Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Keleiviniame traukinyje į Maskvą muitininkai surado čiulbančią kontrabandą

Pirmadienio rytą Kenos geležinkelio posto muitinės pareigūnai keleiviniame traukinyje Maskva–Vilnius aptiko netikėtą kontrabandą – kelias dešimtis gyvų paukščių. Atliekant detalią traukinio apžiūrą viename iš tarnybinių kupė už lubų apdailos rasta slėptuvė. Čia aptiktos muitinei nedeklaruotos prekės, kurių spektras šįkart nustebino net ir visko mačiusius pareigūnus.
Paukščių kontrabanda
Paukščių kontrabanda / Zoologijos sodo nuotr.

Greta 410 pakelių įvairių pavadinimų cigarečių bei 107 kg atskirai į polietileninius maišelius supakuotų tauriųjų metalų iš tamsios slaptavietės taip pat ištraukta trylika dėžių, kuriose gabenti gyvi paukščiai. Kai kurios dėžės buvo sukištos į sportinius krepšius. Vos pajutę dienos šviesą paukščiai ėmė čiulbėti.

Apklausus traukinio darbuotojus bei gretima kupė vykusius keleivius prekių savininkas nenustatytas. Manoma, kad nedeklaruotos prekės galėjo priklausyti skirtingiems asmenims. Cigaretės bei tauriųjų metalų laužas sulaikyti, o apie paukščius nedelsiant informuota Aplinkos apsaugos agentūra. Vėliau paukščiai perduoti Lietuvos zoologijos sodui, kur jiems užtikrintos tinkamos laikymo sąlygos.

Muitininkai suskaičiavo, kad dėžutėse yra iš pažiūros 8 skirtingų rūšių paukščiai, iš viso maždaug 60 nedidelių dekoratyvinėms paukščių rūšims priskiriamų gyvūnų. Tikslus jų kiekis bei rūšys šiuo metu ekspertų nustatinėjamos Kauno zoologijos sode, pasakojama Vilniaus teritorinės muitinės vyriausiosios inspektorės ryšiams su visuomene Gintarės Bindokienės trečiadienį paviešintame pranešime.

Lietuvos zoologijos sodo vyresnysis zoologas Jonas Šimkus informavo, jog iš gautų apie 60 konfiskuotų paukščių iki šios dienos neišgyveno 5-6 gyvūnai, pastebima, kad ir kiti yra nusilpę.

Antradienį Lietuvos zoologijos sode buvo atlikta dalinė ekspertizė – specialistai išskyrė, kad tarp gabentų paukščių yra juodagurklių bei juodbruvių ilgauodegių zylių, taip pat rododendrinių pušinių sniegenų.

Šiandien ekspertizė bus tęsiama toliau. 

Lietuvos zoologijos sodo vyresnysis zoologas Jonas Šimkus informavo, jog iš gautų apie 60 konfiskuotų paukščių iki šios dienos neišgyveno 5-6 gyvūnai, tačiau pastebima, kad ir kiti yra nusilpę. „Tai lėmė dehidratacija, patirtas stresas. Paukščiai buvo gabenami itin mažose dėžėse, kurios neatitinka jų biologijai būtinų reikalavimų“, – paaiškino specialistas.

Šiuo metu paukščiai laikinai apgyvendinti karantinui pritaikytose zoologijos sodo patalpose. 

„Karantininėje patalpoje palaikoma temperatūra siekia daugiau negu 20 laipsnių Celsijaus, paukščiams nuolat duodama šviežio vandens bei maisto. Šios paukščių rūšys minta vaisiais, įvairiomis grūdinėmis kultūromis, vabzdžiais. Taip pat skiriame jiems papildomus vitaminus ir mineralus, kadangi paukšteliai buvo itin nusilpę dėl netinkamų gabenimo sąlygų ir ilgos kelionės“, – pasakoja Lietuvos zoologijos sodo veterinarijos specialistas Benas Arūnas Noreikis.

Atlikus ekspertizę ir nustačius visas gautų paukščių rūšis bei praėjus atitinkamam karantino laikotarpiui vėliau paukščius planuojama laikyti zoologijos sode.

Specialistai pastebi, kad Lietuvoje vis dažniau susiduriama su nelegaliai gabenamų gyvūnų atvejais. Neretai bandymas apeiti nustatytus muitus lemia itin žiaurias ir netinkamas gyvūnų gabenimo sąlygas. Dažniausiai bandoma nelegaliai į šalį įvežti egzotiškus, mūsų šalies gyvūnijai nebūdingus individus, kurie vėliau parduodami aukštomis kainomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius