-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaune nuteistas internetu iš Kanados kanapių parsisiuntęs gabus moksleivis

Penktadienį Kauno apygardos teismas paskelbė nuosprendį aštuoniolikmečiui kauniečiui Eimantui Mačiukevičiui, kuris pripažintas kaltu, nes neteisėtai disponavo narkotinėmis medžiagomis, neturėdamas tikslo jas parduoti ar kitaip platinti, ir už kontrabandą.
Marihuanos suktinė
Marihuanos suktinė/ Asociatyvi nuotr. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Teismas, išnagrinėjęs bylą, nustatė, kad E.Mačiukevičius, pasinaudodamas savo asmeniniu kompiuteriu ir interneto ryšiu, 2016 m. rugsėjo mėnesį, internetinėje svetainėje įgijo elektroninės valiutos bitkoinų, 220 Eur vertės, ir pervedė juos pardavėjui Kanados internetiniame puslapyje. Taip vaikinas apmokėjo už įgyjamas prekes, nurodydamas pardavėjui savo duomenis „E.M.“ ir siuntų siuntimo/gavimo paslaugas teikiančios įmonės adresą, neturėdamas tikslo parduoti ar kitaip platinti to, ką užsisakė, - informuoja Kauno apygardos teismas.

Užsakydamas narkotikus, jis pasinaudojo anonimine naršykle ir iš tyrimo metu nenustatyto asmens neteisėtai įgijo narkotinių medžiagų – 27,6376 g kanapių (antžeminių dalių). Tokiu būdu vaikinas inicijavo šių narkotinių medžiagų atsiuntimą į Lietuvą. Oro keliu siunta su narkotinėmis medžiagomis 2016 m. spalio mėnesio viduryje iš Kanados atkeliavo į Vilniaus teritorinės muitinės pašto postą, kur ją sulaikė muitinės pareigūnai.

Taip nuteistasis neteisėtai įgijo ir siuntė narkotines medžiagas, neturėdamas tikslo parduoti ar kitaip jas platinti, taip pat neturėdamas leidimo gabeno šias narkotines medžiagas per Lietuvos Respublikos valstybės sieną.

Skiriant bausmes atsižvelgta į padarytų nusikalstamų veikų pavojingumo laipsnį, kaltės formą ir rūšį, padarytų veikų motyvus, kaltinamojo asmenybę bei kitas aplinkybes.

E.Mačiukevičius anksčiau neteistas, yra moksleivis, jauno amžiaus, charakterizuojamas itin teigiamai. Pateikti diplomai ir padėkos liudija apie jo aktyvią visuomeninę veiklą. Nėra duomenų, kad jis būtų padaręs naujas nusikalstamas veikas. Kaltę dėl padarytų nusikalstamų veikų jis visiškai pripažino ir nuoširdžiai gailisi, davė nuoseklius parodymus apie nusikalstamų veikų padarymą ir tuo padėjo ikiteisminiam tyrimui ir teismui nustatyti tikrąsias nusikalstamų veikų padarymo aplinkybes.

Vaikinas teisme teigė, jog padarė išvadas dėl padarytų nusikalstamų veikų, žada ateityje nenusikalsti, gyventi dorai ir narkotinių medžiagų nevartoti. E.Mačiukevičiaus atsakomybę sunkinančių aplinkybių nenustatyta.

Byloje buvo gautas kaltinamojo tėvo prašymas jo sūnų atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą, tačiau teismas pažymėjo, kad kontrabanda (šiuo atveju narkotinių medžiagų gabenimas per Lietuvos Respublikos valstybės sieną) yra sunkus nusikaltimas, todėl nėra įstatyminio pagrindo kaltinamojo atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės.

Atsižvelgęs į tai, teismas moksleiviui skyrė galutinę, subendrintą vienerių metų laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant vieneriems metams, ir skyrė auklėjamojo poveikio priemones: įspėjimą ir elgesio apribojimą – vienerius metus tęsti mokslą.

Nuosprendis per 20 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui per Kauno apygardos teismą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius