Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kanapes iš Albanijos į Lietuvą atvežę vyrai sako nežinantys, iš kur jos atsirado

Antradienį Šiaulių apygardos teismas baudžiamojoje byloje, kurioje 33 metų Akmenės rajono gyventojas Vytautas Jašmontas ir 49 metų šiaulietis Renatas Keršis kaltinami narkotikų kontrabanda, tęsė liudytojų apklausą. Posėdyje parodymus davė ir patys kaltinamieji, kurie tvirtino neturintys jokio supratimo, iš kur aštuoni kilogramai kanapių atsirado jų automobilyje.
Rastos kanapės
Rastos kanapės, asociatyvi nuotrauka / Marijampolės apskr. VPK

Teisiamajame posėdyje parodymus davė Valstybės sienos apsaugos tarnybos tyrėjas, kuris teismui papasakojo, kaip automobilyje buvo aptikti narkotikai. Pareigūnas teismui teigė, jog dalis narkotikų, paslėptų automobilio „Peugeot 206“ kėbule esančiuose ertmėse, buvo aptikti 2019 metų kovo 9 dieną, kai V.Jašmonto vairuojamas automobilis kirto Lietuvos Respublikos valstybės sieną.

Dar kartą šis automobilis buvo apžiūrėtas jau kovo 12 dieną Šiauliuose, tada, anot tyrėjo, į pagalbą buvo pasitelktas tarnybinis šuo. Pasak pareigūno, keturkojis automobilio galinėje dalyje iš karto aptiko paslėptus narkotikus. Tyrėjas teigė, jog netrukus buvo paskirtos atitinkamos ekspertizės.

V.Jašmontas teismui pasakė neturįs jokio supratimo, kaip šiame automobilyje atsirado narkotikai

Liudytojas teismui patvirtino, jog visa automobilio apžiūros procedūra buvo filmuojama. Teismui parodymus davė ir kinologė, kurios tarnybinis šuo kovo 12 dieną pareigūnams padėjo greitai aptikti ertmes su paslėptais narkotikais.

V.Jašmontas teismui pasakė neturįs jokio supratimo, kaip šiame automobilyje atsirado narkotikai. Jis teigė, jog su R.Keršiu Albanijoje buvo du kartus. Kaltinamojo teigimu, R.Keršis neturėjo vairuotojo pažymėjimo, paprašė, kad jis jį nuvežtų į Albaniją.

Vyro teigimu, už vairuotojo paslaugas R. Keršis jam pažadėjo gerai sumokėti ir pramogas Albanijoje. Tokiu pasiūlymu V.Jašmontas ir susigundęs. Kaltinamasis patikslino, jog už pramogas, maitinimą, nakvynę viešbutyje mokėjo būtent atlygį pasiūlęs vyras, o grįžus į Šiaulius V.Jašmontas dar gavęs po 400 eurų.

Kaltinamasis teismui negalėjo patikslinti, kokiomis pramogomis vyrai mėgavosi svetimoje šalyje ir pasakojo, jog R.Keršis Albanijoje kelioms valandoms kažkur išeidavęs, sakydavęs, jog tiesiog turįs reikalų.

Šioje byloje valstybės kaltinimą palaikančiam prokurorui V.Jašmontas negalėjo paaiškinti, kaip ant juodų paketų su narkotikais atsirado jo DNR pėdsakai, kurie buvo aptikti ekspertizės metu. Vyras aiškino, jog kelionėje turėdavęs pailsėti – kol automobilį vairuodavo R. Keršis, jis miegodavęs ant galinės sėdynės, kur ir galėjo likti jo DNR pėdsakų.

Kaltinamojo teigimu, būtent ant šios sėdynės buvę sudėti paketai su narkotikais, kuriuos pareigūnai išėmė iš ertmių per automobilio apžiūrą, todėl jis spėjo, kad jo DNR ant paketų galėjo patekti netiesiogiai.

Teismas nutarė artimiausiame teisiamajame posėdyje apklausti DNR ekspertizę šioje byloje atlikusį ekspertą.

Kiek anksčiau teismui parodymus davė ir kaltinamasis R.Keršis. Kaip ir per ikiteisminį tyrimą, jis teisme teigė tiesiog neįsivaizduojantis, kaip mašinoje atsirado kanapės. Kaltinamasis paaiškino, jog kažkoks asmuo jo buvo paprašęs nuvykti su mašina į Albanijos Respubliką neva kažką paimti. Tiesa, tokio asmens nustatyti taip ir nepavyko.

Bylos duomenimis, abu vyrai kaltinami tuo, kad veikdami bendrininkų grupe kartu ir iš anksto susitarę, neteisėtai įgijo, laikė ir neturėdami leidimo per Lietuvos Respublikos valstybės sieną gabeno labai didelį kiekį narkotinių medžiagų – kanapių antžeminių dalių. Kaltinamajame akte nurodoma, kad 2019 metų kovo mėnesį, laikotarpiu nuo 6 iki 7 dienos, Albanijos Respublikoje per ikiteisminį tyrimą nenustatytomis aplinkybėmis kartu neteisėtai įgijo apie 8 kilogramus kanapių antžeminių dalių. Narkotikai buvo supakuoti į 18 plastiko paketų ir paslėpti automobilio „PEUGEOT 206“ kėbule esančiuose ertmėse, kurios nėra skirtos gabenti daiktus.

Neilgai trukus Albanijoje įgytos kanapės tuo pačiu V.Jašmonto vairuojamu automobiliu, kuriuo kartu važiavo ir R.Keršis, buvo gabenamos Lietuvos Respublikos valstybės sienos link. 2019 metų kovo 9 dieną automobilis kirto Lenkijos Respublikos ir Lietuvos Respublikos valstybės sieną ir buvo patikrintas Lietuvos Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnų, kurie ir aptiko gabenamus narkotikus.

Anksčiau 7 kartus teistas V.Jašmontas ir 11 kartų teistas R.Keršis, kuris šiuo metu atlieka laisvės atėmimo bausmę taip pat už narkotikų kontrabandą, per ikiteisminį tyrimą teigė neturį supratimo, kaip kanapės atsidūrė automobilyje, kuriuo jie važiavo ir buvo pareigūnų patikrinti.

Vyresniajam iš vyrų pareikšti kaltinimai ir dėl dokumento suklastojimo ar disponavimo suklastotu dokumentu. Mat tuo pačiu metu, kai „PEUGEOT 206“ automobilyje pasieniečiai aptiko kontrabandinius narkotikus, buvo rastas netikras vairuotojo pažymėjimas, kurį su savimi turėjo R.Keršis.

Bylos duomenimis, suklastotą jo vardu išduotą vairuotojo pažymėjimą šis šiaulietis įgijo 2019 metų kovo 4 dieną Šiaulių miesto centre esančiame viename prekybos centre iš ikiteisminio tyrimo metu nenustatyto asmens. Suklastotas vairuotojo pažymėjimas rastas kaltinamojo rankinėje. Bylos duomenimis, nusikaltimas išaiškintas turint Kriminalinės žvalgybos tarnybos gautą informaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius