Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kaune kolegos žudiku tapęs vilkiko vairuotojas iš Kirgizijos – daugiavaikis tėvas

Ketvirtadienį Kauno apygardos teisme imta nagrinėti 64-erių metų vilkiko vairuotojo iš Kirgizijos Nikolajaus Chlebajevo nužudymo Kaune byla. Kaltinamasis – kolega kirgizas Vladimiras Tolstoguzovas, po nusikaltimo įvykdymo nuvairavęs nužudytojo vilkiką į Josvainius ir jame kartu su lavonu praleidęs naktį. Sumėtęs pėdas Vladimiras sėdo prie savosios sunkiasvorės mašinos vairo ir išvyko į Belgiją.
Vladimiras Tolstoguzovas
Vladimiras Tolstoguzovas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Bylos duomenimis, Vladimiras Tolstoguzovas 2017 m. lapkričio mėnesį, būdamas apsvaigęs nuo alkoholio, ir tai turėjo įtakos nusikalstamos veikos padarymui, sėdėjo nukentėjusiojo N.Chlebajevo vairuojamo krovininio automobilio, stovinčio automobilių stovėjimo aikštelėje prie prekybos miestelio „Urmas“, kabinoje. Netrukus tarp dviejų tolimųjų reisų vairuotojų įsisiūbavo konfliktas.

Įsiutęs V.Tolstoguzovas griebė peilį ir tyčia ne mažiau kaip du kartus dūrė automobilio vairuotojo sėdynėje sėdinčiam nukentėjusiajam. Vienas iš dūrių buvo mirtinas: pataikyta į krūtinės dešinę pusę, padarytas krūtinės dešinės pusės durtinis-pjautinis sužalojimas su dešinio plaučio pažeidimu, kraujavimu į krūtinės dešinę ertmę. Nuo šio sužalojimo nukentėjusysis įvykio vietoje mirė.

Nužudęs kolegą, kaltinamasis nepasimetė. Nupjovęs peiliu vairuotojo sėdynės saugos diržą, nužudytojo kūną nutempė ir paslėpė po automobilio keleivio sėdyne ir šiuo automobiliu iš įvykio vietos išvažiavo.

Nužudyto vilkiko vairuotojo automobiliu jis atvyko į Kėdainių rajone, Josvainiuose, esančią automobilių stovėjimo aikštelę, kur automobilyje, kartu su lavonu, prabuvo iki ryto. Tuomet iš automobilio išlipo, jį užrakino ir pasišalino.

Po „dingusiojo“ paieškų išvyko į Belgiją

Kaip vėliau paaiškėjo, kaltinamasis vėliau išvyko suplanuotu maršrutu į Belgiją, ten ir buvo sulaikytas. Jis neplanavo grįžti per Lietuvą. Tiesa, prieš tai jis, mėtydamas pėdas, pats policijai pranešė apie neva dingusį kolegą vairuotoją. Iškart po nužudymo kreipėsi į dar vieną automobilių pardavėją iš Kirgizijos, visą dieną kartu su juo ieškojo dingusio kolegos. Vilkiką į Josvainius, teisėsaugos manymu, jis nuvairavo dėl to, kad būtų sukurta iliuzija, jog jie atsisveikino, pasuko skirtingais keliais, o link Klaipėdos išvykęs N.Chlebajevas tapo atsitiktinio nusikaltimo auka.

„Gruodžio 1 d. į policiją užėjo Kirgizijos pilietis (kaltinamasis šioje byloje – aut. past.), tolimųjų reisų vairuotojas, kuris pranešė, kad dingo jo tėvynainis, su kuriuo kartu, tik skirtingais automobiliais, lapkričio 26 d. atvyko į Lietuvą. 27 d. Kauno „Urmo“ miestelyje nužudytasis išsikrovė krovinį, taisėsi Kaune automobilį ir turėjo įvykti į Klaipėdą, pasikrauti žuvų krovinį. O tas, kuris pranešė, turėjo išvykti į Belgiją“, – iškart po to, kai rastas nužudytojo kūnas, pernai metų gruodžio 5 d. surengtoje spaudos konferencijoje teigė Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Darius Žukauskas.

Iš pradžių teisėsauga manė, kad iš nužudytojo vilkiko buvo pavogti degalai, tačiau bylos prokuroro teigimu, nėra duomenų, kad įvykdyta degalų vagystė. Vis dėlto, neatmetama tikimybė, kad konflikto priežastis susijusi su degalais ar dingusiais pinigais.

Pernai gruodžio 4 d. ikiteisminio tyrimo teisėjas skyrė įtariamajam kardomąją priemonę – suėmimą. Generalinė prokuratūra gruodžio 5 d. išdavė Europos arešto orderį. Tą pačią dieną Belgijoje buvo sulaikytas ir įtariamasis. Prasidėjo procedūros dėl 1973 m. gimusio kirgizo perdavimo Lietuvai.

Ketvirtadienį teismo posėdžių salėje kaltinamas teigė esąs vedęs, auginantis tris vaikus: 8-erių, 14-ikos ir 23-ejų metų. Anksčiau Kirgizijoje jis teistas kartą, bet kada tiksliai – nepamena.

Teisme nepasirodė kaltinamojo gynėja, todėl bylos nagrinėjimas buvo atidėtas.

Kaltės nepripažįsta

Kaip 15min teigė bylos prokuroras Darius Jakutis, ikiteisminio tyrimo metu savo kaltę kaltinamasis neigė, tikino atsisveikinęs su N.Chlebajevu ir išvykęs savo keliais, nieko apie jokį nužudymą nežinantis. Tačiau objektyvios aplinkybės nesutampa, tad, tikėtina, parodymus teisme jis duos.

Paklaustas, kaip V.Tolstoguzovas iš Josvainių paryčiais grįžo prie savo vilkiko Kaune (apie 50 minučių kelio), prokuroras patikino, kad vykta taksi automobiliu.

„Tikėtina, kad nužudymo motyvas – alkoholis. Ar jie pažinojo vienas kitą? Įmonės, kurioms jie dirbo, kiek susijusios, tikėtina, pažinojo vienas kitą, bet draugai nebuvo. Pirmą kartą į Lietuvą važiavo kartu. Kartu išvažiavo iš Kirgizijos, kartu kirto sieną, kartu laukė krovinių Kaune“, – teigė prokuroras.

Teisėsaugos rankose – keli galimi nužudymo įrankiai. Kuriuo peiliu tiksliai įvykdytas nusikaltimas, nėra garantuotai aišku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius