Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kauno policija, pradėjusi tyrimus dėl netikrų eurų, kviečia būti akylais ir atsargiais

Pirmosiomis 2015 m. dienomis jau yra užfiksuotų nusikalstamų veikų, susijusių su netikrų pinigų – padirbtų euro banknotų – realizavimu. Dauguma jų – Jonavoje
Pinigai
Pinigai / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kauno vyriausiasis policijos komisariatas ragina gyventojus dar kartą susipažinti su euro banknotų požymiais interneto svetainėje www.euras.lt arba platinamuose lankstinukuose.

Rekomenduojama naudoti kiek įmanoma mažesnio nominalo banknotus, jei atsiskaitoma tokiose prekybos vietose, kur nėra įrangos banknotų tikrinimui, vaizdo stebėjimo kamerų.

Policija pataria: jei parduodate daiktą, prekę pagal skelbimą, sutarėte su pirkėju, kad gausite tam tikrą sumą grynais, siūloma prieš sandėrį susitarti su pirkėju, kad prieš paimant pinigus, juos tikrinsite autentiškumo tikrinimo prietaisais. Jei neturite pakankamai įgūdžių, atpažįstant banknotų požymių, patariama pasirūpinti tokio prietaiso įgijimu ar pasiskolinimu. Suklastotų banknotų tikrinimo pieštukas nėra brangus pirkinys ir jo išlaidos tikrai bus mažesnės, nei galimai patirta žala gavus netikrų pinigų.

Rekomenduojama naudoti kiek įmanoma mažesnio nominalo banknotus, jei atsiskaitoma tokiose prekybos vietose, kur nėra įrangos banknotų tikrinimui, vaizdo stebėjimo kamerų.

Taip pat svarbu, gavus kelis vieno nominalo banknotus, iš karto sutikrinti, ar jų serijos ir numeriai nėra vienodi. Kelių to paties nominalo banknotų vienodos serijos ir numeriai – pirmas padirbtų banknotų požymis. Ypatingai būkite atidūs gaudami 20 ir 50 eurų nominalų banknotus, kadangi jų suklastojimo atvejų jau registruota tiek Jonavos, tiek kituose rajonuose, jie buvo realizuojami arba atsiskaitant už pagal skelbimus parduodamus daiktus. Tik vėliau buvo pastebėta, kad euro banknotai padirbti, arba buvo bandyta atsiskaityti mažose parduotuvėse, turgavietėse, kur nėra vaizdo stebėjimo kamerų, suklastotų banknotų tikrinimo priemonių.

Pareigūnai primena, kad jokių institucijų atstovai nevaikšto po namus, nesurašinėja banknotų numerių ir nesiūlo litų keitimo į eurus paslaugų. Litų keitimas į eurus vykdomas nemokamai ir tik nustatytose vietose – bankų ir paštų skyriuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius