Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaune nuteista pinigų „fabriką“ atidariusi grupuotė: pagamino beveik 3 milijonus eurų

Vasario 4 d. Kauno apygardos teismas išnagrinėjo baudžiamąją bylą ir paskelbė nuosprendį septyniems asmenims, kurie pripažinti kaltais netikrų pinigų gamybos byloje. Iš viso pagaminta netikrų banknotų už beveik 3 mln. eurų.
Grynieji eurai
Grynieji eurai/ Asociatyvi nuotr. / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Kaip pranešimu spaudai informuoja Kauno apygardos teismas, šeši iš septynių kaltinamųjų buvo kaltinami, kad veikdami organizuotoje grupėje, gamino, įgijo ir laikė įrangą, programinę įrangą, elektroninius duomenis, apsaugos priemones ir specialiąsias medžiagas, tiesiogiai skirtas ir pritaikytas netikriems pinigams gaminti ir pasikėsino pagaminti didelį kiekį ir didelės vertės netikrų Lietuvos ir kitos valstybės (ES) apyvartoje esančių pinigų ir juos realizuoti.

Kitokia nusikalstama veika buvo inkriminuota Dovydui Kuznecovui. Jis kaltintas įgijus bei realizavus didelį kiekį ir didelės vertės netikrų Lietuvos ir kitos valstybės (ES) apyvartoje esančių pinigų, bei tuo, kad neteisėtai, neturėdamas leidimo laikė šaunamąjį ginklą ir šaudmenis.

Mantas Karveckas, Arūnas Žaltauskas, Audrius Grinkevičius, Regimantas Boreika, Lauras Kinderevičius ir Raimundas Ribikauskas, panaudodami specialią įrangą, pasikėsino pagaminti 55 995 vienetus 50 nominalo euro banknotų, kurių vertė – 2 799 750 eurų.

Nustatyta, kad A.Žaltauskas ir R.Boreika pagamino ne mažiau 663 vienetus 50 nominalo eurų banknotų, kurių vertė 33 150 eurų. Iš jų 60 vienetų buvo perduoti D.Kuznecovui.

120 vienetų buvo perduota vienam ikiteisminio tyrimo metu nustatytam asmeniui (tačiau šioje byloje jis kaltinamas nebuvo), 140 vienetų – kitam, kuris tyrimo metu nustatytas nebuvo. Taip iš viso pasikėsinta realizuoti dar 300 vienetų.

Nors visi grupės nariai vienas kito nepažinojo, tačiau inkriminuojama veika vyko apie du metus laiko, atskiri grupės nariai tarpusavyje bendravo telefonu, susitikinėjo, kiekvienas grupės narys atliko skirtingus veiksmus ir užduotis, nukreiptus vieningam tikslui pasiekti – pagaminti netikrus eurų banknotus.

M.Karveckui, A.Grinkevičiui, L.Kinderevičiui, R.Ribikauskui skirta trejų metų laisvės atėmimo bausmė. A.Žaltauskui skirta subendrinta laisvės atėmimo ketveriems metams bausmė. R.Boreikai skirta subendrinta trejų metų ir šešių mėnesių laisvės atėmimo bausmė. Bausmės vykdymas šiems nuteistiesiems atidėtas trejiems metams, kadangi dauguma veiklų nutrūko pasikėsinimo stadijoje ir yra tikėtina, kad bausmės tikslas bus pasiektas ir be realaus laisvės atėmimo.

D.Kuznecovas pripažintas kaltu ir jam paskirta subendrinta bausmė – laisvės atėmimas 3 (trejiems) metams 3 (trims) mėnesiams, bausmę paskiriant atlikti pataisos namuose.

M.Karveckas ir L.Kinderevičius civiliniams ieškovams padarytą turtinę žalą atlygino, todėl nukentėjusiųjų civiliniai ieškiniai atmesti.

Nuosprendis per 20 dienų nuo jo paskelbimo dienos gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui per Kauno apygardos teismą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius