-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaune nuteista baimę Marijampolėje sėjusi dešimties teroristų gauja: siekė sukelti chaosą

Kauno apygardos teismas ketvirtadienį paskelbė nuosprendį itin retoje Lietuvoje teroro akto byloje. Nuteista automobilių padeginėjimus Marijampolėje vykdžiusi gauja: Petras Sidabra, Deividas Jurkūnas, Rytis Bendoraitis, Andrius Skirpstas, Rolandas Juozas Vyšniauskas, Raimundas Gelčys, Marius Kirjanovas, Tautvydas Guzaitis, Mantas Žaliauskas bei gaujos lyderiu laikomas Arūnas Jakštas.
Kauno apygardos teisme
Kauno apygardos teisme / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Grupuotės vadovu laikomam A.Jakštui skirta 4-erių metų nelaisvės bausmė. Ši subendrinta su 2016 metais paskirta kita įkalinimo bausme. Bendra skirta bausmė – 6-eri metai ir 2 mėn.

P.Sidabra nuteistas laisvės atėmimu trejiems metams, D.Jurkūnui paskirta vienerių metų laisvės atėmimo bausmė, A.Jakštas nuteistas laisvės atėmimu ketveriems metams, M.Kirjanovas nuteistas trejiems su puse metų nelaisvės, R.Bendoraitis – trejų su puse metų laisvės atėmimo bausme.

A.Skirpstas nuteistas pusantrų metų laisvės atėmimo bausme, tačiau bausmės vykdymas jam atidėtas dėl to, jog jis sutiko policijai duoti parodymus. Atsižvelgta ir į vykdytojo jauną amžių.

R. J. Vyšniauskas nuteistas trejiems metams, atidedant bausmę dvejiems metams, R.Gelčys ir T.Guzaitis ir M.Žaliauskas – laisvės atėmimu dvejiems metams, atidedant bausmę tokiam pačiam laikotarpiui.

Daugumai nuteistųjų paskirtos bausmės subendrintos su anksčiau paskirtomis bausmėmis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Arūnas Jakštas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Arūnas Jakštas

Tokių bylų praktika – itin skurdi

Tokių bylų praktika yra labai skurdi. Tačiau konstatavome, jog tai buvo teroristinis aktas. Nustatyta, jog tai – organizuota grupė. Teroristiniais tikslais ji sunaikino asmenų turtą.

Šioje byloje nukentėjusiaisiais pripažinti šeši asmenys. Jiems priteista atlyginti 593 eurų turtinę žalą ir 400 eurų neturtinę žalą solidariai iš visų nuteistųjų.

„Tokių bylų praktika yra labai skurdi. Tačiau konstatavome, jog tai buvo teroristinis aktas. Nustatyta, jog tai – organizuota grupė. Teroristiniais tikslais ji sunaikino asmenų turtą. Vidurnaktį buvo sudeginti 7 automobiliai, kurie stovėjo viešose Marijampolės vietose. Taip buvo siekiama įbauginti visuomenę.

Veikimo mechanizmas buvo analogiškas: naudotas benzinas, išdaužiami langai, pro juos įmesta padegta medžiaga. Tai marijampoliečiams sukėlė nepatogumų: jie buvo prikelti naktį, puolė gesinti savų automobilių. Tyčia buvo nukreipta į Marijampolės miesto gyventojus, o ne policininkus. Buvo gadinamas niekuom dėtų asmenų turtas“, – sprendimo motyvus aiškino teisėjų kolegija.

Pasak jos, organizatoriams, tiems, kurie padėjo organizatoriams, pasirūpino medžiagomis, buvo skirtos didesnės bausmės, vykdytojams – mažesnės.

Teismo posėdyje dalyvavęs nuteistojo M.Kirjanovo gynėjas Simonas Slapšinskas patikino, jog su teismo nuosprendžiu nesutinka – jį skųs. Pasak advokato, veikų negalima laikyti teroristiniais aktais, jei jos atliktos iš asmeninio keršto paskatų, kaip buvo šiuo atveju, - pripažinęs asmenis kaltais dėl terorizmo, teismas nukrypo nuo Europoje įprastos praktikos. Be to, jo teigimu, M.Kirjanovas savo kaltės nepripažino.

Kerštas policijai?

Vieno iš kaltinamųjų – 53-ejų metų Arūno Jakšto, suburta „jakštinių“ gauja ilgą laiką siautėjo Marijampolės gatvėse. Vienas paskutinių jos nusikaltimų – automobilių, stovėjusių automobilių aikštelėse šalia daugiabučių, padegimai.

Grupuotė atsitiktines gatvėje stovėjusias mašinas 2011 metų sausį degino norėdama atkeršyti policijai už tai, kad buvo suimtas A.Jakšto draugas. Taip pat siekdami įbauginti visuomenę.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno apygardos teisme
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno apygardos teisme

„Jei jūs darote “bizpridielus„, tai ir mes toliau darysim“, – tokių bauginimų sulaukė policija.

Buvo siekiama, kad Marijampolės apskrities vyriausiasis policijos komisariatas neatliktų tam tikrų veiksmų – suėmimų ar sulaikymų.

Ne kartą ir ne du anksčiau teistas gaujos lyderis A.Jakštas savo parankiniams M.Kirjanovui ir R.Bendoraičiui liepė surasti vaikinus, kurie galėtų sudeginti transporto priemones. Taip į planą buvo įtraukti D.Jurkūkas, P.Sidabra, A.Skripstas, R.Vyšniauskas, T.Gužaitis, M.Žaliauskas ir R.Gelčys.

Sausio 13-osios naktį skirtingose Marijampolės vietose supleškėjo trys „Volkswagen Golf“, „Audi 100“, „Audi 80“, „Volkswagen Passat“ ir „Citroen“.

Ugniagesiai tuomet pranešė, kad liepsnojo Kosmonautų, Balsupių, Vytauto, A.Brazaičio ir Draugystės gatvėse stovėję automobiliai.

Nusikalstama veika buvo iš anksto suplanuota, pasiskirstyta vaidmenimis, nusikaltimui parinkti asmenys ir parengtos bei padalintos padegimo priemonės, numatytos teritorijos, kur reikėtų vykdyti padegimus.

Pasak bylą tyrusio prokuroro, nėra duomenų, kad data nusikaltimui būtų buvusi pasirinkta sąmoningai.

A.Jakštas anksčiau yra įkliuvęs ir dėl didelio laikomo kiekio heroino.

A.Jakštas anksčiau yra įkliuvęs ir dėl didelio laikomo kiekio heroino.

2009 m. lapkritį A.Jakštas susitarė su trimis Kirgizijos piliečiais pirkti iš jų labai didelį kiekį heroino. M.Svitojus ir R.Gruodis iš sutartos vietos per tris kartus paėmė ne mažiau kaip 2481,095 g birios medžiagos, kurios sudėtyje buvo ne mažiau kaip 232,334 g heroino, atgabeno į Marijampolę ir juo disponavo.

Dalį narkotinės medžiagos A.Jakštas bendrininkams nurodė realizuoti asmeniui, kurio atžvilgiu byla išskirta. Šis kaip atlygį už gautą heroiną A.Jakštui perdavė butą Marijampolėje, sudarydamas apsimestinę buto pirkimo–pardavimo sutartį, kuria butas neva parduotas kitam asmeniui.

2016 m. lapkritį teismas marijampoliečiams skyrė realias laisvės atėmimo bausmes: A.Jakštui - 11 m., M.Svitojui – 10 m. 6 mėn., o R.Gruodžiui – 10 m. pataisos namuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius