Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 02 25 /13:37

Iš motinos Antakalnyje pagrobtą vaiką tėvas išgabeno į JAE: ką veikė pareigūnai?

Trečiadienį apie pagrobtą vaiką policijai pranešusi Renata Katinaitė-Lodh pyksta, kad nebuvo užkirstas kelias kūdikio tėvui išsivežti vaiką į užsienį. Jos žiniomis, vaiko tėvas Indijos pilietis Kaushikas Lodhas jau pasiekė Jungtinius Arabų Emyratus ir ketina vaiką nusigabenti į Indiją pas tėvus. Trečiadienio vakarą buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl vaiko pagrobimo ir gautas teismo leidimas tėvą suimti. Policijos atstovai teigia, kad vyro ieškoti pradėjo iškart, kai gavo informaciją apie įvykį.
Pagrobtas kūdikis
Pagrobtas kūdikis / Facebook.com nuotr.

Trečiadienį 15min pranešė, kad priešpiet iš Antakalnio poliklinikos Vilniuje Indijos pilietis K.Lodhas iš savo žmonos rankų griebė 8 mėnesių sūnų Thorą, sėdo į taksi ir išvažiavo. 

Moteris kreipėsi į policiją. Ketvirtadienį R.Katinaitė-Lodh paskelbė, kad jos sutuoktiniui pavyko išvežti vaiką iš Lietuvos. 

„Kūdikį pagrobė jo tėvas K.Lodhas, su kuriuo pastaruosius mėnesius negyvenau kartu ir tik poliklinikoje sudariau sąlygas matyti vaiką, mat įtariau, kad gali būti planuojamas išvežimas. 2015-12-21 buvo pateiktas policijai pareiškimas apie bandymą be mano leidimo išnešti kūdikį iš namų ir apie neadekvatų elgesį“, – laiške teigia kūdikio mama. 

Ji teigia suprantanti, kad šiuo metu yra palaikoma ne visų savo tautiečių, nes ištekėjo už svetimtaučio, bet norinti pabrėžti, kad tautiečiai, lietuviai, prisidėjo prie jos kūdikio pagrobimo organizavimo.

Facebook.com nuotr./Kaushikas Lodhas
Facebook.com nuotr./Kaushikas Lodhas

Išplatintame laiške moteris teigia, kad kūdikis pagrobtas 9.30 val. ir iš poliklinikos išvežtas taksi automobiliu į netoliese esantį medicinos centrą. 

Anot jos, gali būti, kad ten laukė kita mašina, išvežusi į Rygos oro uostą.

Iki tol, jos žiniomis, K.Lodhas lankėsi Vilniuje pas teisininkus ir aiškinosi, kaip jam būtų galima išsivežti vaiką.

Nors ir sukėlė įtarimų, bet niekas, anot motinos, apie K.Lodho ketinimus policijos neinformavo.

Turkai sulaikė ir paleido

„Esu dėkinga policijos pareigūnams, dėjusiems pastangas surasti pagrobtą kūdikį, bet noriu akcentuoti, kad mano pateiktas  pranešimas 112 ir vėliau parašytas pareiškimas su įvykio detalėmis per vėlai pasiekė atitinkamus policijos įstaigos skyrius, ypač atsakingus už tarptautinę paiešką.

Pati gavau informaciją, kad K.Lodhas planuoja skristi iš Rygos artimiausiu metu, informavau telefonu pareigūnę, bet paaiškėjo, kad su Rygos oro uosto pareigūnais susisiekta tuomet, kai K.Lodhas išskrido Turkijos kryptimi.

Sužinojusi apie ketinimą išskristi iš Rygos oro uosto, pati skambinau ir kalbėjau su oro uosto policija, tačiau sulaukiau atsakymo, kad jie galės patikrinti galimai registruotus skrydžiui keleivius tik tuomet, kai susisieks Lietuvos policija. Kadangi įvykis buvo paviešintas žiniasklaidoje, tai man labai padėjo piliečiai, pateikdami informaciją apie K.Lodhą arba jo galimą buvimo vietą.

Paskutinėmis mano turimomis žiniomis, K.Lodhas su kūdikiu pasiekė Turkiją, galimai ten buvo sulaikytas, bet paleistas (nors ir paskelbta paieška), ir yra pasiekęs Jungtinius Arabų Emyratus.

Paskutinėmis mano turimomis žiniomis, K.Lodhas su kūdikiu pasiekė Turkiją, galimai ten buvo sulaikytas, bet paleistas (nors ir paskelbta paieška), ir yra pasiekęs Jungtinius Arabų Emyratus. Iš ten galimai jis skris į Indiją, Mumbajų, kur gyvena jo tėvai, arba apsistos Indijoje pas pažįstamus“, – rašo ji. 

„Suprantu, kad vaikų teisių apsaugos atstovai laikosi pozicijos, jog tėvas turi visas galimybes bendrauti su vaiku, jį pasiimti ir vežtis, tačiau šį kartą prašau galvoti kitu aspektu: tai buvo planuotas pagrobimas, kūdikis dar buvo maitinamas mamos pieneliu ir turėjo stiprų ryšį su manimi, tai šiuo atveju vaiko interesai akivaizdžiai buvo pažeisti, jau neminint, kad mano, kaip motinos, teisės yra pažeistos“, – teigia R.Katinaitė-Lodh.

Moteris teigia gavusi informacijos apie panašų atvejį, nutikusį prieš dvejus metus. Tuomet Indijos piliečiui pavyko išsivežti vaiką į Indiją ir iki šiol vaikas yra Indijoje su tėčiu. 

„Labai tikiuosi artimiausiu metu apkabinti savo kūdikį ir norėčiau imtis priemonių, kurios ateityje padėtų išvengti tokių galimų atvejų, kai pagrobiami vaikai ir jie išskraidinami į kitas šalis“, – piktinosi ji. 

Policija: vyras ieškomas nuo tada, kai gauta duomenų apie įvykį

Policijos departamento atstovas spaudai Ramūnas Matonis 15min sakė, kad į teismą dėl vyro suėmimo kreiptasi trečiadienį apie 19 val. 30 min. 

„Kai tik buvo gauta duomenų, buvo paskelbta tiek vaiko, tiek tėvo paieška“, – sakė jis. 

Apie 20 minučių buvo skirta, patys suprantat, kad per tiek laiko suorganizuoti dokumentus, skirti suėmimus neįmanoma.

R.Matonis pabrėžė, kad į Bendrąjį pagalbos centrą dėl numanomo bandymo išvežti vaiką į užsienį kreiptasi trečiadienį po 15 valandos. 

„15 val. 30 min. išskrido lėktuvas. Apie 20 minučių buvo skirta, patys suprantat, kad per tiek laiko suorganizuoti dokumentus, skirti suėmimus neįmanoma“, – sakė jis. 

Anot R.Matonio, gavus duomenų apie tai, kad vyras išskrido, buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl vaiko pagrobimo. 

„Dabar paieška vyksta toliau, aiškinamės aplinkybes“, – pridūrė policijos atstovas. 

Andriaus Vaitkevičiaus/15min.lt nuotr./Ramūnas Matonis
Andriaus Vaitkevičiaus/15min.lt nuotr./Ramūnas Matonis

Ikiteisminį tyrimą vykdo Vilniaus apygardos prokuratūra, tačiau jos atstovai komentarų apie įvykį nedalija. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius