Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 11 15 /15:27

Kauno valdžia apie galimą smurtą „Šnekučio“ darželyje sužinojo pavėluotai: svarstys direktorės veiksmus

Lapkričio 14 d. Kauno apskrities vyriausiasis policijos komisariatas gavo Kauno miesto savivaldybės administracijos Vaiko teisių apsaugos skyriaus raštą, kuriame pateikta informacija, kad Kaune lopšelio darželio „Šnekutis“ auklėtoja smurtavo ir galimai naudojo psichologinę prievartą prieš mažamečius. Skundą pateikė 9 vaikų tėveliai, galima smurtautoja nuo darbo nebuvo nušalinta.
Kauno lopšelio-darželio „Šnekutis“ direktorė Rasa Kilčiauskienė
Kauno lopšelio-darželio „Šnekutis“ direktorė Rasa Kilčiauskienė / 15min nuotr.

Dėl Kaune, Panemunėje, įsikūrusio darželio, bendru raštu dėl auklėtojos netinkamo elgesio ir galimo smurto prieš vaikus į Kauno miesto savivaldybės administracijos Vaiko teisių apsaugos skyrių kreipėsi devynių vaikų tėvai, – pranešė Kauno apskrities policija.

Rašte teigiama, kad lopšelio darželio auklėtoja trankė vaikams per rankas, ėmė už kaklo bei kitais veiksmais sukėlė mažamečiams fizinį skausmą ir naudojo psichologinę prievartą.

Kauno apskrities VPK pareigūnai dėl šio įvykio atlieka ikiteisminį tyrimą dėl fizinio skausmo sukėlimo mažamečiui ar nežymaus sveikatos sutrikdymo.

Įvykio aplinkybės tikslinamos, atliekami procesiniai ikiteisminio tyrimo veiksmai.

Už tai auklėtojai gresia bauda arba areštas, arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Tyrimą organizuoja ir jam vadovauja Kauno apygardos prokuratūros Kauno apylinkės prokuratūros 4-ojo skyriaus prokurorai.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Nijolė Putrienė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Nijolė Putrienė

Prakalbo apie kitą atvejį

„Vaikai nėra sumušti ar apstumdyti, tačiau situacija yra rimta ir į ją reaguojame. Mes turime informacijos apie vieną vaiką, prieš kurį smurtauta. Darželio vadovybė buvo susitikusi su tėvais, aptarė situaciją. To vaiko tėvai šiuo metu lyg nebeturi pretenzijų. Apie policijos minimus 9 atvejus negirdėjome“, – teigė Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Nijolė Putrienė.

Pasak jos, auklėtoja, kuri įtariama atlikusi smurto veiksmus, jau nebedirba su vaikais. Ji pati atsitraukė nuo šios veiklos.

„Tai nėra jauna ir be patirties auklėtoja. Tai – patyrusi auklėtoja. Ji nušalinta nuo pareigų. Savo kaltės nepripažįsta“, – patikino N.Putrienė.

Paklausta, kaip istorija iškilo į viešumą, ji atsakė, jog nukentėjusio darželinuko tėtis raštu kreipėsi į darželio vadovę ir vaiko teises.

Kaip paaiškės vėliau, savivaldybės atstovė trečiadienio rytą kalbėjo apie kitą galimą smurto prieš vaikus atvejį, užfiksuotą ne policijos minimame Panemunės darželyje.

Skundžią ne vieną auklėtoją

Iškart po policijos pranešimo, viešojoje erdvėje pasklido kalbos, kad įvykis užfiksuotas Kauno lopšelyje-darželyje „Šnekutis“. Tačiau šios įstaigos direktorė Rasa Kilčiauskienė, 15min paklausta, ar jos darželyje įvyko incidentas su auklėtoja, pasibaigęs ikiteisminiu tyrimu, portalui tai paneigė: „Aš nežinau, o kodėl jūs teigiate, kad mūsų darželyje? Iš kur tokios žinios? Tie šaltiniai įvairūs. Visko visada gali būti. Pas mus policijos nebuvo. Galime teigti įvairiai: kad tas ar kitas darželis. Mūsų auklėtojos vaikų už kaklo neima ir per rankas netranko. Policijos pas mus nebuvo.“

Kiek vėliau, užgulta žurnalistų dėmesio, ji tapo kalbesnė ir sutiko pakomentuoti situaciją plačiau. Pasak direktorės, į policiją kreipėsi ne darželinukų tėvai, o Vaiko teisių apsaugos tarnyba, nes buvo pareikštas kaltinimas dėl galimo smurto prieš vaikus ne vienai auklėtojai, o visiems toje grupėje, kurios vaikų tėvai pateikė skundą, dirbusiems pedagogams.

Anot direktorės, įtariamos smurtu auklėtojos ir jų padėjėjos toliau dirba įstaigoje su vaikais.

„Mes patys nesame kompetentingi nagrinėti šio atvejo ir išsiaiškinti, kaip yra iš tikrųjų. Žinoma, tam tikrus žingsnius darome ir įstaigoje, bet viską kitką paliekame specialistams. Nes remtis vien tuo, ką vaikai pasakė tėvams...“ – tikino R.Kilčiauskienė.

Paklausta, ar pati laiku reagavo į tėvų skundus (iš 16 grupę lankančių vaikų, 9-nių darželinukų tėvai buvo nepatenkinti auklėtojų elgesiu), direktorė atsakė, jog nuo komentarų norėtų susilaikyti, juk vyksta ikiteisminis tyrimas, apie kurį ji prieš valandą dar gynėsi nelabai ką žinanti, juk policija darželyje nesilankė. Tiesa, R.Kilčiauskienė pripažino, jog lapkričio pradžioje, gavusi skundų iš tėvelių dėl psichologinio ir fizinio smurto prieš vaikus, pati kreipėsi į nešališką Vaiko teisių apsaugos skyrių.

„Organizavau tą dieną susirinkimą su tėvais dėl kitų reikalų. Tą pačią dieną gavau skundą. Sutapo“, – teigė R.Kilčiauskienė.

Anot direktorės, įtariamos smurtu auklėtojos ir jų padėjėjos toliau dirba įstaigoje su vaikais. Juk vyksta ikiteisminis tyrimas, tad neaišku, ar darbuotojos dėl ko kaltos.

VIDEO: Kaltinimų smurtu sulaukusio darželio direktorė: kol nėra išvadų, darbuotojai dirba su vaikais

Reikalauja nušalinti auklėtoją

Tarp Kauno miesto savivaldybės atstovų pateiktos ir lopšelio-darželio „Šnekutis“ istorijų kilo tam tikrų neatitikimų. Paaiškėjo, kad N.Putrienė ryte kalbėjo apie visai kitą, su Panemunės lopšeliu-darželiu nesusijusį atvejį.

„Mūsų ryte aptartas atvejis buvo suvaldytas iškart, vos tik išaiškėjo – tėvai jokių pretenzijų nebeturi. O štai jūs, žiniasklaidos atstovai, išryškinote kitą – Panemunės darželio, atvejį, kuris buvo nuslėptas nuo mūsų. Darbuotojai, kurie turėjo informuoti mus, to nepadarė. Nežinau, tyčia ar ne.

Situacija ten žymiai rimtesnė. Ten yra grupinis tėvų kreipimasis dėl smurto prieš vaikus. Tėvai darželio vadovę informavo lapkričio 2 d. Direktorė tikina, kad skundą gavo tik lapkričio 6 d., o savivaldybės Švietimo skyrių ir vaiko teises informavo lapkričio 7-ąją.

Pasak jos, besiskundžiantys auklėtoja tėvai įvardija, kad ji net surišdavo jų vaikus prieš šių valią.

Skundžiama pagrinde viena auklėtoja. Dėl kitų – tik nepasitenkinimas jų darbu. Ta auklėtoja yra perkelta dirbti į kitą grupę. Kalbėjome su minimo Panemunės darželio („Šnekučio“ – aut. past.) direktore – pareikalavau griežtai nušalinti tą auklėtoją nuo darbo, kol nebus atliktas ikiteisminis tyrimas. Pradėjome kontroliuoti situaciją“, – aiškumo įnešė Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja.

Pasak jos, besiskundžiantys auklėtoja tėvai įvardija, kad ji net surišdavo jų vaikus prieš šių valią.

„Ši auklėtoja darželyje dirba nuo praėjusių metų. Konkrečioje vaikų grupėje, kurios tėveliai skundžiasi, tik nuo spalio mėnesio. Tad viskas nauja. Kas laukia darželio direktorės? Manau, tai tikrai yra drausmės pažeidimai. Spręsime klausimą ir dėl vadovės kompetencijos“, – teigė N.Putrienė.

Netinkamo auklėtojos elgesio neįvardija

15.15 val. Kaip tikino Kauno apygardos prokuratūros Kauno apylinkės prokuratūros 4-ojo skyriaus prokurorė Lina Gudonienė, šiuo metu įtarimai dar niekaip nėra pareikšti.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno apylinkės prokuratūros 4-ojo skyriaus prokurorė Lina Gudonienė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno apylinkės prokuratūros 4-ojo skyriaus prokurorė Lina Gudonienė

„Noriu pabrėžti, kad 9 tėvai iš pradžių kreipėsi į lopšelio-darželio direktorę. Ši, nepraėjus nė kelioms dienoms, šią informaciją pateikė vaiko teisių apsaugos specialistams, tai yra, reagavo į šį įvykį. Tą pačią dieną specialistai sulaukė informacijos apie galimą smurtą ir iš darželinukų tėvelių“, – teigė L.Gudonienė.

Pasak jos, ikiteisminio tyrimo metu vaikų skaičius gali augti arba mažėti. Pirminiais duomenimis, tėvai kreipėsi dėl vienos auklėtojos netinkamo elgesio. Kokio tiksliai elgesio, prokurorė neįvardijo.

Smurtas: kur pranešti ir ieškoti pagalbos
Policijos komisariatai
Tel.: 112
LR Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaiga
Nemokama linija:
Tel.: 8 800 01230, 8 5 210 7176
Savivaldybių Vaiko teisių apsaugos tarnybos skyriai
Vilniuje:
Tel.: 8 5 211 2023, 8 5 211 2567
Emocinė pagalba vaikams
„Vaikų linija“
Kasdien (11-23 val.):
Tel.: 116 111
www.vaikulinija.lt
Emocinė pagalba jaunimui
„Jaunimo linija“
Visą parą:
Tel.: 8 800 28 888
www.jaunimolinija.lt
Emocinė pagalba suaugusiems
„Vilties linija“
Visą parą:
Tel.: 116 123
www.viltieslinija.lt
Emocinė pagalba moterims
„Pagalbos moterims linija“
Visą parą:
Tel.: 8 800 66 366
www.moters-pagalba.lt
Emocinė pagalba rusakalbiams
„Linija Doverija“
Darbo dienomis (16-20 val.):
Tel.: 8 800 77 277

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius