-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 07 31 /16:29

Kauno apskrities policijos vadas – apie išpuolį prieš Jonavos pareigūnę: „Iš šios pamokos turėsime pasimokyti visi“

Ketvirtadienio vakarą vos per plauką nenukentėjo Jonavos policijos pareigūnė, kai į komisariatą pristatytas girtas vyras staiga išsitraukė slėptą peilį ir taikėsi durti jai į veidą. Pradėtas tyrimas dėl pasikėsinimo nužudyti ir pasipriešinimo policijos pareigūnams. Sulaikytasis policijai žinomas, neseniai sustabdytas girtas prie automobilio vairo. Imtasi ir tarnybinio patikrinimo. Įtariamam pasikėsinimu nužudyti pareigūnę ir pasipriešinimu valstybės tarnautojams penktadienį paskirtas suėmimas.
Vilniuje atidaryta nauja Policijos areštinė
Areštinėje/ Asociatyvi nuotr. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kaip informuoja Policijos departamentas, liepos 30 dieną apie 22 valandą 16 minučių Kauno apskrities VPK Jonavos rajono PK patalpose vos nenukentėjo pareigūnė.

Pristatytasis už melagingą spec. tarnybų iškvietimą neblaivus (2,75 prom.) vyras, gimęs 1997 metais, staiga išsitraukė peilį ir bandė durti Kauno apskrities VPK Jonavos rajono PK pareigūnei.

Įtariamasis uždarytas į areštinę.

Pradėti ikiteisminiai tyrimai dėl nesunkaus sveikatos sutrikdymo ir pasipriešinimo policijos pareigūnui.

Papildyta 11.41 val. Kiek vėliau Kauno apskrities policija patikslino, kad liepos 31 dieną kartu su Kauno apygardos prokuratūros prokurorais priimtas sprendimas ikiteisminį tyrimą dėl pasipriešinimo policijos pareigūnams ir bandymo sutrikdyti sveikatą perkvalifikuoti į pasikėsinimą nužudyti. Kartu pradėtas tyrimas ir dėl pasipriešinimo policijos pareigūnams.

Kauno apskrities policija atskleidė kiek daugiau įvykio aplinkybių. Liepos 30 dieną apie 21.42 val., kaip skelbiama komentare, buvo gautas pranešimas, kad Jonavos rajono Šilų seniūnijoje esančiame kaime asmuo nori susižaloti.

Į įvykio vietą nuvykus policijos pareigūnams ir medikams, laiptinėje sutiktas neblaivus vyras, gimęs 1997 metais, kuriam nustatytas sunkus girtumo laipsnis (2,75 prom.), paaiškino, kad pagalbos jam nereikia, jis tenorėjo pajuokauti.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Elanas Jablonskas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Elanas Jablonskas

„Jo paklausus, ar turi nelegalių daiktų, jis atsakė, kad ne. Buvo atlikta paviršinė apžiūra, iš asmens paimtas lenktas šveicariško tipo peiliukas, ir jis pasodintas į automobilį pabendrauti. Ten žmogus prisipažino pajuokavęs, norėjęs paišdykauti“, – apie įvykį teigė laikinai Kauno apskrities policijai vadovaujantis Elanas Jablonskas.

Iškviesta greitosios medicinos pagalba, anot jo, nustatė, kad pranešėjas jokių psichinių sutrikimų neturi – gabenti jį į gydymo įstaigą atsisakyta.

Pristačius asmenį į policijos įstaigą, kur jam turėjo būti surašytas protokolas už melagingą tarnybų kvietimą, buvo atliekama jau detali apžiūra. Atliekant ją, apie 22.16 val., asmuo, pasak E.Jablonsko, netikėtai išsitraukė paslėptą peilį ir bandė dūriu taikyti į Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Jonavos rajono policijos komisariato pareigūnės veidą.

Žaibiškai sureagavusi pareigūnė išvengė sužalojimų – jai pavyko laiku atsitraukti. Pareigūnės kolega, panaudojęs imtynių veiksmus, neutralizavo pavojingą asmenį.

Vyras buvo sulaikytas ir uždarytas į areštinę, pradėtas ikiteisminis tyrimas.

„Šis asmuo policijai yra labiau žinomas kaip smurtautojas. Yra buvęs patrauktas baudžiamojon atsakomybėn. Pastaruoju metu sulaikytas ir neblaivus vairuojantis automobilį. Turės dar vieną straipsnį“, – atskleidė E.Jablonskas.

Paklaustas žurnalistų, kur sulaikytas vyras slėpė peilį, kad jo pirminės apžiūros metu neaptiko pareigūnai, Kauno apskrities policijos vadovas nepanoro leistis į detales, tik patikino pavedęs atlikti tarnybinį patikrinimą, kurio metu ir paaiškės, ar pareigūnai padarė taktinių klaidų.

Tai pamoka, kuri bus parodyta visai bendruomenei.

„Reikia pripažinti tą, kad pareigūnai tą pranešėją vertino kaip žmogų, kuriam reikia suteikti socialinę pagalbą. Toks buvo ir požiūris. Tai pamoka, kuri bus parodyta visai bendruomenei ir iš jos turėsime pasimokyti visi. Tai nėra didelę patirtį turinti pareigūnė, jauna, o pareigūnas, kuris neutralizavo padėtį, turi sukaupęs didelę patirtį“, – teigė E.Jablonskas, atskleidęs, kad tokį peilį, kuriuo pulta, turi, tikėtina, kiekvienas žmogus savo virtuvėje.

Pasak E.Jablonsko, į iškvietimą reagavę pareigūnai dėvėjo neperšaunamas liemenes. Tą šiuo metu daro visi dirbantys pareigūnai.

Iškart po įvykio su pavaldiniais bendravę vadovai buvo patikinti, kad per plauką nuo nelaimės buvę pareigūnai jaučiasi gerai, pasiūlytos psichologinės pagalbos neprireikė. Pareigūnė, kuriai pavyko išvengti peilio dūrio į veidą, toliau tą naktį tęsė savo tarnybą.

Tyrimą organizuoja ir jam vadovauja Kauno apygardos prokuratūros prokurorai. Tyrimą kuruojanti prokurorė kreipėsi į teismą dėl sulaikyto asmens suėmimo. Teismas pranešė, kad įtariamasis suimtas.

Kauno apylinkės teismas patenkino prokuroro prašymą ir trijų mėnesių terminui paskyrė griežčiausią kardomąją priemonę – suėmimą V. Č., įtariamam pasipriešinus valstybės viešojo administravimo funkcijas atliekantiems M. G. ir V. A. bei pasikėsinus nužudyti tarnybos pareigas atliekančią pareigūnę M. G.

V. Č. įtariamas pasikėsinimu nužudyti dėl nukentėjusiojo asmens tarnybos pareigų vykdymo, kuomet 2020 m. liepos 30 d. apie 22.16 val., Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato patalpose, policijos pareigūnui V. A. atliekant jo asmens kratos veiksmą, turėdamas tikslą nužudyti tarnybos pareigas atliekančią policijos pareigūnę M. G., išsitraukė už nugaros laikytą peilį ir tyčia smogė juo M. G. į kaklo sritį, o jai staigiu judesiu išvengus dūrio ir atsitraukus, puolė ją pakartotinai bandydamas įdurti peiliu, tačiau savo veikos nebaigė dėl aplinkybių, nepriklausančių nuo jo valios, nes policijos pareigūnas V. A. nutraukė jo smurtinius veiksmus, savo kūnu prispaudė jį prie grindų ir atėmė nusikaltimo įrankį – peilį.

Taip pat V. Č. įtariamas pasipriešinimu valstybės viešojo administravimo funkcijas atliekantiems asmenims, kuomet tuo pačiu laiku ir vietoje, panaudodamas fizinį smurtą – tyčia peiliu smogdamas policijos pareigūnei M. G. į kaklo sritį, o jai staigiu judesiu išvengus dūrio ir atsitraukus, peiliu puldamas ją pakartotinai, pasipriešino valstybės viešojo administravimo funkcijas atliekantiems asmenims – M. G. ir V. A., kurie, eidami jiems pavestas pareigas, dalyvavo atliekant asmens kratos veiksmą.

Teismo nutartyje pažymima, kad byloje yra pakankamai duomenų leidžiančių manyti, jog įtarimai V. Č. pareikšti pagrįstai. Atsižvelgiant į tai, kad įtariamasis V. Č. įtariamas nesunkaus ir labai sunkaus nusikaltimų padarymu ir galimai naujas nusikalstamas veikas padarė praėjus trumpam laiko tarpui po jo atžvilgiu priimto teismo baudžiamojo įsakymo (kuris buvo priimtas 2020 m. liepos 9 d.), kardomoji priemonė jam paskirta nustačius tai, jog V. Č. gali bėgti (slėptis) nuo ikiteisminio tyrimo pareigūnų, prokuroro ar teismo, o būdamas laisvėje gali daryti naujus nusikaltimus.

Įtariamajam V. Č. kardomoji priemonė – suėmimas – paskirta maksimaliam terminui, kadangi švelnesnėmis kardomosiomis priemonėmis negalima pasiekti Lietuvos Respublikos baudžiamojo proceso kodekso numatytų tikslų, užtikrinti įtariamojo dalyvavimą procese, netrukdomą ikiteisminį tyrimą, bylos nagrinėjimą bei nuosprendžio įvykdymą.

Šią nutartį proceso dalyviai per 20 dienų gali apskųsti Kauno apygardos teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius