Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kauno apygardos teismas prašo perduoti eksteisėjo R. Grigo bylą kitam teismui

2022 m. kovo 15 d. Kauno apygardos teisme buvo gauta Specialiųjų tyrimų tarnybos tirta byla, kurioje buvęs teisėjas Rimantas Grigas kaltinamas kyšininkavimu, o keturi asmenys, inicijavę kyšio perdavimą, kaltinami dėl prekybos poveikiu ir papirkimo.
Rimantas Grigas
Rimantas Grigas / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Teismas nutarė kreiptis į Lietuvos apeliacinį teismą spręsti klausimą dėl baudžiamosios bylos perdavimo nagrinėti kitam apygardos teismui, siekdamas išvengti bet kokių proceso dalyvių ir nešališkų stebėtojų abejonių teismo nešališkumu.

Toks sprendimas priimtas atsižvelgus į tai, kad du kaltinamieji buvo ilgamečiai baudžiamąsias bylas nagrinėję Kauno apylinkės teismo teisėjai, o baudžiamojoje byloje inkriminuotos nusikalstamos veikos padarymo metu kaltinamasis R.Grigas buvo to teismo teisėjas.

Įvertinta ir tai, kad kaltinamiesiems Bronislovui Liatukui ir R.Grigui dirbant Kauno apylinkės teisme juos siejo kolegiški ryšiai su Kauno apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjais, o atskirais laikotarpiais didžioji dalis Kauno apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjų netgi buvo kolegos su R.Grigu.

Nurodytos aplinkybės proceso dalyviams ir objektyviam stebėtojui gali kelti abejonių Kauno apygardos teismo ir jame dirbančių teisėjų nešališkumu (objektyvumu), kadangi teisėjų ryšiai su kaltinamaisiais nešališko stebėtojo gali būti vertinami kaip pagrindas abejoti, ar teisėjai nebus iš anksto suinteresuoti bylos nagrinėjimo baigtimi.

Atsižvelgiant į nurodytas aplinkybes, teismo vertinimu, siekiant išvengti nepagrįstų visuomenės interpretacijų dėl teismo šališkumo, baudžiamoji byla turėtų būti perduota kitam apygardos teismui.

Teismui perduotos bylos duomenimis, R. Grigo papirkimą inicijavo advokatė Matilda Liatukaitė ir jos tėvas, buvęs ilgametis Kauno apylinkės teismo teisėjas advokatas B. Liatukas.

Pasak teisėsaugos, advokatas susitarė su Kaune dirbančia advokate Valda Grigonyte, kad neteisėtą atlygį teisėjui perduos ji, kartu su kontoros darbuotoju, teisėjo giminaičiu Tautvydu Grigu.

Prokuratūros duomenimis, teisėjas už draudimo vairuoti automobilį laikotarpio sutrumpinimą administracinėje byloje gavo tūkstančio eurų kyšį, antra tiek gavo tarpininkai.

R. Grigas apylinkės teismo teisėju Kaune dirbo nuo 1999-ųjų. Jis ilgą laiką specializavosi baudžiamųjų bylų ir administracinių nusižengimų nagrinėjime.

Prezidento Gitano Nausėdos dekretu Kauno teisėjas R. Grigas buvo atleistas pernai spalio 11 dieną, kaip pažeminęs teisėjo vardą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius