 2012 metų gruodį pareigūnams įkliuvo lengvu uždarbiu susigundęs Aistmantas Bervingas, nuteistas dešimties metų laisvės atėmimo bausme. Mažiausiai tokia pat bausmė laukia ir G.Černiausko, kuris surado mulais vadinamus asmenis ir organizavo narkotikų įgijimą Pietų Amerikoje.
Giedrius Černiauskas
Giedrius Černiauskas / J. Andriejauskaitės / 15min nuotr.

2014 metais nuteistas A.Bervingas 2012 metų gruodį iš Čilės į Lietuvą atskraidino apie 3 kg narkotikų. Kaip trečiadienį teisme pasakojo Muitinės Kriminalinės tarnybos Klaipėdos skyriaus viršininkas Telesforas Šimkus, pareigūnai buvo gavę informaciją, jog į Palangos oro uostą per Rygą turi atvykti du asmenys, skrendantys iš Pietų Amerikos.

Patikrinus minėtus asmenis paaiškėjo, jog pragyvenimo šaltinio jie neturi, kelionė brangi ir jų vykimas į šią šalį kelią įtarimų. Buvo priimtas sprendimas patikrinti minėtus asmenis, Aistmantą Bervingą ir moterį, kuri, kaip paaiškėjo, nebeišvyko į Čilę, mat sužinojusi apie dukros planus ir pabūgusi, jog ši būsianti parduota, pasą paslėpė merginos mama.

Atrodė ekstravagantiškai

Atvykus lėktuvui pareigūnai gana nesunkiai minioje atpažino A.Bervingą, kuris mūvėjo skrybėlę, buvo įdegęs, nuraudęs ir atrodė ekstravagantiškai. Paaiškėjo, jog į Palangą iš Rygos dėl trumpo laiko tarp persėdimų neparvyko jo lagaminas.

Anot T.Šimkaus, paprastai iš tokių šalių narkotikai gabenami juos slepiant kūne, tad nuspręsta vyrą patikrinti mediciniškai. A.Bervingas buvo patikrintas vienoje uostamiesčio ligoninių, tačiau narkotinių medžiagų jo kūne nerasta. Po patikros pareigūnai vyrą nuvežė prie vieno viešbučių, kur jį pasitiko bičiuliai.

Po paros į Palangą atskraidintas A.Bervingo lagaminas, kurį kitą rytą patikrino Kriminalinė tarnyba. Anot T.Šimkaus, įprastas kelionių lagaminas buvo užrakintas spynele, jame itin tvarkingai sudėti drabužiai.

„Lagamine buvo du nešiojamųjų kompiuterių dėklai, pačių kompiuterių nebuvo. Jie buvo sunkesni nei įprasta, padarytos slėptuvės, paslėptas kokainas, apie 3,5 bruto, neto kažkiek per 2 kg“, – trečiadienį teisme pasakojo muitinės pareigūnas.

Pats A.Bervingas prieš tai pareigūnams tikino, jog lagamine jokių narkotikų negabena, kelionę už skolas jam dukart nupirkęs draugas, pas kurį dirbo apdailininku. Jo teigimu, mergina į kelionę nevyko, nes, matyt, sužinojo, jog šis ketina jai pasipiršti, ir išsigando.

Pareigūnų pasakojimu, tai tipinis narkotikų gabenimo scenarijus – į keliones dažniausiai vyksta vyras ir moteris, kurie abu įgyja narkotikų.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Giedrius Černiauskas
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Giedrius Černiauskas

Suėmė ir nuteisė

Po paros atgabentame A.Bervingo lagamine buvo aptiktos keturios narkotikų pakuotės, jos buvo suvyniotos, jaučiamas klijų kvapas. Pakuotes stengtasi maskuoti, jog neužuostų kinologų šunys.

Netrukus lagaminas buvo pristatytas Kaune gyvenančiam A.Bervingui ir šis buvo sulaikytas. Vyras tikino apie narkotines medžiagas nežinojęs, nors pripažino, jog jam kilę įtarimų. Jis pasakojo, jog iš viešbučio turėjęs paimti du kompiuterių dėklus, tačiau jų turinio nežinojęs, esą tai galėję būti pinigai arba brangakmeniai.

Už šį nusikaltimą A.Bervingas buvo nuteistas dešimties metų laisvės atėmimo bausme.

Pasak prokurorės Vaidos Pužauskienės, mažiausiai tiek metų nelaisvės gresia didelio kiekio narkotikų įgijimą ir gabenimą iš Čilės per Lietuvos sieną organizavusiam Giedriui Černiauskui, kuris kaltę neigia. Vyras buvo suimtas ir į Lietuvą pargabentas pernai spalį, kur po ketverių metų nelaisvės buvo išleistas iš įkalinimo įstaigos Jungtinėje Karalystėje. Kiek turima duomenų, lietuvis svetur kalėjo už neteisėtą asmens laikymą ir skolos išieškojimą. Lietuvoje kaunietis teistumų neturi.

Anot prokurorės, kiek kartų G.Černiauskas organizavo kokaino gabenimą į Lietuvą, duomenų neturima. Panašu, kad tų pačių metų liepą A.Bervingui pavyko mulo misiją įvykdyti sėkmingai ir narkotikai pasiekė Lietuvą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius