Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išdaužti du Kauno mečetės vitražiniai langai – kultūros paveldas niokojamas ne pirmą kartą

Kauno mečetė – vienintelė mūrinė mečetė Lietuvoje, 1996 metais įrašyta į Lietuvos kultūros paveldo objektų sąrašą. Neseniai atnaujinta, ji vakarais stebina aplinkinius savo gražiu apšvietimu. Tačiau kai kuriems šie maldos namai – tik chuliganiškų veiksmų objektas. Per keletą mėnesių mečetė nuo chuliganų nukenčia jau antrą kartą.
Nuo vandalų nukentėjo Kauno mečetė – išdaužti du langai
Nuo vandalų nukentėjo Kauno mečetė – išdaužti du langai / „Islamas visiems“ feisbuko paskyros nuotr.

Kauno musulmonų bendruomenės valdyba pikta: ne pirmą kartą nukenčiantys maldos namai (vykdomas jau vienas tyrimas dėl vagystės), jos nuomone, nesulaukia deramo dėmesio iš valstybės institucijų. Sekmadienį „Islamas visiems“ feisbuko paskyroje paviešintas valdybos pranešimas apie naktį chuliganų išdaužtus vitražinius mečetės langus.

„Šiąnakt, apie 3.20 valandą nakties, vėl buvo bandyta įsilaužti į Kauno mečetės pastatą. Du vitražiniai langai yra sudaužyti, sugadintas dar kartą Lietuvos Respublikos istorinis paveldas.

Nuo pirmojo vandalizmo praėjo mažiau nei du mėnesiai, institucijos toliau pasyviai dirba ir nepadeda apsaugoti unikalų statinį Lietuvoje. Raginame Lietuvos institucijas kuo greičiau ir objektyviau spręsti šį klausimą“, – rašoma pranešime.

Musulmonų bendruomenės atstovai negalėjo pasakyti, kokia žala tiksliai padaryti, juk šie langai – paveldo dalis. Netrukus feisbuko paskyroje buvo paviešintas ir vaizdo įrašas, užfiksuotas vaizdo stebėjimo kamerų. Joje matoma trijulė, atlikusi vandališkus veiksmus. Veidų įžiūrėti neįmanoma. Bendruomenė informavo, kad yra ir daugiau medžiagos, kuri pateikta policijai. Vėliau šis įrašas ištrintas, nenorint pakenkti tyrimo eigai.

Kauno apskrities policijos viršininkas Elanas Jablonskas patvirtino, kad toks įvykis užfiksuotas, tačiau paneigė kalbas apie pasyvų institucijų darbą. Daugiau detalių jis žadėjo atskleisti pirmadienį.

Kauno musulmonų bendruomenės valdyba prašo: jei galite atpažinti vaizdo stebėjimo kameromis užfiksuotą trijulę, prašoma informuoti bendruomenę el. paštu kauno.mecete@gmail.com arba policiją telefono numeriu 112.

„Islamas visiems“ feisbuko paskyros nuotr./Nuo vandalų nukentėjo Kauno mečetė – išdaužti du langai
„Islamas visiems“ feisbuko paskyros nuotr./Nuo vandalų nukentėjo Kauno mečetė – išdaužti du langai

Musulmonų Kaune yra apie 500 narių, tačiau mečetėje lankosi nemažai tikinčiųjų iš kaimyninių Baltijos šalių.

15min primena, kad rugsėjo 21 dieną Kauno Totorių gatvėje esančioje mečetėje pastebėta, kad iš greta esančių administracinių patalpų, išdaužus langą ir apgadinus duris, pavogta aukų dėžutė su pinigais, nešiojamas kompiuteris ir vaizdo kamerų įrenginio dalis.

Į pačią maldos vietą nebuvo patekta, maldavietė nenuniokota ir iš jos niekas nepavogta. Žala tuomet siekė 7 tūkst. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius