TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 07 19 /16:35

Kauno policija paskelbė trijų vaikų nuotraukas: pagrobimu įtariami jų tėvai, Celofanas džiūgauja

Kauno policijos pareigūnai intensyviai ieško trijų vaikų, pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl jų pagrobimo iš vaikų gerovės centro. Jų pagrobimu įtariami tėvai Mindaugas ir Inga Vilčinskai, iš kurių vaikai teismo sprendimu buvo paimti maždaug prieš mėnesį. Vyras yra atsisakęs Lietuvos pilietybės, nenorėjo vaikų leisti į mokyklą. M.Vilčinską aktyviai gynė įvairių protesto akcijų rengėjas, riaušių prie Seimo byloje teisiamas Antanas Kandrotas-Celofanas.
Įtariama, kad savo vaikus iš vaikų namų pagrobė jų tėvas Mindaugas
Įtariama, kad savo vaikus iš vaikų namų pagrobė jų tėvas Mindaugas / BNS ir policijos nuotr.

Kauno policijos pareigūnai intensyviai ieško trijų vaikų, pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl jų pagrobimo.

Apie tai pirmasis pranešė naujienų portalas delfi.lt.

Policija paskelbė vaikų ir automobilio nuotraukas

Kauno apskrities vyriausiasis policijos komisariatas (toliau – Kauno apskr. VPK) trečiadienį paskelbė, kad pareigūnai ieško Kaune, iš vaikų gerovės centro „Pastogė“, pagrobtų trijų vaikų.

Policija skelbia, kad liepos 18 d. apie 09.55 val. Kaune, P. Plechavičiaus g., nuo vaikų gerovės centro „Pastogė“ vartų, sutuoktiniai Inga (gim. 1983 m.) ir Mindaugas (gim. 1981 m.) Vilčinskai savavališkai pasiėmė tris savo vaikus (gim. 2018 m., gim. 2016 m., gim. 2014 m.). Asmenys galimai išvažiavo su „VW“ markės automobiliu (vokiška registracija).

Policijos nuotr./Mindaugo Vilčinsko automobilis
Policijos nuotr./Mindaugo Vilčinsko automobilis
Policijos nuotr./Mindaugo Vilčinsko vaikai
Policijos nuotr./Mindaugo Vilčinsko vaikai

Asmenis, žinančius nepilnamečių ir jų tėvų buvimo vietą, juos mačiusius, pastebėjusius nurodytą automobilį ar galinčius suteikti bet kokios reikšmingos informacijos, prašome skambinti skubios pagalbos telefonu 112.

Policijos nuotr./Mindaugo Vilčinsko vaikai
Policijos nuotr./Mindaugo Vilčinsko vaikai

Dėl šio įvykio pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl vaikų pagrobimo. Už tai gresia viešieji darbai arba bauda, arba laisvės apribojimas, arba areštas, arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Policijos nuotr./Mindaugo Vilčinsko vaikai
Policijos nuotr./Mindaugo Vilčinsko vaikai
Policijos nuotr./Mindaugo Vilčinsko vaikai
Policijos nuotr./Mindaugo Vilčinsko vaikai

A.Kandrotas džiaugėsi

Apie šį įvykį savo socialiniame tinkle pranešė ir įvairių protesto akcijų rengėjas, riaušių prie Seimo byloje teisiamas Antanas Kandrotas-Celofanas.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Antanas Kandrotas-Celofanas ir savo vaikų pagrobimu įtariamas Mindaugas protesto akcijoje prie Kauno savivaldybės
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Antanas Kandrotas-Celofanas ir savo vaikų pagrobimu įtariamas Mindaugas protesto akcijoje prie Kauno savivaldybės

Šios šeimos istorija A.Kandrotas dalinosi ir anksčiau, vaikus pagrobęs vyras jam žinomas ir pažįstamas. Anot jo, iš šio kauniečio, kurio vardas Mindaugas, vaikai tariamai atimti dėl to, jog jis gyvena su tam tikra filosofija, laiko save gyvu žmogumi.

„Mindaugui, berods, pavyko. Naglai pagrobti savo vaikus ir greičiausiai išsivežti į saugią vietą. Jei tikrai pavyko, tai sveikinu“, – vaizdo įraše sakė A.Kandrotas-Celofanas.

Jo nuomone, tėvas su vaikais gali būti jau ne Lietuvoje.

Dėl šios šeimos jis kartu su tėvu bei savo pasekėjais lankėsi ir pas Kauno merą Visvaldą Matijošaitį. Tuomet meras juos pasitiko prie savivaldybės.

Vaikų neleido į mokyklą, mokė namuose

Iš šeimos vaikai buvo paimti maždaug prieš mėnesį teismo sprendimu. Visas vaikų paėmimo faktas buvo nufilmuotas, o vaizdo įrašu pasidalinta „YouTube“ platformoje.

Vaizdo įraše buvo kalbama apie tai, kad vaikai neleidžiami į mokyklą – dėl to, kad ugdymo įstaigoje tariamai vykdomi nusikaltimai.

„Aš pats mokau savo vaikus, turiu visą programą. Jie moka daugiau nei mokykloje“, – vaizdo įraše teigė tėvas.

Vis tik po ilgo ginčo tarp tėvo ir pareigūnų vaikai iš šeimos buvo paimti.

Vaikų tėvas yra atsisakęs Lietuvos pilietybės, jis nepripažįsta Lietuvos valstybės ir jos dokumentų.

Prašė valdyti emocijas

Vaizdo įrašas, kuris filmuotas iš šeimos paimant vaikus, trunka pusvalandį. Jame matyti policijos pareigūnai, taip pat vaiko teisių apsaugos specialistai.

Iš karto tėvas į namus nieko neįleido. Jis kalbėjo apie tai, kad nė viena įstaiga jo neaptarnauja, nes jis neturi asmens dokumentų. Būtent dėl to šeima negali skųsti ir teismo sprendimo – reikalingi asmens dokumentai.

Mes prieš savo valią nenorime išsiiminėti asmens dokumentų.

„Mes ne žmonės? Vadinasi, asmens dokumentas yra žmogus. Jei jūs sakote, kad asmuo yra žmogus, tai išvardinkite man asmens organus biologinius.

Mes prieš savo valią nenorime išsiiminėti asmens dokumentų, mes atsisakėme pasiūlymo. Ir mes esame laisvi žmonės“, – kalbama vaizdo įraše.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Mindaugas Vilčinskas
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Mindaugas Vilčinskas

Pareigūnai vyro prašė nekelti balso, nešaukti.

„Jei negalite suvaldyti emocijų – pabūkite ramiai. Mes visi jus girdime“, – sakė pareigūnai.

„Supraskite ir mane, aš turiu emocijas. Aš jums sakau, kaip viskas buvo ir kaip viskas vyko, todėl, kad mes neturime asmens dokumentų, todėl mes kreipsimės į Lietuvos valstybę, kad ji išduotų mums Lietuvos valstybės, o ne Lietuvos Respublikos dokumentus“, – vaizdo įraše aiškino vaikų tėvas.

Taip pat jis pasakojo, kad vaikus moko jo žmona, o jis pats dirba programuotoju.

Žadėjo, kad atsidurs kalėjime

Pareigūnams vyras taip pat siūlė pasigilinti į Lietuvos konstituciją, aiškino, kad vienas iš pareigūnų yra neadekvatus. Vis tik vėliau, supratęs, kad kitaip nebus ir vaikai bus paimti, jis skambino greičiausiai žmonai ir prašė paruošti, nuraminti vaikus.

„Pjaus duris vis tiek. Tai žiūrėk, tu gali paruošti psichologiškai vaikus, kad jie nusiramintų, ir tada atrakinsime duris, mes užeisime. Bus du policininkai. Žinai, kad ramiai, be jokio streso.

Aš ką tik suderinau. Likom tik keturiese. Yra vaikų gerovės centras kažkoks, mes kartu juos nuvešime, palydėsime“, – telefonu aiškino vyras.

Vaizdo įraše taip pat yra kalbama apie tai, kad vaikai galbūt galėtų gyventi pas giminaičius. Vėliau vaizdo įraše pasigirsta ir grasinimas, kad tie, kurie prisidėjo paimant vaikus, atsidurs kalėjime.

Vaikų teisių specialistai taip pat žadėjo, kad tėvai vaikus į gerovės centrą vaikus galės palydėti ir padėti jiems įsikurti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius