Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kauno policija nusitaikė į vairuotojus su telefonais rankose: per savaitę tokių užfiksavo 477

Lapkričio 16–20 dienomis Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai, vykdydami prevencines priemones, skirtas užkardyti naudojimąsi mobiliojo ryšio priemonėmis vairuojant, skyrė ypatingą dėmesį šio Kelių eismo taisyklių (KET) reikalavimo nesilaikantiems vairuotojams. Pareigūnų vykdyti reidai atskleidė, kad vairuotojai vis dar tinkamai neįvertina pavojaus.
Abi vairuotojo rankos turėtų būti ant vairo, o ne laikyti telefoną
Telefono naudojimas, sėdint prie vairo / 123RF.com nuotr.

Iš viso per savaitę Kauno apskrities keliuose užfiksuoti 477 naudojimosi mobiliojo ryšio priemonėmis vairuojant pažeidimai, surašyti 276 administracinio nusižengimo protokolai.

Pasak Kauno apskrities VPK Kelių policijos valdybos viršininko Viginto Lukošiaus, panašių rezultatų buvo tikėtasi, tačiau kiek realiai vyksta tokių pažeidimų, galima tik spėlioti.

Pareigūnai pastebi ir pasikeitusius žmonių įpročius vairuojant – vis daugiau vairuotojų ne kalba mobiliuoju telefonu, o naršo internete, rašo trumpąsias žinutes ar naudojasi kitais mobiliųjų funkcionalumais, taip sukeldami pavojų sau ir kitiems eismo dalyviams.

Nors pastebimas aktyvesnis naudojimasis laisvų rankų įranga, kuri padeda vairuotojams būti mažiau išsiblaškiusiems ir atidžiau stebėti eismą, vis dėlto, V.Lukošius įspėja, kad net ir tai neužtikrina saugaus vairavimo: „Naudodamas telefoną, vairuotojas nebus susikoncentravęs į eismo sąlygas ir iškilus avarinei situacijai gali ne taip sklandžiai ir efektyviai atlikti reikiamus veiksmus“.

Atsižvelgiant į šalyje įvestą karantiną, vykdydami reidus policijos pareigūnai siekė užtikrinti maksimalų visuomenės bei pačių pareigūnų saugumą, todėl teikė prioritetą nekontaktiniam pažeidimų fiksavimui, taikant efektyvius pažeidimų fiksavimo metodus (fiksuojant vaizdą iš eisme dalyvaujančios tarnybinės transporto priemonės, patruliuojant pėsčiomis ar išlipus iš transporto priemonės ir kt.).

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vigintas Lukošius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vigintas Lukošius

Kauno apskrities VPK primena, kad Administracinių nusižengimų kodeksas numato administracinę atsakomybę už draudimo vairuotojams naudotis mobiliojo ryšio priemonėmis (išskyrus tuos atvejus, kai stovinčios transporto priemonės variklis išjungtas) nesilaikymą, o baudos siekia nuo 60 iki 90 eurų (Administracinių nusižengimų kodekso (ANK) 417 str. 3 d.).

Tas pats straipsnis, esant pagrindui, numato ir kur kas griežtesnę atsakomybę – teisės vairuoti transporto priemonę atėmimą nuo 1 iki 3 mėnesių (ANK 417 str. 8 d.).

V.Lukošiaus teigimu, baudos dydis ir asmeniui suteiktos specialiosios teisės atėmimo trukmė parenkama atsižvelgiant į pažeidėjo kaltės formą ir rūšį, asmenybę, atsakomybę lengvinančias ir sunkinančias aplinkybes: „Kai yra vien atsakomybę sunkinančių ar kitų asmens padėtį bloginančių aplinkybių vairuotojas gali sulaukti ir asmeniui suteiktos specialiosios teisės atėmimo.“

Tačiau pareigūnas atkreipia dėmesį, kad ne baudų griežtumas, o, pirmiausia, žmonių sąmoningumas lemia eismo kultūrą ir saugumą jame, todėl tokios prevencinės priemonės yra skirtos skatinti žmonių sąmoningumą, formuoti teisingus įpročius ir požiūrį į nustatytą tvarką.

Pareigūnai skatina vairuotojus elgtis atsakingai ir dėl naudojimosi mobiliuoju telefonu vairuojant nerizikuoti sukelti pavojaus sau ir kitiems eismo dalyviams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius