-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kauno policija perspėja: siaučia sukčiai, kurių taikiklis – įmonių buhalteriai

Kauno apskrities policija atlieka ikiteisminį tyrimą dėl sukčiavimo atvejų, kuomet panaudojant apgaulės schemą iš įmonių išviliojamos didelės pinigų sumos. Šiuo metu Kauno apskrityje užfiksuoti 4 atvejai, pinigus pervesti spėjo vienos įmonės atstovė. Manoma, kad nukentėjusiųjų skaičius gali augti.
Sukčių įmonės siunčiami laiškai
Sukčių įmonės siunčiami laiškai / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Trečiadienį Kauno apskrities policija surengė spaudos konferenciją, kurios metu atskleidė sukčių apgaulės schemą.

Pasak Kauno apskrities VPK Kriminalinės policijos Nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos viršininko funkcijas atliekančio Dano Tamkevičiaus, apgaulės schema nėra labai įtikinama, tačiau sukčiai naudojasi netikėtumo ir skubos faktoriumi. Reikalauja buhalterių, įmonės vadovo vardu, skubiai atlikti pavedimą.

„Nuo pirmadienio Lietuvoje pradėjo plisti melagingi elektroniniai laiškai, siunčiami į įmonių buhalterijas, finansų skyrius. Prisistatoma įmonės direktoriais. Klausiama, koks įmonės balansas, ar galima atlikti pavedimą nuo 30 iki 50 tūkst. eurų. Vienu atveju prašė pervesti net 100 tūkst. eurų. Prašoma pervesti į tam tikras sąskaitas. Tuos laiškus gauna buhalteriai. Jei buhalteriai klausia, kokiu pagrindu vykdomas pavedimas, pareina atsakymas, kad naujas tiekėjas, reikia skubiai pervesti pinigus“, – teigė D.Tamkevičius.

Anot jo, šiuo metu į policiją kreipėsi kelios įmonės. Yra ir nukentėjusių bendrovių, kurių buhalteriai pervedė sukčių reikalaujamas sumas – apie 50 tūkst. eurų.

„Laimei, pavyko pinigus užšaldyti užsienio bankuose. Tikimės, kad pavyks juos sėkmingai grąžinti. Norime įspėti, kad įmonių atstovai būtų budrūs, stebėtų, iš ko gauna el. laiškus. Akivaizdžiai matėsi, kad laiškai siunčiami iš suklastotos pašto dėžutės, nerišlia lietuvių kalba. Prastu vertimu. Jei gaunamas buhalterių laiškas ar paklausimas, siunčia atsakymą jau iš trečiosios pašto dėžutės, tačiau prisistatant tuo pačiu direktoriumi“, – teigė policijos atstovas.

Anot jo, sukčiai tam pasiruošia iš anksto, laiškai siunčiami ne automatu.

Šiuo metu atliekamas ikiteisminis tyrimas, kurio tikslas – nustatyti el. laiškų platintojus.

„Problema egzistuoja ne tik Lietuvoje. Praėjusią savaitę Airijos teisėsauga atliko reidus. Uždaryta 300 sąskaitų. Sukčiavimo schemai įgyvendinti dirbo daugiau nei 100 Nigerijos piliečių. Tam tikrose patalpose. Tikrinsime šių tyrimų sąsajas“, – teigė D.Tamkevičius.

Pasak jo, laiškai siunčiami ne iš Lietuvos interneto tiekėjų. Šaltiniai – Jungtinės Amerikos Valstijos ir Nigerija. Sukčiai įmonių nesirenka – siunčia laiškus nuo mažiausios iki didžiausios bendrovės buhalterijai. Tokius laiškus, vidaus reikalų ministro vardu, yra gavęs ir ministerijos finansų skyrius. Atsiųsti jie iš to pačio el. pašto adreso.

„Jau buvo tokia sukčiavimo schema vykdoma ir anksčiau – prieš metus. Kreipėsi tuomet daugiau nei 30 įmonių, kurios jau buvo pervedusios pinigus. Matome tendenciją, kad kas kažkiek laiko schema kartojasi, bet įmonės vis pakliūna į pinkles“, – tikino Kauno apskrities policijos atstovas.

Kontaktus įmonių, pasak jo, sukčiai gauna iš viešų internetinių įmonės svetainių.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Sukčių įmonės siunčiami laiškai
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Sukčių įmonės siunčiami laiškai

„Laiškai buvo išsiųsti pirmadienį ir antradienį, labai anksti ryte. Kad atėjęs tik į darbą žmogus nespėtų susigaudyti. Direktoriai, kaip tyčia, būdavo išvykę ar ne darbo vietoje, todėl akis į akį buhalteriams pasitikslinti informacijos neidavo. Laiškų išsiųsta daug. Daug įmonių turėjo gauti juos, tik gal ne visos kreipsis. Gal kai kurių įmonių pašto dėžutės sukonfigūruotos, kad perkeltų į „spam“ tokius laiškus, gal kas nematė dar tų laiškų“, – spėjo D.Tamkevičius.

Šiuo metu yra žinomos keturios Kauno apskrities įmonės, gavusios tokius laiškus. Nukentėjęs juridinis asmuo – vienas. Buvo prašoma pervesti pinigus į vis skirtingą Jungtinės Karalystės, Airijos ar Danijos sąskaitą.

Kad su šia schema gali būti susiję lietuviai, duomenų nėra. Taip pat nustatyta, kad naudojami neteisingi vertimai.

Kauno apskrities VPK pareigūnai informuoja, jog laiku kreipiantis į teisėsaugos institucijas ir banko atstovus yra galimybė pervestas lėšas užšaldyti užsienio bankuose. Policijos pareigūnai nuolat bendrauja su bankų atstovais, informuoja juos apie tokias sąskaitas.

Kauno apskrities VPK Kriminalinės policijos Nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos pareigūnai ragina įmonių atstovus būti budrius ir gavus tokius melagingus laiškus nedelsiant kreiptis į teisėsaugos institucijas.

Už šią nusikalstamą veiką gresia laisvės atėmimas iki aštuonerių metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius