Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kauno policija kvietė atkreipti dėmesį į opų nusikaltimą – prekybą žmonėmis

Spalio 18 dieną buvo minima Europos Sąjungos kovos su prekyba žmonėmis diena. Šis minėjimas atkreipia dėmesį į vieną skaudžiausių socialinių problemų šiuolaikinėje visuomenėje, kuomet aukomis tampa ne tik suaugusieji, bet ir vaikai. Kauno apskrityje policijos pareigūnai, siekdami atkreipti visuomenės dėmesį, vykdė prevencines akcijas.
Kauno policija kvietė atkreipti dėmesį į opų nusikaltimą – prekybą žmonėmis
Kauno policija kvietė atkreipti dėmesį į opų nusikaltimą – prekybą žmonėmis / Kauno apskrities policijos nuotr.

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) pareigūnai kartu su savanoriais įvairiose vietose apskrityje prevencinės akcijos „InfoBANGA“ metu, kurią organizuoja Nacionalinė asociacija prieš prekybą žmonėmis kartu su VšĮ „Ramintoja“, priminė, kad prekyba žmonėmis – tai žmogaus pirkimas ir pardavimas realiems prekeiviams, kai žmogus yra išnaudojamas nežmoniškomis ar vergiškomis sąlygomis.

Prieš nukentėjusius asmenis dažniausiai yra panaudojamos prievartos, grobimo, apgaulės, sukčiavimo formos, piktnaudžiaujant padėtimi ar pažeidžiamumu.

Vienas iš akcijos iniciatorių – Kauno apskrities VPK bendruomenės pareigūnas Darius Joneikis, kartu su savanorių mokinių iš Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro, Mykolo Riomerio universiteto, Kauno Stepono Dariaus ir Stasio Girėno gimnazijos pagalba Kauno prekybos centre „Akropolis“ dalinosi informacija, kaip reikėtų apsaugoti save bei kitus.

„Kalbėti ir siekti užkardinti prekybos žmonėmis problemą yra itin svarbu. Džiugu, jog šalyje šių nusikalstamų veikų mažėja. Mažėjančius skaičius lemia suintensyvinta prevencija ir sukurta Nacionalinė asociacija prieš prekybą žmonėmis, kuri suvienijo nevyriausybines ir tarptautines organizacijas, teikiančias pagalbą nukentėjusiems asmenims. Tiesa, praėjusiais metais dėl prekybos žmonėmis buvo pradėti keturi ikiteisminiai tyrimai“, – teigė policijos pareigūnas D.Joneikis.

Vykdytos prevencinės akcijos metu bendrauta su gyventojais, vykdyta informacinė sklaida, kas yra prekyba žmonėmis, kokie veiksmai būdingi šiai nelegaliai veiklai.

Taip pat buvo rodomi vaizdo įrašai, kurie pasakoja nukentėjusių asmenų bei jiems padėjusių darbuotojų istorijas.

Svarbiausia šios akcijos tikslas įgyvendintas – visuomenei suteikta informacija, kur kreiptis pagalbos nukentėjus.

Dažnai aukos yra verbuojamos per darbo skelbimų portalus arba asmeniškai. Daugumai nukentėjusių asmenų buvo pažadėtas lengvas darbas užsienyje ir dideli pinigai, tačiau gavo priverstinį, vergišką darbą, kai buvo išnaudojami.

Prekyba žmonėmis apima seksualinį išnaudojimą, vergišką darbą, išnaudojimą nusikaltimams daryti, prekybą organais, priverstines santuokas, elgetavimą, vaikų pornografiją, moterų išnaudojimą surogatinei motinystei.

Policijos pareigūnai primena, kad reikia ieškoti informacijos internete apie pasiūlymą, įmonę, darbdavį ir įdarbintoją, situaciją darbo rinkoje, oficialius darbo įkainius. Taip pat reikalauti darbo sutarties, susipažinti su joje nurodytomis darbo sąlygomis, palyginti siūlomo darbo įkainius internete, įsitikinti, ar tai, kas siūloma, yra realu.

Jei vykstama į užsienį ar kitą vietovę, būtina informuoti artimuosius apie įdarbintoją, darbdavį, apie gyvenamąją vietą ir naujus kontaktus.

Nukentėjus ar tapus prekybos žmonėmis auka, nedelsiant kreiptis pagalbos į policiją tel. nr. 112 arba nevyriausybines organizacijas 8 800 91119, dirbančias prekybos žmonėmis srityje.

Nukentėjus užsienyje, kreiptis į Lietuvos ambasadas, konsulatus.

Kaip 15min pranešė Kristina Mišinienė Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centro vadovė, ta proga spalio 18 dieną Kauno Laisvės alėjoje, buvusio Centrinio pašto patalpose, buvo atidaryta ir paroda, kurta dvejus metus.

„Noriu pasidalinti gera žinia apie (2 metus į tai ėjome) fotografijų parodos “Paslėptos istorijos„ atidarymą Kaune. Pasirinkome spalio 18 dieną – Europos prieš prekybą žmonėmis dieną. 30 mūsų centro klientų sutiko dalyvauti meniniame projekte, kurio sumanytojas ir autorius yra fotografas Remis Ščerbauskas. Rėmėjai – britų ambasada, privatūs asmenys“, – pristatė K.Mišinienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius