Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 11 07 /15:34

Prokuroras prašo N.Venckienę suimti dviem mėnesiams, įtariamoji kaltės nepripažįsta

Trečiadienį pargabenta iš JAV į Lietuvą ir atvežta į Kauno tardymo izoliatorių, ketvirtadienio rytą buvusi Kauno teisėja ir parlamentarė Neringa Venckienė apklausta teisėsaugos pareigūnų. Po apklausos kreiptasi į teismą dėl kardomosios priemonės jai skyrimo. Dėl ilgai trukusios paieškos, ekstradicijos proceso ir tolesnio slapstymosi grėsmės garsiąją bėglę prašoma suimti dviem mėnesiams. Teismas verdiktą skelbs penktadienį.

Ketvirtadienį po tryliktos valandos N.Venckienė buvo atvežta į teismą. Garsioji bėglė atrodė gerokai pasikeitusi.

N.Venckienė vilkėjo juodu paltu, ryšėjo šviesiai mėlyną šaliką. Baltus plaukus buvo susirišusi į kuodą. Prieš žurnalistų minią iš policijos mikroautobuso, atsivėrus jame įrengtoms grotoms, N.Venckienė žengė šypsodamasi ir pasisveikino pakėlusi ranką. Į klausimą, kaip jaučiasi, teatsakė gerai, linktelėdama ir greitu žingsniu lydima policininkų nuėjo į teismo pastatą.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Neringa Venckienė atvesdinta į teismą
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Neringa Venckienė atvesdinta į teismą

„Kauno apylinkės teismo Kauno rūmuose gautas prokuroro pareiškimas įtariamosios atžvilgiu, kuriuo prašoma palikti galioti nutartį skirti suėmimą ir nustatyti naują suėmimo terminą“, – teigiama teismo pranešime.

BNS pranešė, kad konkretus suėmimo terminas jame neįvardijamas. Kaip 15min paaiškino prokuratūros atstovai, terminas net negalėjo būti nurodytas, nes kai 2015 m. teismas priėmė sprendimą suimti N.Venckienę, suėmimo terminas buvo neterminuotas. Suėmimas JAV buvo teisiamas pagal vietos teisę. N.Venckienei lapkričio 6 dieną kirtus Lietuvos sieną, pradėjo skaičiuotis 48 valandų terminas, per kurį privaloma kreiptis į teismą dėl kardomosios priemonės – šiuo atveju terminuoto suėmimo, skyrimo.

VIDEO: Prokuroras prašo N.Venckienę suimti dviem mėnesiams, įtariamoji kaltės nepripažįsta

Prašo suimti dviem mėnesiams

Bylą teisme kuruoja Kauno apygardos prokuratūros 1-ojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras Darius Jakutis. Posėdis dėl kardomosios priemonės skyrimo užsitęsė trumpiau, nei žadėta – valandą. Po jo, komentuodamas situaciją, D.Jakutis įvardijo, kad buvo kalbėta apie 2 mėnesių suėmimo terminą. Teismas sprendimą skelbs penktadienį 11 val.

„Dviejų mėnesių terminas būtinas tyrimui pabaigti. Tačiau tai labiau priklauso nuo procedūrų, susijusių ne su prokuratūros veiksmais, o pačios įtariamosios, kitų proceso dalyvių. Tai susipažinimas su bylos medžiaga, prašymų pareiškimai. Praktikos turime, kad tokiose bylose tų prašymų būna daugiau. Realiai tyrimo užbaigimui man užtektų trumpesnio termino“, – paaiškino prokuroras.

Daugiausia epizodų byloje buvo dėl neteisėto duomenų rinkimo apie asmenis, tačiau dėl jų įtariamoji negalės būti patraukta baudžiamojon atsakomybėn. N.Venckienė, anot prokuroro, kaltės nepripažįsta. Paklaustas, ar tame, kad įtarimų skaičius sumažėjo, nėra Lietuvos teisėsaugos netinkamai atlikto darbo rezultatas, prokuroras patikino pats negalintis savęs kritikuoti.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Neringa Venckienė atvesdinta į teismą
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Neringa Venckienė atvesdinta į teismą

Paklaustas, ar N.Venckienė duoda parodymus, prokuroras atsakė: „Vidutiniškai. Atmosfera yra normali.“

„Matau grėsmę, nes žmogus virš 6 metų slapstėsi ir gali tai daryti vėl“, – žurnalistams Kaune ketvirtadienį sakė prokuroras.

VIDEO: N.Venckienė atvesdinta į teismą, kur bus sprendžiama dėl jos kardomosios priemonės

J.Varkala nesitiki, kad N.Venckienę paleis

Prie Kauno tardymo izoliatoriaus, kol jame buvo apklausinėjama N.Venckienė, buvo pasirodęs partijos „Drąsos kelias“ pirmininkas Jonas Varkala. Visa tai, kas vyksta, jį stebina.

„Svarbiausia, ar bus laikomasi ekstradicijos sutarties. Tokie generalinio komisaro pranešimai, kad gali paaiškėti dalykų negirdėtų... Pasako į ateitį, kad bus tokių dalykų, kurių dar negirdėjome. Daug girdėjome. Negyvų žmonių buvo“, – žurnalistams teigė J.Varkala.

Paklaustas, ar tikisi, kad N.Venckienė bus paleista, jis atsakė abejojantis. Nes Lietuva, anot jo, yra teisinė, bet neteisinga valstybė. N.Venckienės palaikymo akcijas žadama organizuoti tuomet, kai bus nesilaikoma ekstradicijos sutarties sąlygų.

„Šiuo metu stebime. Nežinau, kaip bus su politine partija. Jei prasidės teismai, gal mus visus uždarys“, – teigė jis.

VIDEO: N.Venckienės bendražygis J.Varkala sako, kad kol kas situaciją stebi ir protestuos tik esant reikalui
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jonas Varkala
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jonas Varkala

Teismo pastatas saugomas

Apie 12.40 val. prie Kauno apylinkės teismo pasirodė aktyvistas Andrius Lobovas su keliais skirtingais plakatais. Viename jų – „Prokurorai – tiesos žudikai“.

Daugiau mitinguotojų nesusirinko. Tiesa, policijos pareigūnų – apstu. Vien teismo kiemo prieigas, kur buvo atvežta N.Venckienė, iki šiol saugo apie 10 policijos pareigūnų, užtikrinančių viešąją tvarką. Keli stovi ir prie pagrindinio įėjimo į teismo pastatą, tikrina kiekvieną įeinantį vidun, – kad nebūtų įsinešta neleistinų daiktų. Tai tarp žmonių kelia šiokią tokią sumaištį, – visi klausinėja, kas čia vyksta.

Karolinos Stažytės nuotr./Policijos pareigūnai tikrina kiekvieną, ateinantį į teismą
Karolinos Stažytės nuotr./Policijos pareigūnai tikrina kiekvieną, ateinantį į teismą

N.Venckienės advokatė stebisi jos stiprybe

Apie vidurdienį iš Kauno tardymo izoliatoriaus išėjo ir apklausoje dalyvavusi N.Venckienės advokatė Sonata Žukauskienė. Ji stebėjosi savo ginamosios stiprybe.

„Mane stebina jos stiprybė. Ne kiekvienas galėtų būti toks stiprus ir duoti paaiškinimus. Suprantama, ji yra pavargusi, dvi paras nemiegojusi. Bet pagal tai, kiek ji išbuvusi laiko (įkalinta – aut. past.), jaučiasi normaliai. Pakankamai stipri yra“, – teigė S.Žukauskienė.

VIDEO: N.Venckienės advokatė stebisi jos stiprybe: įtariamoji neprisipažįsta nei dėl vieno pareikšto įtarimo

Apklausa, anot jos, prasidėjo 10 val. ryto, teisėsaugos užduoti klausimai nenustebino. N.Venckienei įteiktas nutarimas, kad nutrauktas ikiteisminis tyrimas dėl apie 30-ties nusikalstamų veikų. Pareikšti įtarimai tik dėl 4 nusikalstamų veiksmų.

„Ginamoji davė nuoseklius paaiškinimus, ji neprisipažįsta nė dėl vieno pareikšto įtarimo. Tikiuosi, kad teismas ją paleis, nes pagalvokit, 21 mėnesį ji buvo sulaikyta. Už tokius nusikaltimus... Nesu mačiusi per visą savo praktiką, kad žmogus būtų nuteistas už tai realia laisvės atėmimo bausme“, – patikino advokatė.

Paklausta, ar ruošiasi nušalinti teisėjus, kurie šiandien nagrinės kardomosios priemonės skyrimo klausimą, advokatė patikino, nežinanti, koks teisėjas tai darys: „Manau, kad neprieštarausim. Kas nagrinės, tas nagrinės.“

S.Žukauskienė priminė, kad kai N.Venckienė išvyko į JAV, jai jokios kardomosios priemonės nebuvo taikomos – ji galėjo judėti, kur nori. O štai kada buvo paskirtas suėmimas, įtarimai buvo pareikšti pagal 39 Baudžiamojo kodekso straipsnius.

„O dabar liko tik 4 nusikalstamos veikos. Jau tai parodo, kad nėra pagrindo taikyti suėmimo. Tikiuosi, kad teismas bus teisingas ir protingas. Prašysiu skirti rašytinį pasižadėjimą neišvykti. Suėmimas – neadekvatu, neproporcinga“, – teigė S.Žukauskienė.

Paklausta, jei N.Venckienei būtų skirta intensyvi priežiūra su apykoje, kur ji apsistotų, advokatė paaiškino, kad tėvų bute Garliavoje. Yra gautas tėvų sutikimas, yra internetinis ryšys ten.

Advokatės teigimu, bylos apimtis – 20 tomų. S.Žukauskienės teigimu, susitikti su dukra norėjo ir N.Venckienės mama Laimutė Kedienė, tačiau prokuroras prašymą svarstys tik po kardomosios priemonės paskyrimo teisme klausimo.

Kuo įtariama N.Venckienė?

Prokuratūra pateikė įtarimus N.Venckienei dėl keturių įtariamų nusikaltimų – sudavimo į veidą Laimutei Stankūnaitei, smūgio policijos pareigūnui, teismo sprendimo nevykdymo ir trukdymo antstoliui.

„Realiai turime du epizodus. Vienas – apskritai spendimo nevykdymas, o kiti trys straipsniai sueina į vieną laikotarpį, vieną dieną, kai vyko policijos ir antstolio operacija paimant vaiką“, – paaiškino prokuroras D.Jakutis.

VIDEO: Generalinis prokuroras E.Pašilis prašo nepiketuoti dėl N.Venckienės

Maksimali Baudžiamajame kodekse už tokius nusikaltimus numatyta bausmė – 3 metai laisvės atėmimo.

Dėl Lietuvos ir JAV teisinių sistemų skirtumų N.Venckienei panaikinti kaltinimai dėl tvirkinimo ir neteisėto informacijos rinkimo.

Tiesa, prokuratūra kreipėsi dėl N.Venckienės išdavimo pagal 13 Baudžiamojo kodekso straipsnių.

Anot Generalinės prokuratūros, prašant ekstradicijos buvo nurodyti ir tokie įtarimai kaip vaiko tvirkinimas (BK 167 str.), mirusiojo atminimo paniekinimas (313 str. 2 d.), nepagarba teismui (BK 232 str.), piktnaudžiavimas globėjo teisėmis (BK 163 str.), šmeižtas (BK 154 str. 2 d.), melagingas pranešimas pareigūnui (236 str. 1 d.) ir piktnaudžiavimas siekiant turtinės naudos (228 str. 2 d.).

Tiesa, prokuratūra neatmetė galimybės, kad įtarimai gali būti papildomi, jei paaiškėtų naujos informacijos. Tačiau tuomet ir vėl turėtų būti kreipiamasi į JAV.

VIDEO: N.Venckienė jau Lietuvoje, bus teisiama dėl 4 nusikaltimų

Generalinės prokuratūros prokuroras Tomas Krušna žurnalistams trečiadienį teigė, kad ikiteisminis tyrimas eina į pabaigą.

Kilo klausimų ir dėl teismo, kuris spręs kardomosios priemonės paskyrimo klausimą. Dėl kardomosios priemonės turėtų būti kreiptasi pagal ikiteisminio tyrimo vietą, tai yra, į Kauno apylinkės teismą, tačiau nėra aišku, ar šis teismas dėl kardomosios priemonės galėtų spręsti, – N.Venckienė yra dirbusi Kauno apygardos teismo teisėja, o prieš tai teisėjavo Kauno rajono apylinkės teisme.

Iš Varšuvos – automobiliu

N.Venckienė į Lietuvą buvo pargabenta trečiadienio vakarą. Iš Čikagos įtariamąją skraidinęs lėktuvas apie 14 val. (15 val. Lietuvos laiku) nusileido Varšuvos oro uoste.

Iš ten ji išvežta Lietuvos policijos automobiliu. N.Venckienė Lietuvos sieną kirto apie 20 val., o dar maždaug po dviejų valandų buvo atgabenta į Kauno tardymo izoliatorių.

„Galiu patvirtinti, kad N.Venckienė yra atvežta į Kauno tardymo izoliatorių. N.Venckienė apgyvendinta viena, apgyvendinimo sąlygos yra tinkamos, užtikrinta jos apsauga“, – BNS trečiadienį sakė teisingumo ministras Elvinas Jankevičius.

Informuota, kad N.Venckienė jaučiasi gerai, neturi skundų.

Procesas dėl N.Venckienės sugrąžinimo prasidėjo 2015 m., o trečiadienį ekstradicijos procesas baigtas. Arešto orderis buvo išduotas 2015 m. rugsėjį, o gruodį pateikti ekstradicijos dokumentai. Nuo tada iki praėjusio mėnesio vyko teisminis procesas. N.Venckienė JAV pareigūnų buvo sulaikyta pernai 2018 m. vasario 13 d., tad Čikagos kalėjime ji buvo laikoma nuo 2018 metų pradžios.

Buvusi teisėja ir politikė iš Lietuvos išvyko 2013 metais. Tais metais Seimas panaikino jos teisinę neliečiamybę. Ten ji paprašė politinio prieglobsčio, dirbo.

N.Venckienė teigia, kad teisėsaugos kaltinimai jai yra politiškai motyvuoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius